DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
İstanbul
16°

AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüş

Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüş

“Sen kızsın, anlamazsın bu işlerden” dediler, Türkiye’nin ilk kadın havacılarından oldu. İşte Cumhuriyet kadını Madelet Grabbe Başusta’nın sıra dışı hikayesi…

ABONE OL
1 Temmuz 2023 13:01
Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüş
10

BEĞENDİM

ABONE OL

Yağmur Ertürk/Özel Haber

Yönetmen koltuğunda Nebil Özgentürk’ün oturduğu “Madelet – Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü” belgeselinin galası 9 Haziran 2023 tarihinde, Ankara Resim ve Heykel Müzesi Türk Ocağı Salonunda gerçekleşti.

450 davetlinin katıldığı muhteşem gala gecesine, Hava Kuvvetleri komutanları, Türk Hava Kurumu Başkanı Ali Yüksel, milletvekilleri, bakanlar ve yurt içinden ve yurt dışından gala için özel olarak gelen misafirler eşleriyle birlikte katıldı. Ayrıca, Türk Hava Kurumunun genç pilot adayları “genç kanatlar” da geceye heyecan kattı. 

“Çaresiz hisseden insanlara, çare sensin diyebilmeleri için bu belgeseli yaptık”

Eşinin hayatını anlatan ve insanların yaşarken ödüllendirilmeleri gerektiğini dile getiren Hüseyin Başusta’nın yanı sıra yakınları tarafından yapılan değerli paylaşımlar herkesi duygulandırdı. 

Belgeselin çıkış motivasyonunun, dünya kadınlarına ve gençlerine rol model olabilecek mücadeleci bir hayatı paylaşmak olduğunu dile getiren Başusta,

“7 yaşında yetim kalan ve azrailin yıllarca peşini hiç bırakmadığı bir kadının düştüğü çaresizlikleri nasıl yenebildiğinin belgesidir. Kendini çaresiz hisseden insanlara, çare sensin diyebilmeleri için bu belgeseli yaptık.

1963 yılında Almanya’da katıldığı bir konferansta Türk kadınlarının dünya arenasında da söz sahibi olması gerektiğini seslenerek bunu yaşamıyla ispatlamış bir kadının başarısını öğrensinler diye yaptık.” dedi.

Madelet Grabbe Başusta kimdir?

Abilerinden etkilenip havacılığa ilgi duymaya başlayan Madelet Grabbe Başusta, onlardan “Sen kızsın, anlamazsın bu işlerden” sözlerini duyunca 13 yaşında yaşını büyüttürerek Türk Hava Kurumu Eskişehir İnönü Planör kampında havacılık eğitimi almaya başladı. Birçok ülkede yapılan hava gösterilerinde Türkiye’yi başarıyla temsil eden Başusta, planör, paraşüt ve pilot sertifikasına sahip dünyadaki sayılı kadın havacılardan biri. 

10 Kasım 1953 tarihinde Atatürk’ün naaşının Etnografya Müzesi’nden alınarak Anıtkabir’e taşınması sırasında, Türk Hava Kurumunun Ataya saygı uçuşu yapan dokuz adet tek motorlu magister tipi uçaklardan birinde, bir paraşütçü adayı olarak, Anıtkabir’in üstüne küçük paraşütlere bağlanmış, kasımpatı çiçeklerini bırakan 18 havacıdan biri oldu.

Türk havacılık tarihinin değerli isimlerinden Madelet Grabbe Başusta aynı zamanda bir iş insanı. Bir dönem Almanya’da yaşayan Başusta, önemli inşaat firmalarından birinin kurucu ortaklarından oldu. 1999 yılında Almanya’dan yılın iş kadını seçildi. 

1999 yılında Adapazarı ve Gölcük’te yaşanan büyük depremi duyar duymaz ülkesine dönen Başusta, yaklaşık 7500 kişinin yaşadığı çadır kentte yaptığı yardımların yanı sıra, kurmuş olduğu dernek ile birlikte büyük bir yardım kampanyası düzenleyerek Bremen Mızıkacıları Yetimhane ve Kreşi’ni yaptı ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağışladı.

1975 yılında kurduğu “Bremen Türk Alman Kadınlar Birliği” adlı dernekle 1963 yılında Almanya’ya çalışmaya gitmeye başlayan Türk işçilerin ve ailelerinin entegrasyonu için yaptığı üstün çalışmalar karşılığında 2001 yılında Federal Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau tarafından Liyakat madalyası ile ödüllendirildi. 2018 yılında da Azerbaycan ve Türkiye arasında dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin gelişmesi için yaptığı çalışmalar sebebiyle Bakü Avrasya Üniversitesi akademik kurulu tarafından kendisine Fahri Doktora verildi. 

Yine Türk Hava Kurumuna yaptığı önemli hizmetlerden dolayı, 2022 yılında Türk Hava Kurumu tarafından onursal üye beratı ve altın madalya ile ödüllendirildi.

Eşi, televizyon prodüktörü ve yönetmeni Hüseyin Başusta’nın yazdığı “Madelet – Bulutlara Dokunmak” isimli kitabı 2018 yılında, “Dünyaya Göklerden Bakan Kız – Madelet ” isimli biyografi romanı ise 2021 yılında yayınlandı. 2023 yılında da Almanca dilinde yayınlanacak.

Türk Hava Kurumunun Ankara havacılık müzesinde “Madelet Reyal” köşesinde ve Yeşilköy’de bulunan İstanbul Hava kuvvetleri Müzesinde “Tarihe adını altın harflerle kazıyan kadın havacılarımız” köşesinde 8 kadın havacımız arasında yer alan Madelet Grabbe Başusta, dünya çapında elde ettiği başarılar ve sayısız ödülleriyle, gücü, tutkusu ve savaşçı ruhuyla; kadınlara ve meslektaşlarına büyük bir ilham kaynağı olduğu gibi rol model olabilecek sıra dışı hayat hikayesiyle de birçok kişinin yoluna ışık tutmaya devam ediyor. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.