Ekonomi Manşet logo
İstanbul|
19°
Anasayfa
Finans & Borsa

"Merkez Bankası aralık ayı faiz indirim kapısını açtı!"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayı Para Politikası toplantısında politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu

"Merkez Bankası aralık ayı faiz indirim kapısını açtı!"

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayı Para Politikası toplantısında politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu. Piyasa beklentisi de bu yöndeydi. Bu toplantının en büyük özelliği Merkez Bankasının faiz indirimine yönelik verebileceği sinyalin mesafesiydi. Piyasa Aralık ve ocak ayı olmak üzere faiz indirimlerinde ikiye ayrılmış durumda. Bu karar metninde aldığımız sinyallerle faiz indiriminin eli kulağında olduğunu söyleyebiliriz. Karar metninde bu düşüncemizi destekleyecek önemli mesajlar bulunuyor. 

 

Merkez Bankası enflasyona ilişkin daha iyimser mesajlar verdi. İç talepteki yavaşlama, düşük mal enflasyonu ve hizmet enflasyonuna yönelik iyileşme sinyalleri karar metninde daha ılımlı bir şekilde yer aldı. İşlenmemiş gıdaya ilişkin yüksek seyrin Merkez Bankasının elinde olmadığı koşullardan dolayı olduğunu, geçici arz koşullarına bağlandığını anlıyoruz. 

 

İkinci paragraftaki iki yeni cümle Merkez Bankası’nın faiz indirim adımına hazırlık yaptığı şekilde okunabilir. Maliye politikasının artan eşgüdümüne atıfta bulunarak bu tarafta bir beklenti yarattı. “Politika faizinin seviyesi enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir” cümlesiyle de faiz indirse bile gevşemeyecek mesajını verdi diyebiliriz. Hem sıkı durup hem de faiz indirimi yapabilirim mesajı gelmiş görünüyor.

 

Bir önceki ay karar metninde enflasyona ilişkin belirsizlik olduğu cümlesi bu metinde bulunmuyor. Daha ılımlı ifadeler var. Kasım enflasyonu, piyasa beklentisinin altında gelirse Merkez Bankası aralık ayında faiz indirmeye niyetli gibi görünüyor. Hizmet tarafı zayıflamaya devam eder ve yıllık enflasyon rakamı %47 altında oluşursa, aralık ayına yönelik sinyal daha da güçlenmiş olacak. Ocak ihtimali kasım ayı enflasyon verisi ve iç dinamiğine bağlı olacak. Özetle gelişmeler ışında aralık ayına yönelik kapıyı sınırlı olarak aralamış görünüyor. 

 

Piyasa reaksiyonunda bankacılık endeksi %4,8 artıda seyrederken bu tarafta alımlar hızlanmış görünüyor. Piyasa, aralık ayını daha heyecanlı okumuş gibi görünüyor. Bist 100 endeksi %2,5 artıda.

Yorumlar

0 yorum

Yorum bırak

Yorumunuzu bizimle paylaşın.

Yorumlar yayına alınmadan önce kontrol edilir.

Henüz yorum yok.