DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

“Çalışanlarımızı iç müşteri olarak görüyoruz”

“Çalışanlarımızı iç müşteri olarak görüyoruz”

550 Multinet Up Türkiye çalışanının yüzde 54’ü, 48 yöneticinin yüzde 42’si, icra kurulundaki 11 kişiden 5’i kadın. Multinet Up İnsan ve Kültür Direktörü Kader Şen, “Eşitlikçi kurum kültürünü korumak için kurumsal ilkelerimizden taviz vermeden yola devam ediyoruz” diyor...

ABONE OL
14 Mart 2024 09:59
“Çalışanlarımızı iç müşteri olarak görüyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

PSM DERGİSİ

Multinet Up, Türkiye’de “deneyim yönetimi” yaklaşımıyla 2022’de “finansal hizmetler sektörünün en mutlu işyeri” seçilmişti. 2023’te de “mükemmel çalışan deneyimi” değerlendirmesinde ödeme sistemleri sektöründe birinci sırada yer aldı. 2021, 2022 ve 2023 yıllarında üst üste üç kez “En İyi Çalışan Deneyimi” alanında birincilik kazandı.

Multinet Up’ın insan kaynakları ve cinsiyet eşitliği politikasını İnsan ve Kültür Direktörü Kader Şen ile konuştuk…

Multinet Up’ın insan kaynakları ve cinsiyet eşitliği politikasını değerlendirebilir misiniz?

Multinet Up’ın insan kaynakları politikalarının temelinde “deneyim yönetimi” anlayışımız yatıyor. Dış müşterilerimiz için geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin memnuniyet verici, yenilikçi ve sunduğu faydalarla hayatı kolaylaştıran bir deneyim yaratmasını hedeflediğimiz gibi, iç müşterilerimiz yani çalışanlarımız için de çalışma koşullarını, mesleki gelişimlerini ve bireysel yaşamlarını her açıdan destekleyen ve iyileştiren bir deneyim hedefliyoruz.

Teknolojinin, organizasyonel süreçlerin ve kültür yönetiminin tamamını kapsayan bir deneyim yönetimi anlayışına sahibiz. Multinet Up’taki organizasyonel ve operasyonel yapımızın temelini de oluşturan bu anlayış kapsamında, kültürel ve dijital dönüşüm konularına uzun yıllardır odaklanıyor ve bu alanda bir dizi aksiyon alarak yeni uygulamalar hayata geçiriyoruz. İş hayatında toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadeleye yönelik çalışmalarımız da bu kapsamda şekilleniyor. Örneğin, kadının iş gücüne katılımı konusunu Multinet Up Kurumsal İlkeleri’nden biri olan “Çeşitlilik ve Dahil Etme” kapsamında ele alıyoruz. Bu ilkenin üç temel bileşeni olan işe alım, kariyer planlama ve gelişim politikalarımız, kadın çalışanların güçlenmesine olanak sağlıyor. Bu politikaları, eşitlikçi bir kurum kültürü içinde hayata geçiriyoruz. İstihdamda yüzde dengesini korumaya büyük bir önem veriyoruz.

Şirketimizdeki 550 çalışanın yüzde 54’ü kadın, 48 yöneticiden yüzde 42’si kadın ve icra kurulumuzdaki 11 kişiden 5’i kadın. Deneyim yönetimi çalışmalarımıza, bu dengeyi sürdürmek ve eşitlikçi kurum kültürünü korumak için kurumsal ilkelerimizden taviz vermeden devam ediyoruz.

“Deneyim yönetimi” yaklaşımımızın bütünsel etkisiyle yıllar içinde aldığımız aksiyonlar ve hayata geçirdiğimiz uygulamalar sayesinde, hem bağımsız kurumlarca gerçekleştirilen sektörel araştırmalarda hem de kurumumuz içinde yaptığımız anket çalışmalarında çok memnun edici sonuçlar alıyoruz. Örneğin, 2022’de “finansal hizmetler sektörünün en mutlu işyeri” unvanını kazandık. 2023 yılında ise “mükemmel çalışan deneyimi” değerlendirmesinde ödeme sistemleri sektöründe birinci sıraya yerleştik.
Benze şekilde, Nice Medya tarafından düzenlenen araştırmalarda 2021, 2022 ve 2023 yıllarında üst üste üç kez “En İyi Çalışan Deneyimi” alanında birincilik kazandık. İnsan ve Kültür Birimi tarafından yapılan memnuniyet anketinde çalışanlarımızın yüzde 95’i hizmetlerimizden ve uygulamalarımızdan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Takım arkadaşlarımızla yaptığımız mutluluk araştırmasında ise çalışanlarımızın parçası oldukları takımlardan yüzde 95 oranında mutlu oldukları tespit edildi.

DOĞUM İZİNLERİ ÇALIŞIYORMUŞ GİBİ GEÇİYOR

Multinet Up olarak kadın çalışanlarınıza yönelik özel uygulamalarınız neler?

Kadın çalışanlarımızın iş yaşamında kendilerini daha iyi hissetmesini sağlamak adına özel etkinlik ve aktiviteler düzenliyoruz. Esnek çalışma koşulları sunuyoruz. Örneğin, özel günlerde yarım günlük izin uygulamalarımız var. Bildiğiniz gibi çocuk sahibi olmak, kadınların kariyer yaşamlarındaki başarılarının önünde bir engelmiş gibi algılanabiliyor. Halbuki doğru politikalar ve uygulamalar hayata geçirildiğinde kadınların gebelik ve doğum süreçlerinin zorluk teşkil etmemesi mümkün. Bu doğrultuda Multinet Up olarak çocuk sahibi olmanın kadınların kariyerine olumsuz etkilerini ortadan kaldırmayı hedefliyor ve bu yönde birtakım uygulamalar hayata geçiriyoruz. Örneğin, 2 yıl önce aldığımız bir kararla doğum iznindeki arkadaşlarımızın 16 haftalık yasal izin süreçlerinde hiç izin kullanmamış gibi maaşlarını, yemek, özel sağlık gibi tüm yan haklarını kesintisiz olarak devam ettiriyoruz. Ayrıca, arkadaşlarımızın hamilelik süreçlerini rahat ve stressiz geçirmelerini sağlamak amacıyla onlara yasal hakları konusunda bilgi verirken, yöneticilerimize de bu süreçleri nasıl daha kolaylaştırabilecekleri konusunda rehberlik ediyoruz. Bu konularda bilinç oluşturmak adına attığımız adımlar sayesinde tüm çalışanların ve yönetici kadronun bu konularda bilinçli ve duyarlı olduğunu gözlemliyoruz. Bu da bize çalışmalarımızın sadece politikalar düzeyinde kalmadığını, kurum kültürümüzde yerleşik bir şekilde karşılık bulduğunu gösteriyor. Kurumumuzdaki başarılarımızdan da ilham alarak, toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmayı, kadınların özellikle iş yaşamında güçlenmesi için attığımız adımları kararlılıkla sürdüreceğiz.

Kız çocukları, genç kızlar, kadın girişimciler özelinde sürdürdüğünüz sosyal sorumluluk projeleri var mı?

İlk olarak Women in Sales Network’le iş birliğimizden bahsedebilirim. Topluluğun aktif destekçilerinden biri olarak birlikte birçok başarılı çalışma yürüttük. Örneğin, satış ekiplerine en az bir kadın stajyer dahil etme, satış liderlerine koçluk desteği sağlama ve satış fonksiyonu içinde kadın-erkek dengesini en az yüzde 50 oranında tutma gibi taahhütleri başarıyla yerine getirdik. Şu anda satış ekiplerindeki kadın çalışan oranı yüzde 60’a ulaşmış durumda.

Bir diğer stratejik ortalığı YenidenBiz Derneği’yle yaptık. İş hayatına ara veren ve geri dönmek isteyen kadınların bu haklarını desteklemek amacıyla iş ilanlarımızı düzenli olarak YenidenBiz ile paylaşıyor ve uygun olan özgeçmişleri değerlendirmeye alıyoruz. Dönemsel mentorluk programlarında deneyimli kadın adaylara mentorluk yaparak destek sağlıyoruz. Ayrıca üst düzey kadın liderlerimiz, finansal hizmetler sektöründe etkili olan Wbuzz Network’te gönüllü faaliyetlere katılarak genç kadınların istihdamını destekliyor. Bu çalışmalar sayesinde sektöre kazandırılan parlak yeteneklere katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımız çerçevesinde Koruncuk Vakfı’yla deprem bölgesi özelinde gerçekleştirdiğimiz konteyner okul projesi akabinde 45. İstanbul Maratonu’nda kız çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi için Hayalim Okul Kampanyası’na destek olduk.

“ Satış ekiplerine en az bir kadın stajyer dahil etme, satış liderlerine koçluk desteği sağlama ve satış fonksiyonu içinde
kadın-erkek dengesini en az yüzde 50 oranında tutma gibi taahhütleri başarıyla yerine getirdik. Şu anda satış ekiplerindeki kadın çalışan oranı yüzde 60’a ulaşmış durumda. ”

KADIN LİDERLER DAHA ÇOK GELİR SAĞLIYOR

FinTek sektörüne kadınların kattığı değerler hakkında düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?

Son dönemde FinTek sektöründe kadınların daha etkin bir rol üstlenmeye başlaması, sektörün dinamiklerine olumlu bir katkı sağlıyor. Bu katkıyı çok değerli buluyorum. Çünkü sektördeki çeşitlilik sağlayarak farklı perspektiflerin ve yeteneklerin ön plana çıkmasına olanak tanıyor. Kadınların FinTek sahnesindeki varlığı, inovasyonun ve yaratıcılığın önünü açarak sektörde daha kapsamlı ve çeşitli çözümlerin ortaya çıkmasını destekliyor. Kadınların sektördeki kritik rolü, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yayınladığı Women in FinTech raporunda da açıkça görülüyor. Raporda yer alan bulgulara göre, en fazla kadın liderin bulunduğu şirketlerin özkaynak getirisi ortalamadan yüzde 41 daha yüksek. Raporda yer alan bu ve benzeri birçok bulgu, FinTek sektöründeki kadınların sadece cinsiyet eşitliği açısından değil, aynı zamanda sektörün genel başarısı, inovasyonu ve sürdürülebilirliği açısından önemli bir faktör olduğunu vurguluyor. Ben de kesinlikle hem bu tarz verilerden hareketle hem de Multinet Up’taki kendi deneyimlerimizden yola çıkarak; kadınların finansal teknoloji alanındaki katkılarının, sektörümüzün daha dengeli, dinamik ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına olanak sağladığını düşünüyorum.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.