DOLAR 32,4694 0.14%
EURO 34,7564 0.08%
ALTIN 2.386,110,27
BITCOIN %
İstanbul
14°

KAPALI

KALAN SÜRE

Borsada Simit Sarayı vakası: Türkiye’de şirket mi kalmadı?

Borsada Simit Sarayı vakası: Türkiye’de şirket mi kalmadı?

Simit Sarayı'nın üretici şirketi olan DMR Unlu Mamuller halka arz oluyor. Bundan sonra sırada Midyeci Ahmet mi var? Bu iki halka arz borsa çevrelerinde eleştirilere neden olurken, ‘Türkiye’de şirket mi kalmadı?’ tartışmaları alevlendi. Kısacası dönerci, midyeci ve simitçinin halka açılması eleştiriliyor

ABONE OL
20 Eylül 2023 14:58
Borsada Simit Sarayı vakası: Türkiye’de şirket mi kalmadı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EKONOMİMANSET.COM/ÖZEL HABER

Türkiye’de halka arz furyası sürüyor. Son yıllarda birçok şirket halka arz edildi. Yeni halka arzlara yatırımcı ilgisinin sürmesi de şirketlerin borsaya olan iştahını artırıyor. Borsaya sürekli yeni yatırımcıların girmesi endeksin yükselmesine neden olurken yeni şirketler de halka arz kuyruğuna girdi.
Peki halka arz edilen her şirket borsa da işlem görmek, küçük yatırımcıların ortak olması için gerekli şartları sağlıyor mu?

Son dönemlerde halka arz için onay alan şirketlerden biri de Simit Sarayı’nın üretici şirketi DMR Unlu Mamuller. Şirketin halka arzına Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin çıktı.

Yüzde 40’ı halka açılması planlanan DMR Unlu Mamuller’in sahibi borsanın yakından tanıdığı Abdullah Kavukçu… Bu isim bir zamanlar devlet kurumu olan Emlak Yatırım Menkul Değerlerin batmasına neden olan kişi olarak biliniyor.

DMR Unlu Mamüller, hisse başına belirlenen 10,24 TL fiyat üzerinden şirketin toplam değeri 1 milyar 897 milyon TL, halka arz büyüklüğü de 768 milyon TL olacak.

DMR Unlu Mamuller’in ürettiği ürünlerin yüzde 33’ü Simit Sarayı mağazalarında satılıyor. Şirket geri kalan üretimini ise toptan olarak, marketler, oteller ve yurt dışına satıyor.

SPK şirketin halka arzına onay verse de şirketin bilançosu tartışmalara neden oldu.
Spk 30/12/2022 tarihli Spk bülteninde halka açılma ile ilgili düzenlemeler açıklandı.
Halka açılmak için ciro ve aktif büyüklük şartı var

Uzmanlar DMR Unlu Mamüller’in bu şartları taşımadığını söylüyor. Şirketin 2021 cirosu 61 milyon lira iken aynı yıl aktif toplamı 179 milyon lira. 2022 yılında şirketin cirosu 290 milyon liraya çıkarken aktifleri toplamı ise 467 milyon liraya çıkıyor. Kısacası şirketin halka açılmak için gerekli olan ciro ve aktif hedeflerinin 2021 yılında tutmadığı ve halka arzına izin verilmemesi gerektiği söyleniyor.

Vergi borcu ödenmemiş taksitlendirilmiş

Ayrıca şirketin 2023 yılı 6 aylık bilançosunda vergi borcunu ödeyemediği ve taksitlendirmesi de ayrı bir konu. Şirket 30 Haziran 2022’de 25 milyon liranın üzerine zarar açıklarken, bir yıl sonra 30 Haziran 2023 yılında ise 14 milyon lira kar açıklamış. Şirketin 2022 yılı sonu karı ise 2 milyon 400 bin lira. Karı bu kadar düşük olan şirketin 2 milyar TL ye yakın piyasa değerlemesiyle halka açılması normal mi?
Peki bu şirketlerin halka açılması küçük yatırımcılar mağdur eder mi?
Borsaya sadece yeni halka arzlar için yeni yatırımcıların geldiğini söyleyen borsa uzmanları bu tür halka arzlara izin verilmesiyle küçük yatırımcıların mağdur olabileceğini ve borsaya yeni giren yatırımcıların borsadan kaçabileceğine dikkat çekiyor.
Bu noktada birçok başarılı işe imza atan SPK Başkanı Ömer Gönül’e büyük iş düşüyor. Vedat Akgiray dönemi ve o dönem halka açılan birçok şirket battığı ve borsada işlem görmediği hatırlatılarak benzeri bir sürecin yaşanmasından endişe ediliyor.

Emlak Menkul Değerler vakası?

Konuyla ilgili habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://tele1.com.tr/simit-sarayini-devlete-ortak-ettiren-kavukcunun-dikkat-ceken-gecmisi-ilk-degil-110307/amp/

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.