DOLAR 32,5724 0.26%
EURO 34,9860 0.02%
ALTIN 2.455,070,79
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

Benzin almak lüks oldu! Otomobil kullanmak imkansızlaştı

Benzin almak lüks oldu! Otomobil kullanmak imkansızlaştı

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:12
Benzin almak lüks oldu! Otomobil kullanmak imkansızlaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

EKONOMIMANSET.COM

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesi, iç piyasada döviz kurlarının yükselişte olması enerji fiyatlarını artırmaya başladı. Hükümetin sübvansiyon yapmak için bütçeden harcayabileceği bir paranın kalmaması elektrik ve doğal gaza yapılan sübvansiyonlardan anlaşılmaya başlandı. Elektrik ve doğal gaza 1 milyar liranın üzerine sübvansiyon uygulanıyor.

AKARYAKIT İSTASYONUNA GİRMEK LÜKS OLDU

Devletin vergi dairesi gibi çalışan akaryakıt istasyonlarına girmek lüks oldu. Otomobil kullanmanın imkansız hale gelmesi nedeniyle araçlar evlerin önünde park halinde durmaya başladı. Bu durum sıfır ve ikinci el otomobil satışlarına da negatif yansımaya başladı. Kullanamayacağı otomobile para bağlamak istemeyenler araç almaktan vazgeçiyor.

BİR DEPO 900 LİRAYA DOLUYOR

Ortalama olarak araçların depoları 50 litre civarında yakıt alıyor. Benzinli otomobillerin deposu 900 lira, dizel otomobillerin deposu ise 945 liraya doluyor. Benzinli otomobiller bir depo benzinle şehiriçinde ortalama olarak 600 kilometre yol gidebilirken, dizeller de 800 kilometre civarında yol gidebiliyor. Böylece benzinli otomobiller 1 kilometrede yaklaşık 1.5 lira, dizel otomobiller ise 1.20 lira yakıt harcıyor.

Bir asgari ücretli maaşının toplamıyla yaklaşık 4.5 depo benzin alabiliyor. Ülkenin yarısının asgari ücretli olduğu düşünülürse milyonlarca kişinin otomobil kullanması imkansız hale geliyor.

KAMYONLARIN DEPOSU 20 BİN LİRAYA DOLUYOR

Kamyon ve çekicilerin dev depoları on binlerce liraya doluyor. Ortalama olarak 1000 litre deposu olan kamyonlar 20 bin lira civarına fulleniyor. 100 kilometrede 35-40 litre civarı yakıt harcayan kamyonların deposu örnek vermek gerekirse İstanbul’dan Van’a gidip dönmeye kalksa dönüş yolunda yeniden yakıt almak zorunda kalıyor. Başka bir deyişle, İstanbul-Van gidiş dönüş yakıt masrafı 20 bin lirayı aşıyor.

ENFLASYON MART’TA DAHA DA YÜKSEK GELEBİLİR

Enflasyonun ulaştırma kaleminde yer alan akaryakıt ürünlerine gelen zamlar Mart ayı enflasyonunu yükselteceğe benziyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.