DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

KAPALI

KALAN SÜRE

Aktif Bank’ın “teknoloji fabrikası” Aktif Tech, Atlas’ı genişletiyor

Aktif Bank’ın “teknoloji fabrikası” Aktif Tech, Atlas’ı genişletiyor

Aktif Bank bünyesinde 2022 yılında kurulan Aktif Tech, 260 kişilik ekibiyle adeta bir “teknoloji fabrikası” gibi çalışıyor. Aktif Tech Genel Müdürü Özgür Bilgin, “Atlas ödeme sistemleri platformumuz, biletleme altyapımız ve toplu ulaşım çözümlerimizle Aktif Bank ve iştiraklerinin yanı sıra ödeme işi olan herkese dokunuyoruz” diyor...

ABONE OL
13 Mart 2024 13:21
Aktif Bank’ın “teknoloji fabrikası” Aktif Tech, Atlas’ı genişletiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

PSM DERGİSİ

Aktif Bank iştiraki Aktif Tech, başta bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşları olmak üzere ödeme sistemleri platformu sağlıyor; yurt içi ve dışındaki birçok şehir için toplu ulaşım çözümleri sunuyor. Biletleme konusunda ise 10 yıldır Passolig markasıyla elde ettiği tecrübeyle olgunlaştırdığı çözümleri, spor ve spor dışı etkinlik ihtiyacı olan organizatörler ve spor kulüpleriyle buluşturuyor.

“Tüm çözümlerimizin odağında yapay zekâ ve bulut çözümler yer alıyor” diyen Aktif Tech Genel Müdürü Özgür Bilgin ile şirketin faaliyet alanını, ürünlerini ve hedeflerini konuştuk…

Aktif Tech ne zaman ve hangi amaçlarla kuruldu? Aktif Bank ekosistemindeki yeri ve önemi nedir?

Aktif Tech, 2022 yılının mayıs ayında kuruldu. Aktif Bank’ın finansal teknolojiler ekosisteminin içinden doğan bir teknoloji şirketiyiz. Bankamız ve iştiraklerimiz tarafında verdiğimiz bilgi teknolojileri altyapı ve hizmetlerini tecrübemizle birleştirerek ürünleştirip, stratejik olarak belirlediğimiz alanlarda grup dışına ve özellikle yurt dışına teknoloji ihraç etmeyi amaçlıyoruz. Grubumuz içerisindeki ihtiyaçlardan ve tecrübeden yola çıkarak sektörün ihtiyaç duyduğu ve duyacağı teknolojileri banka, iştiraklerimiz ve holdingimizin gücüyle sektöre sunmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin en büyük finansal teknolojiler ekosistemi olarak tanımladığımız bankamızın, bu çerçevede sunduğu finansal hizmetlerin yanına teknolojik altyapıları da sağlamak amacıyla yola devam ediyoruz.

Kuruluşumuzdan itibaren iş birlikleriyle büyümeye ve müşterilerimize baştan uca çözümler sunmaya yönelik bir stratejiyle ilerliyoruz. Henüz genç bir yapı olmamıza rağmen kısa sürede değerli çalışmaların altına imzamızı attığımızı söyleyebilirim. Halen Atlas adını verdiğimiz ödeme sistemleri platformumuz, biletleme altyapımız ve toplu ulaşım çözümlerimizle satış ve pazarlama faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Atlas için hedef kitlemiz, ağırlıklı olarak bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşlarından oluşuyor. Toplu ulaşım altyapımızla yurt içi ve dışındaki şehirlerin ulaşım çözümü beklentilerine karşılık veriyoruz. Biletleme altyapısı tarafında ise 10 yıldır Passolig markasıyla elde ettiğimiz tecrübemizle olgunlaştırdığımız çözümlerimizi, tüm spor ve spor dışı etkinlik ihtiyacı olan organizatörler ve spor kulüpleriyle buluşturuyoruz. Tüm çözümlerimizin odağında yapay zekâ ve bulut çözümler yer alıyor.
Bu başarılı çalışmalarımızın arkasında ise 260 kişiye ulaşan ekibimizin imzası var. Çalışma arkadaşlarımızın fikirlerini özgürce ortaya koymasına imkân sunarak üretken beyinleri kazanmaya gayret ediyoruz. Hem teknik hem de bilgi birikimi konusunda verdiğimiz eğitimlerle çalışma arkadaşlarımızın uzmanlıklarının artması için adeta bir akademi gibi çalışıyoruz.

Son yıllarda bankaların finansal teknoloji alanındaki girişimlerinin arttığına tanık oluyoruz. Bu süreci yorumlar mısınız?

Bankalar ve FinTek’lerin son yıllarda sıklıkla kendi içlerinden teknoloji şirketleri çıkardığını görüyoruz. Teknolojiyi dış kaynak yoluyla sağlamak yerine kendi iştirakleriyle üreten kurumlar, günümüzde adeta birer teknoloji fabrikası gibi çalışıyorlar. Buradaki temel motivasyonu, “teknolojik değişime daha hızlı uyum sağlamak, grup içerisindeki tecrübelerle ürünleştirilen teknolojik altyapıları ticarileştirerek teknoloji ekiplerini destek ekibi rolünden daha aktif bir role büründürmek” olarak tanımlayabiliriz. Bu sayede sunulan teknolojileri günümüze uygun halde, güncel tutmak daha az maliyetli hale geliyor.

RAKİP DEĞİL, STRATEJİK İŞ ORTAĞIYIZ

Banka-FinTek alanındaki iş birlikleri de artıyor. Çok sayıda banka, FinTek’lere yatırım yapıyor. Sizin bu yönde çalışmalarınız var mı?

Biz de içerisinde yer aldığımız ekosistemin ruhuna uygun olarak iş birliği kültürüne önem veriyoruz. FinTek’lerle iş birlikleri yapmak konusunda çevik davranıyoruz. Şirketlerin faaliyet gösterdiği alanlarda, müşterilerinin ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri tek başına kendilerinin üretebilmesi mümkün değil. Bununla beraber müşteriler de ihtiyaç duyduğu tüm teknolojik ürün ve altyapıları mümkün olan en az sayıdaki tedarikçiden sağlama ve bu sayede minimum entegrasyon maliyetine katlanmak istiyor. Bu doğrultuda ekosistem oluşturmanın, müşterilerimizin ihtiyaçlarını finansal kuruluşlar ve FinTek şirketleriyle beraber karşılamanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Birbirlerini rakip değil stratejik iş ortakları olarak değerlendiren bu farklı kurumların, rekabete dayalı iş birliği modelleri geliştirmesi gerektiğine inanıyoruz. Ödeme sistemlerinin yanı sıra farklı alanlarda faaliyet gösteren FinTek’lere ve iş modellerine de ihtiyaç duyuluyor. Bu tarz iş birliği modellerinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için güçlü ve gelişmeye açık bir girişimcilik ekosistemine sahip olmak şart. Ancak böyle bir ekosistemde, rekabet faktörlerinin farkında olarak kurulan ve gelişen girişimci şirketler, kurumsal yapıyla uyumlu çalışmaya aday olabilir. Az önce de değindiğim gibi FinTek ve teknoloji şirketlerinin birbirleriyle kurduğu iş birliğinin daha güçlü bir teknoloji ekosistemi oluşturabileceğine; bu ekosistem sayesinde de hizmetler iyileşeceğine ve inovasyonun hızlanacağına inanıyoruz. Biz de kuruluş aşamamızdan itibaren iş birlikleriyle büyüme stratejisi izliyoruz. Stratejimizi şekillendiren en önemli unsur olan müşterilerimize daha bütüncül çözümler sunma olgusu, bu iş birliği kültüründen besleniyor. Dolayısıyla bu anlamdaki iş ortaklıklarımız artarak devam edecek.

BANKALARA DA FİNTEK’LERE DE HİZMET VERİYORUZ

Biraz da teknoloji altyapınız, geliştirdiğiniz ürünler ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tüm işlerinin odağına teknoloji ve iş birliği kültürünü konumlandıran bir bankanın iştiraki ve bu ekosistemden doğan bir kurum olarak, Aktif Bank’ın diğer iştiraklerini ve FinTek’leri önemli iş ortaklarımız olarak görüyoruz. Aktif Tech üzerinden FinTek’lerin teknolojik altyapı ve danışmanlık ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışırken, banka ve iştiraklerimiz üzerinden verdiğimiz hizmetlerle de FinTek’lerle iş birlikleri yapıyoruz.

Yapay zekâ ve bulut çözümleri teknolojik altyapımızın temelini oluşturuyor. Atlas ile banka kartı, kredi kartı, ön ödemeli kartlar ve benzeri tüm kartlı ödeme sistemleri için kartların basımı, dağıtımı ve işletilmesine kadar tüm aşamaların kolaylıkla yönetimini sağlıyoruz. Ayrıca ATM, POS ve sanal POS gibi zorlu saha operasyonu ve çoklu vendor ilişkisi gerektiren ürünlerde de müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre esnek altyapılar sunuyoruz. Yine bu platform üzerinden biletleme altyapımız ve toplu ulaşım çözümlerimizle satış ve pazarlama faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

İş birliği yaptığınız FinTek’lere ne gibi avantajlar sunuyorsunuz?

Aktif Tech olarak FinTek ve teknoloji şirketleriyle iş ortaklığı yaparak daha büyük ve daha güçlü bir FinTek ekosistemi oluşturabileceğimize inanıyoruz. Bu ekosistem de müşterilere daha iyi hizmetler sunmak ve inovasyonu hızlandırmak için büyük önem taşıyor. Ayrıca bu tarz iş birlikleri, farklı şirketlerin farklı becerilerini birleştirmelerine ve kendi başına yapamayacağı ya da zaman ayıramayacağı inovasyonların geliştirilmesine imkân tanıyor. Sonuçta ortaya daha iyi ve bütüncül çözümler çıkıyor. Bu da ihtiyaç ve taleplere daha geniş çerçevede yanıt verilerek müşteri memnuniyetinin artmasını ve müşterilerin daha fazla ürün-hizmet satın almasını sağlıyor.

AKTİF TECH, TEKNOPARKTAKİ YENİ OFİSİNE TAŞINMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

Özgür Bilgin, Aktif Tech’in 2023 performansı, ilk 2 ayda kaydettiği gelişmeleri ve yılın kalan kısmıyla ilgili plan, hedef ve beklentileri de şöyle anlatıyor:

“Aktif Tech çatısı altında yaklaşık 1.5 yıl önce bağlı olduğumuz grubun deneyimi ışığında kurumsal bir yapıda sunduğumuz hizmetlerin bir arada sunulduğu bir teknoloji firması yaratmak ve bu hizmetleri sadece ülkemiz değil global arenada da sunmak hedefiyle yola çıkmıştık. Bu yolculukta hedef kitlemiz içerisinde yer alan tüm şirketlere bütüncül ve komple hizmet vererek, bir çözüm ortağından çok yol arkadaşlığı etme misyonunu benimsiyoruz.
2023 yılında, bir taraftan ürünleştirme süreçlerimizi bir taraftan da müşterilerimizin dönüşümlerini tamamlayıp yeni müşterilerimizle anlaşmalarımızı imzaladık. İstanbul Anadolu yakasında yer alan bir teknoparkta 1.700 metrekarelik yeni çalışma alanımızın inşa süreçleri de devam ediyor. 2024 yılında yeni ofisimizde müşteri tabanımızı genişletmeye devam edeceğiz. Başarıyla tamamladığımız projelerin ardından, globalleşme hedefi doğrultusunda belirlediğimiz coğrafyalarda yeni müşteriler edinmeyi hedefliyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.