DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

ING Bank: Enflasyon yüzde 40-45 düşecek

ING Bank: Enflasyon yüzde 40-45 düşecek

ING Bank TCMB'nin faiz açıklamasının ardından, 'Enflasyonun 2024 ortalarına kadar yüksek seyrini sürdüreceğini, Ocak ayında mevsimsel etkiler ve Mayıs ayında ise olumsuz baz etkisiyle yüzde 70'in üzerinde artışlar yaşanacağını öngörüyoruz' yorumunda bulundu.

ABONE OL
24 Aralık 2023 11:39
ING Bank: Enflasyon yüzde 40-45 düşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ING Bankası perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’e yükseltmesinin ardından ‘faiz artırımına son’ dedi.

İşte ING Bankası’nın yorumu:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kasım ayındaki yönlendirmelerinin ardından ve görüş birliği doğrultusunda yılın son faiz belirleme toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’e yükseltti.

Haziran ayından bu yana toplam 31,5 puanlık büyük faiz artırımlarının ardından MB, geçen ay sıkılaştırma döngüsünü kısa sürede tamamlamayı hedeflediğini belirttiği gibi, artış hızında yavaşlama sinyali verdi.

“YAPILAN AÇIKLAMAYA GÖRE İFADELER BİRAZ DEĞİŞTİ”

Aralık ayında yapılan açıklamaya göre, bankanın sıkılaştırma döngüsünün mümkün olan en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirtmesiyle ifadeler artık biraz değişti. Bu, bankanın parasal sıkılığın boyutunun enflasyonla mücadele için gerekli seviyeye yakın olduğu yönündeki değerlendirmesine dayanmaktadır.

1-Ekim ayında başlayan enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin devam etmesi,

2-Piyasa bazında (12 aylık) enflasyon beklentilerinin son iki ayda yüzde 45,3’ten yüzde 41,2’ye gerilemesi gibi son dönemdeki olumlu gelişmeler de bu değerlendirmeye katkıda bulunmuştur.

3-Katılımcıların anketi ve enflasyonun son enflasyon raporundaki görünümle uyumlu seyrini sürdürmesi

Ancak son dönemdeki yavaşlama işaretlerine rağmen iç talepten kaynaklanan enflasyon baskıları etkisini sürdürüyor. Bu nedenle banka, faiz indirimine daha erken başlamayacağını yineledi ve “sürdürülebilir fiyat istikrarını sağlamak” için sıkı duruşu daha uzun süre sürdürme kararlılığını sürdürdü. Aralık ayı açıklamasında hissiyatın önceki aya göre daha olumluya döndüğünü gösteren iki küçük ekleme vardı; Dış finansman koşullarındaki iyileşme “dikkat çekici” olarak değerlendirilirken, TL cinsinden varlıklara yönelik iç ve dış talepte de “hızlanan” bir artış yaşandı.

MERKEZ BANKASI KREDİ KARTI MAKSİMUM FAİZ ORANLARININ MEVCUT SEVİYESİNİ AŞMAMASI İÇİN ÜST LİMİT GETİRDİ

Mikro ve makro ihtiyati çerçeveye ilişkin olarak banka, borç verme faiz oranlarının yeterince sıkı seviyelerde olduğunu belirtmeye devam etti. Bu, kredi koşullarının yeterince sıkı olduğu ve yakın vadede daha fazla sıkılaşmayı hedefleyen herhangi bir hareket olmayacağı anlamına geliyor. Kasım ayının başında uygulamaya konulan ek zorunlu karşılık artışlarına rağmen, TCMB’nin net APİ fonlaması 20 Aralık itibarıyla -218 milyar TL ile negatif bölgedeydi. Buna göre banka, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğinin artırılması amacıyla TL mevduat alım ihaleleri düzenleyeceğini duyurdu. Banka aynı zamanda basitleştirme hamlelerine de devam ediyor ve döviz yükümlülüklerine ilişkin teminat idame gerekliliklerini daha önce yüzde 5’ten yüzde 4’e düşürüyor. Son olarak Merkez Bankası, kredi kartı maksimum faiz oranlarının ve üye işyeri maksimum komisyon oranlarının mevcut seviyelerini aşmamasını sağlamak amacıyla referans faiz oranına üst limit (aylık bazda yüzde 3,11, bileşik yüzde 45,15) getirdi.

“ENFLASYON ÖNÜMÜZDEKİ YIL YÜZDE 40-45 DÜŞECEKTİR”

Seçim sonrası döviz, ücret ve vergi ayarlamalarının fiyatlara yansımasıyla yıllık enflasyon son üç ayda yüzde 61-62 aralığında kaldı. Döviz istikrarının korunması, ücretler ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların enflasyon endişelerini ön planda tutması, jeopolitik konuların petrol fiyatları üzerindeki etkisinin kontrol altında kalması ve iç talebin ılımlı seyrini sürdürmesi halinde enflasyonun aylık eğilimi iyileşmeye devam edebilir. Enflasyonun 2024 ortalarına kadar yüksek seyrini sürdüreceğini, Ocak ayında mevsimsel etkiler ve Mayıs ayında ise olumsuz baz etkisiyle yüzde 70’in üzerinde artışlar yaşanacağını öngörüyoruz. Öte yandan, önümüzdeki yılın ikinci yarısında, bu yılın yüksek bazının ve daha sıkı politikanın ilave etkisinin yansımasıyla keskin bir düşüş eğilimi görülmesi muhtemeldir; enflasyon yıl sonunda yüzde 40-45’e düşecektir. Bu ortamda, Ocak ayındaki bir faiz artırımının ardından MB’nin gelecek yılın üçüncü çeyreğine kadar beklemede kalmasını bekliyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.