Ekonomi Manşet logo
İstanbul|
19°
Anasayfa
Gündem

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın Kobani’deki beraat kararlarına İBB’den itiraz: EGM’den Sırrı Süreyya Önder’e ceza talebi

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın Kobani’deki beraat kararlarına İBB itiraz etmiş. Emniyet Genel Müdürlüğü de (EGM) Sırrı Süreyya Önder’in beraat kararına itiraz ederek istinafa başvurmuş.

Demirtaş ve Yüksekdağ’ın Kobani’deki beraat kararlarına İBB’den itiraz: EGM’den Sırrı Süreyya Önder’e ceza talebi

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu HDP’li siyasetçiler, Kobani davasında çeşitli suçlamalarla 42 yıla varan ağır hapis cezası almış, öldürme, yağma, mala zarar verme gibi suçlardan ise beraat etmişlerdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) istinaf mahkemesine başvurarak Demirtaş ve Yüksekdağ’ın beraat kararına itiraz etti. İBB, sanıkların kamu malına verdikleri zararın giderilmediğini belirterek cezalandırılmalarını istedi Bir itiraz da Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) geldi. EGM, Sırrı Süreyya Önder’in hakkındaki tüm suçlamalardan cezalandırılmasını talep etti. MHP’nin ise davada müdahil olmasına rağmen istinaf mahkemesine herhangi bir başvuruda bulunmadığı öğrenildi.


İBB’den HDP’lilerin beraat kararına itiraz


Kamuoyunda Kobani Davası olarak bilinen, 2014 yılında yaşanan protesto ve şiddet olaylarıyla ilgili davada, Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu HDP’li sanıklara çeşitli suçlamalar nedeniyle ağır hapis cezaları verilmişti. Sanıklar öldürme, yağma, mala zarar verme, hırsızlık gibi suçlamalardan ise beraat etmişlerdi. Bu beraat kararlarının bozulması için çeşitli kurumların istinaf mahkemesine başvuru yaptığı öğrenildi. Başvuranlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de bulunduğu görüldü.


Kamu malına zarar verme suçunu işledikleri sabittir, cezalandırılmalarına karar verilmelidir


İstanbul Büyükşehir Belediyesi başvuru dilekçesinde, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu sanıklar hakkındaki beraat kararlarının bozularak sanıkların cezalandırılmalarını istedi. Dilekçede “Sanıkların idaremize karşı kamu malına zarar verme suçunu işledikleri sabit olduğundan cezalandırılmaları gerekirken beraat kararı verilmesi hukuka aykırıdır. İdaremiz zararı giderilmemiş olup zarar devam etmektedir. Bu nedenle bir takım sanıklar hakkında kamu malına zarar verme suçundan verilen beraat kararının kaldırılarak sanıkların cezalandırılmalarına karar verilmesini talep ederiz” ifadeleri kullanıldı.


İBB, davaya AKP döneminde dahil oldu, suç duyurusunu şimdiki yönetim yaptı


İBB, Kobani davasında belediyenin AKP’de olduğu dönemde yapılan suç duyurusuyla dahil oldu. Dava açılınca iddianamede de İBB müdahil sıfatıyla yer aldı. İstinaf başvurusu ise şimdiki İBB yönetimi tarafından yapıldı ve 11 Ağustos 2024 tarihli dilekçede Avukat Abdulsamed Aksakal’ın imzası yer aldı. 


EGM: Sırrı Süreyya Önder cezalandırılsın


Emniyet Genel Müdürlüğü de istinaf mahkemesine başvuran kurumlar arasında yer aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren Sırrı Süreyya Önder’in Kobani davasındaki beraat kararının bozularak hakkındaki tüm suçlamalardan cezalandırılmasını talep etti.


MHP istinafa taşımadı


MHP’nin ise müdahil olmasına rağmen davayı İstinaf Mahkemesine taşımadığı öğrenildi. Bu durum HDP’li isimlerin avukatlarınca MHP’nin davanın sanıklar lehine bozulmasını istediği şeklinde yorumlandı.

Yorumlar

0 yorum

Yorum bırak

Yorumunuzu bizimle paylaşın.

Yorumlar yayına alınmadan önce kontrol edilir.

Henüz yorum yok.