DOLAR 33,5322 0.11%
EURO 36,6751 0.14%
ALTIN 2.646,131,08
BITCOIN %
İstanbul
32°

AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Mia Teknoloji’de ciro tartışması: Fiktif mi gerçek mi?

Mia Teknoloji’de ciro tartışması: Fiktif mi gerçek mi?

Mia Teknoloji’de neler oluyor? Bilanço şişirildi mi? Borsa çevrelerinde Mia Teknoloji’nin bilançosu tartışma konusu oldu. Şirketin KAP açıklamaları ile yatırımcıları yanılttığı ve aktifleştirme ile öz kaynak ve karlılığının şişirdiği iddiaları gündemde…

ABONE OL
9 Ağustos 2024 17:24
Mia Teknoloji’de ciro tartışması: Fiktif mi gerçek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekonomimanset.com- ÖZEL HABER

 

Halka açık şirketlerden Mia Teknoloji’nin cirosu borsa çevrelerinde tartışma konusu oldu? Ciro gerçek mi fiktif mi? Personel sayısı geçen yıl 119 olan şirketin bu yıl ki personel sayısı ise 134. Bu personel sayısı ile bir yazılım şirketinin bu kadar ciro yapması normal mi? Ortaklar arasındaki tartışmanın nedeni ne? Şirkette yüzde 12 hissesi bulunan Mehmet Cengiz Doğramacı hisselerinin yüzde 3’ünü borsada satarken yüzde 9’unu neden bedelsiz olarak devrederek şirketten ayrıldı? KAP açıklamalarının içi boş ve küçük yatırımcıyı yanıltmaya yönelik mi? Hisse senedi piyasalarında herkes bu sorulara cevap arıyor?

 

CİRO GERÇEK Mİ FİKTİF Mİ?

 

Evet, Mia Teknoloji ile ilgili tartışmalar sürüyor. Şirketin KAP’a yaptığı açıklamaların gerçek olmadığı, fiktif ciro 2-3 şirketin birbirine kestiği faturalar ve aktifleştirme ile gelirlerin şişirildiği ve küçük yatırımcıları yanıltmaya yönelik KAP açıklamaları yapıldığına dair iddialar borsa çevrelerinde konuşuluyor.

Bilindiği gibi bir yazılım şirketi ürün geliştiriyorsa sadece personel giderlerini aktifleştirebilir.

Şirketin bilançosuna bakıldığında, 2023 yılında 950 milyon liralık aktifleştirme yapıldığı dikkat çekiyor. Aynı dönemde personel gideri ise 107 milyon lira. Kısacası şirket bilançosunda personel giderinin 9 katı aktifleştirme yapmış. Bu durumunun UFRS muhasebe standartlarına göre imkansız olduğunu söyleyen uzmanlara göre şirketin KAP açıklamaların çoğunun altı boş ve asılsız.

Diğer yazılım şirketlerinin personel başına cirolarıyla Mia Teknoloji’nin personel başına cirosunu kıyasladığımızda yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi anormal rakamlar ortaya çıkıyor. Logo Yazılım personel başına 1.982,231₺ ciro yaparken; Fonet Yazılım personel başına 571.658₺ ciro yapıyor. Link Yazılım’ın personel başına cirosu 1.582,513₺ iken Mia Teknoloji’nin personel başına cirosu 11.773,203₺ ‘ye çıkıyor. Bu anormal durum sadece bizim mi dikkatimizi çekiyor? Yorumu Ekonomi Manşet okuyucularına bırakıyoruz…

 

Şirket ortakları bu açıklamalarla 2 milyar 274 milyon liralık hisse sattı.

 

Mia Teknoloji hissesi son 1 yılda borsada 10 kat değer kazandı. Şirket fiktif ciro yaratıp kar şişirilip uydurma kap haberleriyle manipulatorlerle işbirliği yapıp ortak satışı mi gerçekleştiriliyor iddiası gündemde.

 

Şirketin 2024 yılının ilk üç aylık bilançosuna bakıldığında 944 milyon ciro yaptığı, bu cironun 779 milyon TL’sinin yurt dışında kurduğu kendi iştiraki olan şirketten geldiği görülüyor.

 

Şirketin ciro kalemlerine ve yaptığı açıklamalara bakıldığında NEC kamera ve görüntü sistemlerinin ağırlıkta olduğu dikkat çekiyor. Oysa bu sistemler piyasada kar marjı çok düşük ve Perpa ve Tahtakale gibi piyasalarda herkesin çok rahat bir şekilde ulaşabileceği ürünler olduğu da bir gerçek. Şirketin faaliyet alanlarına bakıldığında bir çok ürün kalemi olmasına karşın kendine ait olan patentli lisanslı ürünleri olmadığı iddialar arasında.

BANKA ŞUBESİ DE KULLANILIYOR MU?

Mia Teknoloji ile ilgili iddialar sadece bunlarla da sınırlı değil. Fiktif ciro yapılırken bir bankanın Gölbaşı şubesi mi kullanıldığına dair iddialar var?

 ORTAK NEDEN AYRILDI?

Şirkette yüzde 12 hissesi bulunan Mehmet Cengiz Doğramacı’nın da şirket yöneticilerinin bu tavrından rahatsız olduğu ve şirket ile yollarını ayırdığı konuşuluyor. Mehmet Cengiz Doğramacı hisselerinin yüzde 3’ünü borsada satarken yüzde 9’unu diğer ortaklara İhsan Ünal ve Ali Gökhan Bektekin’e bedelsiz olarak devrederek şirketten ayrılması da soru işaretlerini artırıyor. Doğramacı’nın yanıltıcı KAP açıklamalarından rahatsız olduğu ve bu yüzden şirketten ayrıldığı da iddialar arasında.

 

 

VİTALİS TEKNOLOJİ DE DE AYNI HİKAYE

Mia Teknolojinin iştiraki Ankara merkezli Vitalis Teknoloji şirketinde fikrim ciro ve aktifleştirme hikayelerin tekrar edildiği iddialar arasında.

Ankara merkezli Emfa Yazılım 4 yıl önce fiktif cirodan piyasayı ciddi anlamda dolandırmıştı.

 

GENPOWER OLAYI UNUTULMADI

 

Mia teknolojinin bilançosunda yaşananlar borsacıları eskiye götürdü. Bilançoyu fiktif olarak şişirerek büyüyen şirketlerin sonu hiç de iyi olmuyor. Ekonomimanset.com olarak biz uyarıyoruz. Bu tür şirketlerin sonu da Ankara merkezli Genpower gibi olmasın.

 

Yaklaşık 10 yıl önce Ankara merkezli jeneratör şirketi Genpower’da da benzer durumlar yaşanmıştı. Şirket Türkiye’ye bir yılda ithal edilen jeneratör miktarının 14 katı jeneratör satmış gibi bilançosuna fatura koyarak fiktif işlem yapıp kamu bankalarını ve leasing şirketlerimi dolandırmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP