Ekonomi Manşet logo
İstanbul|
19°
Anasayfa
Dünya

170 yıllık İngiliz gazetesi satılıyor

Birleşik Krallık'ın köklü gazetesi The Telegraph, 170 yıllık tarihinde bir dönüm noktasına ulaşıyor: ABD merkezli RedBird IMI'ya satılıyor. Bu dev satış, 500 milyon sterlinlik bir anlaşmayla gerçekleşecek.

170 yıllık İngiliz gazetesi satılıyor

The Telegraph'ın kendi kaynaklarından duyurduğu bu haber, İngiliz medya dünyasında büyük yankı uyandırdı. Daha önce hükümet engeline takılan bu satış girişimi, şimdi Birleşik Arap Emirlikleri destekli bir yatırım şirketine gazetenin geçişini müjdeliyor.


Anlaşma detayları ve siyasi yansımaları, şimdiden geniş çaplı tartışmalara yol açtı.


DEV GAZETE SAHİP DEĞİŞTİRİYOR


Birleşik Krallık'ın prestijli gazetelerinden The Telegraph, 170 yıllık tarihinde ilk kez el değiştiriyor. Gazetenin kendi duyurusuna göre, ABD merkezli ve Birleşik Arap Emirlikleri destekli yatırım şirketi RedBird IMI'ya 500 milyon sterlin (yaklaşık 635 milyon dolar) karşılığında satılacak. İtalya'nın AC Milan futbol takımının da sahibi olan RedBird IMI, daha önce de gazeteyi satın almak istemiş, ancak İngiliz Hükümeti tarafından basın özgürlüğü gerekçesiyle anlaşma engellendi.


BAE'NİN ROLÜ VE HÜKÜMETİN GÖZETİMİ


Satış kapsamında ön anlaşma yapılsa da, anlaşmanın nihai onayı hala belirsizliğini koruyor. RedBird IMI'ın sahibi Cardinale'nin, The Daily Mail'in sahibiyle de bir konsorsiyum oluşturmak için görüşmeler yaptığı bildiriliyor.


Anlaşmanın son hali yetkililere bildirilmeden önce farklı daha küçük yatırımcıların da açıklanması bekleniyor. Anlaşmanın en hassas noktalarından biri,


Birleşik Arap Emirlikleri'nin medya yatırımlarını yöneten IMI şirketinin gazetedeki payı. IMI, The Telegraph'ta yüzde 15'lik bir paya sahip olacak. Bu pay, yakın zamanda İngiliz hükümetinin sektörde yabancı pay oranını yüzde 5'ten 15'e çıkarmasının ardından mümkün hale geldi.


Ancak önemli bir şart var: BAE'nin sahip olduğu paya karşın gazetenin yönetilmesinde söz sahibi olamayacağı belirtildi.


Eğer ülkenin Kültür Bakanlığı, BAE'nin gazetenin işlerine karıştığından şüphelenirse, BAE'yi yatırımdan çıkması için zorlayacak bir soruşturma başlatabilecek.

Yorumlar

0 yorum

Yorum bırak

Yorumunuzu bizimle paylaşın.

Yorumlar yayına alınmadan önce kontrol edilir.

Henüz yorum yok.