Sudan cüneyhindeki değer kaybı durdurulamıyor

Sudan cüneyhindeki değer kaybı durdurulamıyor

Uluslararası Para Fonu IMF, ekonomik krizin derinleştiği Sudan'ın kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yıl sonunda yüzde 151'e yükseleceğini öngörüyor.

ABONE OL
20 Kasım 2023 15:09
Sudan cüneyhindeki değer kaybı durdurulamıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sudan cüneyhi, ABD doları karşısında en düşük seviyesini gördü.

Sudan’da karaborsada bugün 1020 cüneyhe kadar yükselen dolar, bankalarda ise 590 ile 760 cüneyh arasında işlem görüyor.

Döviz sıkıntısı, yüksek enflasyon, bütçe açıkları ve dış borç nedeniyle ciddi bir mali krizle karşı karşıya olan Sudan’da cüneyh, ABD doları başta olmak üzere diğer yabancı para birimleri karşısında sürekli değer kaybı yaşıyor.

Para birimi cüneyhin dolar karşısında son iki yılda 10 kattan fazla değer kaybettiği Sudan’da hükümet, yaklaşık 7 aydır memur maaşlarını düzenli ödeyemiyor.

Sudan’da ulaşım, kira maliyetleri ve temel tüketim maddelerindeki yüksek fiyat artışları nedeniyle enflasyonun yüzde 300’leri aştığı tahmin edilirken hükümet, mart ayından bu yana enflasyon oranlarını paylaşmıyor.

İşsizlik ve yoksulluğun giderek arttığı ülkede uzmanlar, hükümetin, mali ve parasal sistemin reformu, döviz kurunun serbestleştirilmesi, vergi kaçakçılığı ve kaçakçılıkla mücadele, yerli üretim ve ihracatın teşvik edilmesi gibi hususlarda kararlı ve kapsamlı adımlar atması gerektiğini belirtiyor.

IMF, Sudan’ın kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranının bu yıl sonunda yüzde 151’e yükseleceğini öngörüyor.

Güney Sudan’ın 2011’de referandumla bağımsızlığını ilan etmesinin ardından petrol gelirlerinin yaklaşık yüzde 80’ini kaybeden Sudan’da, hayat pahalılığı nedeniyle artan gösteriler sonrası ordunun 11 Nisan 2019’daki müdahalesiyle rejim ve hükümet değişikliğine gidilmişti.

25 Ekim 2021’deki askeri darbenin ardından ilan edilen olağanüstü hal ile başbakanın istifa ettiği ve siyasi krizin baş gösterdiği Sudan’da, son olarak 15 Nisan 2023’te ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında iç savaş patlak vermişti.

Sudan’da 8. ayına giren iç savaş nedeniyle özellikle altın ve petrol gibi doğal kaynaklardan elde edilen ihracat gelirlerinin azalması ve özellikle akaryakıt ve gıda gibi temel malzemelerinin tedarik giderlerinin artması da kuru olumsuz etkiledi. Bu durum bütçe açığının kötüleşmesine ve döviz rezervlerinin azalmasına yol açtı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.