DOLAR 32,2628 0.13%
EURO 35,0946 0.19%
ALTIN 2.501,830,08
BITCOIN 2133752-0,99%
İstanbul
20°

KAPALI

KALAN SÜRE

Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına tepkiler: Kim ne dedi?

Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına tepkiler: Kim ne dedi?

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:22
Sedef Kabaş’ın tutuklanmasına tepkiler: Kim ne dedi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Demirören Haber Ajansı (DHA), soruşturma kapsamında polis ekiplerinin Cumartesi sabaha karşı saat 02.00 sıralarında Kabaş’ın Sarıyer’deki evine giderek gazeteciyi gözaltına aldığını bildirdi.

Kabaş, Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada ifadesi alınan Kabaş, ardından Çağlayan’daki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na çıkarıldı.

Daha sonra ise savcılık, Kabaş’ı tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. 

DHA’nın haberine göre Kabaş mahkemedeki ifadesinde, “Sözün orijinali bir atasözüdür. Hatta sözün orijinalini de değiştirerek sarf ettim. Bundan da anlaşılacağı üzere hakaret etme gibi bir kastım yoktur” dedi. 

İstanbul 16. Sulh Ceza Hakimliği tutuklama kararının gerekçeleri arasında, öngörülen cezanın “alt ve üst sınırı nedeniyle kaçma ve saklanma” ihtimalinin yüksek olmasını, bu nedenle bu aşamada “adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz” kalacak olmasını ve “tutuklamanın ölçülü olduğu kanaati”ne varılmasını saydı.

TBB: Tutuklama tedbir değil, korku iklimi yaratılmasının bir parçası

Türkiye Barolar Birliği, Kabaş’ın tutuklanmasına, yaptıkları yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

İfade özgürlüğünün Anayasal bir hak olduğunun altını çizen TBB, “Gazetecilerin ifade özgürlüğü söz konusu olduğunda, özgürlük ve hak alanı çok daha geniş bir çerçevede ele alınmaktadır” dedi.

Bunun nedeni olaraksa gazetecilerin dile getirdikleri olgu, düşünce ve kanaatlerin engellenmesinin aynı zamanda kamuoyunun haber alma ve kanaat oluşturma hakkını engeleyebilecek olması olduğunu belirten TBB’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“‘Cumhurbaşkanına hakaret suçu’, ülkemizde yoğunlukla ifade özgürlüğünün kısıtlanması için bir araç olarak kullanılmakta, bu kapsamda yapılan soruşturmalar, gözaltı işlemleri ve tutuklamalar, evrensel hukuk prensipleriyle çelişmekte ve kamuoyu üzerinde bir baskı yaratma vazifesi görmekte, gözdağı niteliği taşımaktadır.

“Kabaş’ın ifadelerinin ifade özgürlüğü sınırlarını aşıp aşmadığı konusunda değerlendirme yapma yetkisi, muhakkak ki bağımsız yargı mercilerine aittir. Ancak TCK 299. madde [Cumhurbaşkanına hakaret suçu] kapsamında yürütülen bir soruşturmada sabaha karşı gözaltı işlemi yapılması, hiçbir tutuklama sebebi olmadığı halde verilen tutuklama kararı, bu kararın bir tedbir değil kamuoyu nezdinde korku iklimi yaratılmasının bir parçası olduğunu göstermektedir.”

Süreci yakından takip ettiklerini belirten TBB, Anayasa ve uluslararası insan hakları belgeleri ile yargı içtihatlarının belirlediği sınırlar çerçevesinde ifade özgürlüğünün savunuculuğunu yapmaya devam edeceklerini de vurguladı.

‘Tutukladığınız her gazeteci sizi, bizi karanlığa sürükler’

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu tarafından yapılan açıklamada ise “Biz ne zaman demokratik bir ülke olacağız?” denildi.

Gazetecilerin toplumu ileriye taşıyan ve görünmeyene dikkat çeken kişiler olduğunu ifade eden sendika, açıklamasında “Bu nedenle tutukladığınız, gözaltına aldığınız her gazeteci sizi, bizi karanlığa sürükler” ifadelerine yer verdi.

Kabaş’ın tutukluluğunun ifade özgürlüğünün tehdidi olduğunu belirten TGS, buna izin vermeyeceklerini ve Kabaş’ın yalnız olmadığını belirtti.

‘RTÜK Başkanı, üyeleri olağanüstü toplantıya çağırdı’

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, Twitter’da yaptığı paylaşımda RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in kurulu Pazartesi sabahı “olağanüstü toplantıya çağırdığını” söyledi.

Olağan toplantıların Çarşamba günleri yapıldığını belirten Taşcı, “Amaç Sedef Kabaş’ın sözleri nedeniyle TELE 1’e haddini bildirmek. Kabaş tutuklu! Bu neyin telaşı? Amaç belli Saraydan gelen talimatı bir an önce yerine getirmek” diye yazdı.

‘Kabaş’ın sözleri Cumhurbaşkanını hedef aldı’

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Kabaş’ın soruşturmaya konu olan sözlerinin “Cumhurbaşkanını hedef aldığını” söyledi.

Kabaş’ın tutuklanması öncesi açıklama yapan Gül, “Bu hadsiz ve hukuksuz ifadeler, milletin vicdanında ve adalet önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır” dedi.

Ne olmuştu?

Sedef Kabaş Tele 1’de katıldığı canlı yayında, “‘Taçlanan baş akıllanır’ diye bir söz vardır ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır, onu söylemeyeyim, ‘büyükbaş hayvan’ diyeyim. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz, o saray ahır olur” demişti.

Bunun üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin dün Twitter hesabından Kabaş hakkında “inceleme” başlatıldığını duyurmuştu.

Kabaş hakkında soruşturma da başlatılmış, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne talimat yazılarak söz konusu televizyon programının ilgili yayının incelenerek tutanak hazırlanması istenmişti. Ayrıca Kabaş’ın kimlik ve adres bilgilerinin tespiti ile savunmasının alınması talep edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Kabaş’ın ifadelerine tepki gösterdi. 

Kabaş’ın tutuklanmasının ardından Twitter hesabından bir açıklama yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, “anti demokratik ve faşizan” olarak nitelendirdiği sözleri kınadı, tutuklama kararıyla “bağımsız ve tarafsız yargı sürecinin başladığını” söyledi.

Kabaş’a hangi mesajlarla destek verildi?

Kabaş’ın gözaltına alınmasının ardından Twitter’da “Sedef Kabaş yalnız değildir” etiketi altında gazeteciye destek verildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, isim vermeden Sedef Kabaş ve hükümetin hedefindeki bir diğer isim olan Sezen Aksu’ya destek verdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “gündem yaratma peşinde” olmakla suçladı.

Şarkı sözleri nedeniyle Sezen Aksu hakkında da suç duyurusunda bulunulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Aksu ile ilgili, “Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir. Havva validemize kimsenin dili uzanamaz. Onlara da had bildirmek bizim görevimizdir” demişti.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Sedef Kabaş’a destek verdi.

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek gazeteciye destek veren bir diğer isim oldu.

Erkek ek olarak, Erdoğan döneminde ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan başlatılan soruşturma ve açılan dava sayısı hakkında bilgi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’dan, “Korku iklimine teslim olmayacağız” açıklaması geldi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kararı “hukuk dışı” olarak yorumladı.

Twitter paylaşımının sonu, 17

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Sedef Kabaş’ın tutuklanması baskı rejiminin şiddetinin artacağını göstermektedir” dedi.

Kabaş’ın gece yarısı gözaltına alınmasına da tepki gösterildi.

Erdoğan, Mart 2021’de İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklarken, “Gece yarısı gözaltılarına son veriyoruz” demişti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) da bir yazılı açıklamayla, Kabaş’ın “derhal serbest bırakılması” çağrısı yaptı.

Koalisyon yaptığı yazılı açıklamada, “Söz konusu gözaltı girişiminin gazeteciye yönelik uygulanan bir sindirme politikası olduğuna inanıyoruz. İfade özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı kınıyor, Sedef Kabaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, tutuklama kararıyla ilgili yaptığı açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Vedat Şorli kararına işaret etti, “Tutuklama, artık demokrasi idealinin kalmadığının acı göstergesidir” dedi.

AİHM, Türkiye’deki ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davalarıyla ilgili ilk kez verdiği kararda, Vedat Şorli’nin ilgili suçtan mahkum edilmesini ifade özgürlüğünün ihlali saymıştı. BBC Türkçe

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP