DOLAR 32,3421 -0.08%
EURO 34,8600 0.12%
ALTIN 2.393,08-0,14
BITCOIN %
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

KALAN SÜRE

OPEC’in ihracat gelirleri 8 yılın zirvesinde

OPEC’in ihracat gelirleri 8 yılın zirvesinde

OPEC tarafından yayımlanan bir rapora göre birliğin 2022 gelirleri önceki yıla göre yüzde 54 artışla 873,6 milyar dolara ulaşarak 2014'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü

ABONE OL
11 Temmuz 2023 17:36
OPEC’in ihracat gelirleri 8 yılın zirvesinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

OPEC’in petrol ihracat gelirleri, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının ham petrol fiyatlarını desteklemesi ve kilit üyelerin üretimi artırmasıyla geçen yıl neredeyse on yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Birliğin sekreterliğinden Salı günü yayımlanan bir rapora göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 13 ülkesi, 2022’de önceki yıla göre yüzde 54 artışla 873,6 milyar dolar gelir elde etti. Bu, ABD’nin kaya petrolü arzında patlama yaşamasının, petrol fiyatlarının tarihsel olarak yüksek olduğu bir dönemi sona erdirdiği 2014’ten bu yana en iyi yıl oldu.

Rusya’dan gelen enerji akışı geçtiğimiz yıl askeri saldırganlığı nedeniyle ortaya çıkan uluslararası tepki sonrası kesintiye uğramış ve ham petrol fiyatları hızla yükselmişti. Brent petrol vadeli işlemleri de varil başına ortalama 99 dolar ile 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Artan fiyatlar ve artan arz birliğin kazancını artırmasıyla sonuçlandı

Öte yandan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi OPEC ülkeleri, akaryakıt talebinde pandemi sonrası toparlanmayı karşılamak için muslukları açmıştı. Artan fiyatlar ve artan üretimin birleşmesi birliğin tüm birliğin kazancını artırmasıyla sonuçlandı.

OPEC ülkeleri tarafından satılan ham petrol türlerinden oluşan sepet 2022 yılında ortalama varil başına 100 doların biraz üzerinde seyrederken Bloomberg’in hesaplamalarına göre 13 ülkedeki ham petrol üretimi günlük olarak yaklaşık 29,2 milyon varil seviyesinde gerçekleşti.

OPEC’in kazancı 2012 yılında kabaca 1,2 trilyon dolara ulaşırken ABD’de hidrolik kırılma olarak bilinen teknikle Teksas’tan Kuzey Dakota’ya dek birçok eyalette kaya petrolü üretimi hızla artmıştı.

Piyasanın çöküşü 2016’da OPEC+’nın kurulmasını sağladı

Ardından gelen piyasa çöküşü, bir zamanlar şiddetli rakipler olan Suudiler ve Rusya’yı 2016’da OPEC+ koaliasyonunu kurmaya teşvik etmişti.

O dönemle şimdi arasındaki gelir karşılaştırmaları ise OPEC üyeliğindeki değişiklikler nedeniyle biraz karmaşık hale geldi. Katar ve Ekvator gibi ülkeler birlikten ayrılırken Ekvator Ginesi ve Gabon gibi ülkeler ise üye oldu.

OPEC+, bu yıl Çin’in ekonomik toparlanmasının hayal kırıklığı yaratması ve ABD ile birlikte başka yerlerde artan faiz oranlarının resesyon korkularını tetiklemesiyle ham petrol piyasalarını desteklemek için bir kez daha üretim kesintisine gitti.

Suudi Arabistan da geçtiğimiz hafta uyguladıkları günlük 1 milyon varillik ekstra kesintiyi Ağustos’a dek uzatacaklarını açıklarken Rusya ise ihracatı kısacağına dair taahhütte bulundu.

Alınan önlemler arz artışı nedeniyle piyasayı desteklemekte zorlanıyor

Yine de ekonomik görünümde yaşanan yıpranma ve İran, Venezuela ve kısıtlama açıklamalarına rağmen Rusya gibi OPEC+ üyelerinden gelen petrol arzının artması nedeniyle alınan önlemler piyasayı desteklemekte zorlanıyor.

Brent petrol Suudi Arabistan’ın hükümet harcamalarını karşılamak için ihtiyaç duyduğu seviyelerin oldukça altında kalarak varil başına 80 doların altında işlem görüyor.

Yine de, ekonomik görünüm yıpranırken ve arz İran, Venezuela ve -tekrarlanan kısıtlama vaatlerine rağmen- Rusya gibi OPEC+ üyelerinden beklentileri aşarken, önlemler piyasayı desteklemekte zorlanıyor. Brent, krallığın hükümet harcamalarını karşılamak için ihtiyaç duyduğu seviyelerin çok altında, varil başına 80 doların altında kalıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.