DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Oda başkanları: Savaşın ekonomik etkileri hissedilir oldu

Oda başkanları: Savaşın ekonomik etkileri hissedilir oldu

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:10
Oda başkanları: Savaşın ekonomik etkileri hissedilir oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ekonomik etkileri ortaya çıkmaya başladı.

Bloomberg HT yayınına katılan Antalya, Balıkesir ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, kentlerinde yaşanan sorunları sıraladı.

Gemilerin limanlara giriş çıkışlarındaki sıkıntıların yanı sıra bankacılık alanındaki yaptırımlarla da sorunların keskinleşmeye başladığını dile getirdi.

“Kriz, 2016 yılından daha derin”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, bugün yaşanan sorunun 2016 yılında Rus uçağının düşmesinden sonraki krizden çok daha derin olduğunun altını çizerek, “Antalya hem turizm hem de yaş sebze ve meyve ticaretinden büyük sorun yaşıyor. 2016 yılında ciddi bir kriz yaşamıştık. Onu 2019 yılında yeni yeni toparlamıştık. Ancak şimdi hem Ukrayna hem Rusya turizm açısından sorunlu. Tarım ihracatına ilişkin siparişler iptal ediliyor” dedi.

Çetin, Sekiz gündür hiç bir şey yapılamadığına dikkat çekerek, “Giren TIR’lar çıkamıyor. 10 binlerce TIR ürünün gidip geldiği iki pazardan söz ediyoruz. Limanlara gemiler yanaşamıyor. Yanaşsa mal yüklenemiyor. Antalya tarım ürünlerinin yüzde 50’si bu bölgeye yapılıyor. Türkiye pazarının hiç bilmediği ürünler var orası için ürettiğimiz. Bunlar ne olacak. Hem üretici hem de ihracatçı çok zor durumda” diye konuştu.

Ödeme sorunlarına da dikkat çeken Çetin acil olarak krediye ihtiyaç duyduklarını söyledi. Çetin, ihracatçının verdiği ürünleri nasıl tahsil edeceğine dair bir çözümü olmadığını belirterek, kriz masası kurulması ve Antalya’nın özel olarak hem turizm hem de tarım alanlarında desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Ayçiçekte stoklar ancak 1,5 ay yeter”

Balıkesir’de ithalata dayalı sıkıntı olduğuna vurgu yapan Balıkesir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rahmi Kula ise gıdada özellikle de tarım ve hayvancılıkta sorunlar yaşanacağına dikkat çekti. Ayçicek tohumu konusunda tıkanma noktasına gelindiğini anlatan Kula, “Bizde de ithalata dayalı sıkıntılar var.

Ayçicek tohumu konusunda 1,-1,5 aylık bir stok var. Düzelmediği durumda sıkıntı yaşanır. Önümüz, Ramazan, özellikle ayçiçeği yağında sıkıntı var. Buğday da aynı şekilde. Hatta, tüm hububat ürünlerinde arpa, mısır, buğday kepeği gibi en çok ithalat yaptığımız iki ülke Rusya ve Ukrayna” diye konuştu.

Ham ayçiçek yağında fiyatların 1.400 dolardan 2 bin doları aşma noktasına geldiğini ifade eden Kula, fiyatların çok hızlı tırmandığının altını çizdi.

Fiyatlardan ziyade krizin devamı durumunda ürün tedarikinde sıkıntı yaşanmasından endişe ettiklerini belirten Kula, “Rusya ürün çıkışına izin vermiyor. Savaşın başı olduğu için böyle olduğunu düşünüyoruz. Ancak uzaması durumunda hem Rusya hem de Ukrayna’dan ciddi tedarik sorunları yaşarız. Çünkü bu ürünleri alabileceğimiz alternatif ülke çok az, olanlar da çok uzak. Navlun ve nakliyat sorunları yaşanacaktır” diye konuştu.

“Biz nasıl ödeyeceğiz?”

Ödeme konusunda ithalatçı taraf oldukları için “Biz nasıl ödeyeceğiz” diye düşdüklerini söyleyen Kula, iki ülkenin de paraya ihtiyacı olduğunu zamanla buna bir çözüm bulunacağını düşündüğünü dile getirdi. Kula, sorunların bir haftaya kadar çözüleceğini umduğunu da sözlerine ekledi.

“Ülkeye özel ürünler üretiyoruz”

Her iki ülkenin de tekstil ve paslanmaz çelik alanlarında önemli ticari partnerler olduğunu bilgisini veren Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, kentin ihracatının yüzde 20’sini iki ülkeye yaptığını söyledi.

Sipariş iptalleri ve transfer sorunları ile karşı karşıya olduklarını anlatan Balcıoğlu, “Bu yüzde 20’lik düşüş, bizim açımızdan önemli bir kayıp olacaktır. Bu ürünleri Avrupa ya da başka bir bölgeye göndermek de mümkün değil. Çünkü ülkeye özel ürün üretiliyor. Bu nedenle kesinlikle bir kriz masası oluşturulmalı. Kimin, neye ihtiyacı var, nasıl çözümlenebilir bir yol haritası hazırlanmalı” diye konuştu.

İhtiyacı olan üretici ve ihracatçıya mutlaka kredi sağlanması gerektiğinin altını çizen Balcıoğlu, açıklanan KGF’nin de genişletilmesi gerektiğini belirtti. Bloomberg HT 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.