DOLAR 32,4089 0.1%
EURO 34,8119 -0.04%
ALTIN 2.395,66-0,03
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Neden Yatırım Bankacılığı?

Neden Yatırım Bankacılığı?

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:15
Neden Yatırım Bankacılığı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hasan Apaydın/Bankacılık Finans ve Teknoloji Şirketleri Üst Düzey Yöneticisi

Bilindiği üzere son zamanlarda Yatırım Bankacılığına olan rağbet gittikçe artmakta ve yeni yatırım bankaları kurulmaya başlamakta. Son beş yılı dikkate alırsak, Golden Global Yatırım Bankası, D Yatırım Bankası, Destek Yatırım Bankası faaliyete başladılar bile. Bu arada an itibariyle kuruluş ve/veya faaliyet izni alma aşamasında olan İnveo Yatırım Bankası, Tera Y atırım Bankası, Hedef Y atırım Bankası, Ünlü & Co gibi isimleri de sayabiliriz. Y atırım Bankacılığına son zamanlarda gösterilen bu ilgi çok geç kalan bir ilgi. Yurtdışındaki yatırım bankaları (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs vs.) Dünyada finansal piyasaların yönünü değiştirecek seviyede işlere imza attılar. 

Ancak hala ülkemizde yatırım bankacılığı alanında yapılacak çok iş var, işte bu nedenle son beş yıl içerisinde yukarıda anılan yatırım bankalarının da aramıza katılmaya başladığını görmekteyiz. Bu sayının giderek artması bekleniyor, artmalı da…. 

Ülkemizde piyasanın görünümüne bakacak olursak; halen Türkiye’de toplam 16 tane Kalkınma ve Yatırım Bankası faaliyet göstermektedir. 

Bu bankalardan kamusal nitelikli ve dolayısıyla, belli bir misyon üstlenmiş olan – 4’ü (İller Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Eximbank – Türkiye İhracat Kredi Bankası ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası) ile benzer nitelikli olan özel sermayeli Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. ve 2 yabancı sermayeli yatırım bankası (Bank of America Yatırım Bankası A.Ş. ve Standart Chartered Yatırım Bankası Türk A.Ş.), yani 7 banka dışarıda tutulduğunda, pazarda rekabet edecek oyuncu sayısı 9’a düşmektedir. 

Bahse konu 9 banka, Bank Pozitif, Diler Yatırım Bankası, GSD Yatırım Bankası, Aktif Yatırım Bankası, Nurol Yatırım Bankası ve Pasha Yatırım Bankası eski bankalardan olup Golden Global Y atırım Bankası, Destek Y atırım Bankası, D Y atırım Bankası, piyasaya yeni girmiş oyunculardır. Eskilerden AktifBank çeşitli ve geniş kapsamlı faaliyet alanına sahiptir ve göstermiş olduğu başarılı performans yatırım bankacılığına olan ilgiyi artırmaya başlamış ve faaliyete geçen bir çok yatırım bankasına ilham kaynağı olmuştur. 

Görüldüğü üzere Türk Bankacılık Sektöründe Yatırım Bankacılığı alanında daha yapacak çok iş olup rekabet koşulları oldukça elverişli gözükmektedir. 

Elbette, sayı artarken önemli olan her yatırım bankasının yatırım bankalarının sektörden aldığı payı artırıcı yeni ve farklı ürün/hizmet ve iş modelleri ile sahaya inmesidir. Yoksa başka bankaların yaptığı işi kopyalarak pastayı büyütmek imkansızdır. 

Burada Kalkınma Bankacılığı ve Yatırım Bankacılığı arasındaki farka da değinmekte fayda var. Bazen birbirinin yerine veya beraber kullanılan bu iki bankacılık türü arasında 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve sair mevzuatlarda net bir fark ortaya konulmamakla, literatürde de net bir ayrımdan bahsedilmemekle birlikte Yatırım Bankaları daha ziyade Hazine ve Sermaye Piyasası işlemleri, Birleşme ve Satın Almalar, Halka Arzlar, Yatırım Danışmanlığı, Yapılandırılmış ve Proje Finansmanı, Kurumsal Finansman, Kredi yapılandırmaları gibi alanlarda uzmanlaşmışken Kalkınma Bankaları ise daha ziyade gelişmekte olan ülkelerde önemli stratejik sektörlere, sermaye yetersizliği olan küçük ölçekli işletmelere, diğer firmalara uzun vadeli yatırımları için destek olurlar. İkisinin ortak özelliği ise halktan vadeli veya vadesiz mevduat toplayamamaları ve fon ihtiyaçlarını sermaye piyasalarından bono/tahvil, sukuk, vdmk, türev ürünler gibi araçlar yoluyla ve ulusal veya uluslararası bankalardan/finansal kuruluşlarından borçlanma veya kredi yoluyla karşılamalarıdır. 

Yazımıza burda bir son verelim… Diğer serilerde Yatırım Bankacılığı ile ilgili ülkemizdeki mevzuat, yeni strateji önerileri, Dünya’da Yatırım Bankacılığı gibi konulara yer veriyor olacağız. 

Şimdilik sağlıkla kalın…

Email:[email protected], Cep Tel.: 0533 618 33 18

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.