DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN %
İstanbul
20°

KAPALI

KALAN SÜRE

Kart kabulü pazarında güncelleme ihtiyacı var

Kart kabulü pazarında güncelleme ihtiyacı var

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:31
Kart kabulü pazarında güncelleme ihtiyacı var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

PSM Dergisi

Türkiye ödeme sistemleri pazarı birçok anlamda öncü ve ihracatçı konumunu sürdürüyor. Öte yandan ithal ettiğimiz trendler de yok değil ve bu trendlerin bazıları önümüzdeki dönemde pazarı yeniden şekillendirebilecek güce sahip. Mastercard Advisors olarak kart kabul pazarının gelişimini etkileyen faktörleri yakından takip ediyoruz…

1) Ödeme hizmetleri oyuncularının gelişimi

Sürdürülebilir çift haneli büyümeler ve satın alımlar, telekom ve perakende sektörü oyuncularının pazara girişi konuyu başka bir boyuta taşıdı. Ödeme hizmeti sağlayıcıları (ÖHS) e-ticaret sektörü kart kabulü pazarının yüzde 30’una sahip olarak en büyük oyuncu konumunda. Henüz fiziksel tarafta ivme yakalayan oyuncu görmesek de yeni oyuncuların bu alana girmeye başlaması, sektörün katma değerli servislerle gelişimi açısından değerli.

2) E-ticaretin pazaryerleri ve “süper app”lerle büyümesi

E-ticaret büyüyor ve pazaryerlerinin bu alandaki payı giderek artıyor. Dünya çapında yüzde 64 olan bu pay, Çin’i çıkardığımızda yüzde 52 oluyor. Küresel düzeyde bu büyüklüğe ulaşan pazaryerleri, finansal hizmetler işine girdi. Türkiye’de pazaryerlerinin toplam e-ticaret hacmi içindeki payı henüz yüzde 35 seviyesinde ama büyüme hızı çok kuvvetli. Türkiye’deki pazaryerlerinin de küresel trendi takip ederek finansal hizmetler pazarına gireceğini gözlemliyoruz.

3) Güçlenen entegre ödeme sağlayıcıları (ISV)

Türkiye pazarında ISV’lerin (integrated software vendor) etkinliği artıyor ve e-ticarette de özellikle hakim konumdalar. Bizim açımızdan önemli olan ise bu entegratörlerin kart kabulü hizmeti seçiminde yönlendirme gücüne sahip olması. Farklı sektörlerdeki entegratörlerin gelişimini önemli bir trend olarak görüyoruz.

4) Üye işyeri işinde tek noktadan hizmet modeli

Önemli bir diğer trend de üye işyerlerinin dijitalleşmesi sonucu artan çoklu tedarik ihtiyacının karşılanması. Bugün herhangi bir restoranda dahi birden fazla yazılım kullanılıyor ve nihayetinde tamamının ödemelerle entegre olmaya ihtiyacı var. Bu durumun kart kabul hizmeti veren bankalar ve ÖHS’ler için birçok gelişim alanı olduğunu düşünüyoruz.

5) Kart hamillerinin azalan sadakati

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bankalar arası müşteri geçişleri kolaylaştı ve müşteri kayıpları arttı. OnUs pazar olarak kurgulanmış ve kart bazı nispetinde kart kabul gücünün oluştuğu pazarda bildiğimiz dinamikler eskimiş olabilir. Sadakatin azaldığı ortamda hem yeni oyuncuların pazara girme iştahı artıyor hem de fiyat savaşları başlıyor.

Yeni dönem tüm ödeme sistemlerini değişime itiyor. Son dönemde tüm bu dinamikler bize kart kabul işinin yeni bir bakış açısıyla güncellenmesi gereksinimi ortaya koydu. Bir süredir bu noktadaki çalışmalarımızı “Acquiring 2.0” çatısı altında toplamış durumdayız. Acquiring 2.0 danışmanlık hizmetimizle kart kabul işindeki müşterilerimizin yeni dönemde en verimli şekilde nasıl pozisyonlanabileceği üzerine  çalışıyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP