DOLAR 32,2348 0.08%
EURO 35,0775 0.18%
ALTIN 2.524,780,98
BITCOIN %
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

Kadınların sorumluluk alanı her geçen gün genişliyor

Kadınların sorumluluk alanı her geçen gün genişliyor

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:33
Kadınların sorumluluk alanı her geçen gün genişliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

PSM Dergisi / Zirve Yolu / Tülin Çakmak

Bu ay Zirve Sohbetlerimizin konuğu, DgPays’in çiçeği burnunda üst düzey yöneticisi Sezin Erken oldu. Erken’in oldukça parlak bir kariyer geçmişi var. ABD’nin önde gelen bankalarından Capital One’da 11.5 yıl çalışmış. Alternatif Bank ve Fibabanka’daki genel müdür yardımcılık görevlerinin ardından Eylül 2021 itibarıyla Bireysel ve Perakende İş Biriminden Sorumlu Genel Müdür unvanıyla DgPays ailesine katılmış…

Kariyeri boyunca sıfırdan oluşturulan büyüme stratejilerine dahil olmaktan heyecan duyan Sezin Erken, kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına şöyle sesleniyor:

“Her konuda açık olun; hem fırsatlar hem de yeni şeyler öğrenmek için… Çekinmeden sorun, sorgulayın. Daha fazla sorumluluk isteyin. Sorumluluk aldıkça daha hızlı öğrenir, gelişirsiniz. Kendiniz olun, farklı olmak zorunda değilsiniz…”

Önce kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Doğma büyüme Ankaralıyım. İlkokuldan itibaren TED Ankara Koleji’nde okudum. 1998 yılında ODTÜ İşletme’den mezun oldum. Ailemin tek çocuğuyum. Annem ve babam hala Ankara’da yaşıyor. Mezun olur olmaz McKinsey’de çalışmaya başlayınca İstanbul’a taşındım. 2001 yılında ise yüksek lisans için New York’a gittim. ABD’nin önde gelen bankalarından Capital One’da 11.5 yıl çalıştım. Bu sürenin 5 yılında Virginia, 7 yılı da New York’ta geçti.

Amerika tecrübenizi biraz daha ayrıntılandırabilir misiniz? DgPays ile yollarınız nasıl kesişti?

Columbia’da MBA eğitimi alırken Capital One ile görüştüm. Okulun hemen ardından da çalışmaya başladım. Capital One o sıralar takip ettiğim, hızlı büyüyen 10 yıllık bir şirketti. O dönem ABD’nin en büyük kredi kartı şirketlerindendi. Ama ben kart tarafını değil, grup içinde çekirdekten büyütmeyi hedefledikleri dijital bankacılık bölümünü tercih ettim ve kurucu ekibe katıldım. Hem organik hem de dört banka satın almasıyla devam eden büyüme sürecinde 2009 yılına geldiğimizde Capital One, ABD’nin 9’uncu büyük bankası konumundaydı. Çok çalıştığımız, çok şey öğrendiğimiz, yeni işler kurup büyüttüğümüz bir süreç oldu. Capital One kurum kültürü, stratejik ve analitik bakış açısı geliştirme açısından bana çok şey kattı. Ağustos 2014 itibarıyla Türkiye’ye dönünce önce Alternatif Bank, sonra da Fibabanka’da bireyselden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yaptım.

Kariyerimde sıfırdan kurulan büyüme stratejilerinin içinde olmaktan büyük heyecan duydum. Planların hayata geçişini görmek, hep daha büyük hedeflere koşmaya çalışmak beni motive etti. DgPays’te de aynı heyecanı ve hikayeyi görüyorum. Geçmiş tecrübelerim ve DgPays’in potansiyelinin kesişiminden çok heyecanlıyım.

Sürekli değişim-dönüşüm içerisinde olan FinTek sektörüne katılmak nasıl bir duygu?

Kariyerim boyunca yeni oluşumlarda yer aldığım için hiç yabancılık çekmediğimi söyleyebilirim. Elbette FinTek sektöründe çok daha dinamik bir ortam söz konusu. Finansal ürünlerin, ihtiyaç anında hayatın akışının içinde olması fikri heyecan verici. Türkiye finansal hizmet pazarı zaten oldukça gelişmiş ve çok yetkin bir insan kaynağına sahip. Dinamik nüfusumuz, gelişen teknolojiler ve bu potansiyelin önünü açan regülatif değişikliklerle birlikte kısa sürede çok farklı fırsatları hayata geçirebileceğimize inanıyorum.

Kariyerinizde size başarı kazandıran başlıca etkenler neler oldu?

Hep çok disiplinli çalıştım. İşime ve çalıştığım kurumun önündeki fırsatlara tam olarak odaklanıp heyecan duydum. Bu ana motivasyon kaynağım oldu. En önemli şanslarımdan biri de devamlı öğrenmemi, gelişmemi sağlayan yöneticilerim ve takım arkadaşlarım olmasıydı. Çalıştığım kurumlarda farklı iş fırsatlarını görme imkânım oldu. Bu da hızlı öğrenmemi destekledi. Özellikle Amerika’da çalıştığım dönemde lider olarak gelişmemi destekleyen kapsamlı ve uzun dönemli özel eğitimlerin, mentor-mentee programlarının parçası oldum. Kadın bir lider olarak büyümemi desteklemek için bankacılık alanında uzun yıllar yöneticilik yapan kadın liderlerin mentee’si oldum. Düzenli olarak görüştük, gelişmeleri değerlendirdik ve beraber çalıştık. Kariyerim boyunca hemen her zaman sayıca erkek çalışan ve yöneticilerin ağırlıklı olduğu ortamlarda çalıştım. Bu durumu çok da göz önünde tutmadan yola devam etmek, işe kendi doğal halinizle odaklanmak önemli. Bu yolla liderliğe ulaşmak ve daha çok kadın lidere yol açmak mümkün.

Kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına ilk tavsiyeniz ne olur?

Her konuda açık olsunlar. Hem fırsatlara hem de yeni şeyler öğrenmeye. Sormaktan, sorgulamaktan çekinmesinler. Çekinmeden daha fazla sorumluluk istesinler. İnsan sorumluluk aldıkça daha hızlı öğrenip gelişiyor. Kendileri olsunlar, farklı olmak zorunda değiller.

DgPays’teki ilk izlenimlerinizi paylaşabilir misiniz? Sizin katılımınızla bireysel ve perakende tarafından nasıl bir değişim dönüşüm olacak? 

DgPays, her yıl çift haneli büyüyen bir şirket. 3.5 yıl gibi kısa bir sürede 35 inovatif teknoloji ürünü geliştirmiş. Türkiye’nin neredeyse tüm bankalarının yanı sıra telekom operatörleri ve önde gelen perakende şirketlerinin de aralarında olduğu 32 kurumla çalışan lider FinTek şirketlerinden biri. 2021 başında çok önemli bir anlaşmaya imza atarak Goldman Sachs ve Avrupa İmar ve Katılım Bankası (EBRD) ile ortak olduk. Bu ortaklığın da verdiği güçle bundan sonra Türkiye sınırlarını da aşan daha hızlı bir büyüme öngörüyoruz.

DgPays sunduğu inovatif çözümlerle son kullanıcıların hayatına dolaylı olarak dokunan, iş ortaklarının müşterilerinin hayatını kolaylaştıran bir şirket. Türkiye’nin en büyük ve önemli sadakat programı ZUBİZU’yu da mevcut müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. ZUBİZU’nun 4 milyon üyesi var. Önümüzdeki günlerde bireysel kullanıcılarımızın hayatlarına katacağımız büyük kolaylık ve imkanlarla çok ses getireceğiz.  

Organizasyonunuzun kadın-erkek çalışan dağılımı nasıl? Kadın çalışanların veya yöneticilerin artmasına yönelik bir uygulamanız var mı?

ZUBİZU çalışanlarının yüzde 50’si, DgPays çalışanlarının da yüzde 40’ı kadınlardan oluşuyor. Grubumuz bünyesindeki teknoloji şirketimizi de dahil ettiğimizde ise kadın çalışan oranı yüzde 30’lara iniyor. Bir teknoloji şirketi olarak özellikle yeni mezun işe alımlarında kadın istihdamını artırma hedefi doğrultusunda hareket ediyoruz. DgPays’te üst yönetim kadromuzun yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Karar verici seviyelerde kadın çalışan sayısının yüksek olması gurur verici.

Bence kadınlara verilebilecek en büyük destek, zaten hakları olan “fırsat eşitliğini” onlara sunmak. Gördüğüm kadarıyla DgPays, tüm süreçlerinde bu konuya maksimum özeni gösteriyor.

Yoğun iş temposunda iş ve özel hayat dengesini nasıl sağlıyorsunuz? Hobileriniz için zaman kalıyor mu?

Dengeyi sağlamak kolay değil elbette. Bu konuda ailem ve yakın çevremden destek almaya çalışıyorum. 12.5 yaşında bir kızım, 9.5 yaşında da oğlum var. Her zaman onların günlük hayatlarının içinde olmaya çaba gösteriyorum ve günlerinin başında ve sonunda mutlaka onları yakalayamaya çalışıyorum. Bunu yapamadığım zamanlarda kendimi daha az yıpratmayı da öğrenmeye çalışıyorum. İş ve aile dışında gün içinde mutlaka spor yapmaya ayırmaya çalışıyorum. Spor beni dengeleyip dinlendiriyor, enerjimi yüksek tutuyor. Sık sık “Çok yorgunum, biraz koşmam lazım” derken buluyorum kendimi. Açıkçası diğer hobiler için zamanım kalmıyor ama seyahat etmeyi seviyorum. Ailecek kısa seyahatlere çıkıp farklı yerleri deneyimlemeye çalışıyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.