DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN %
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:20
İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ekonomisinin 2021 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 9,1, yılın tamamında da yüzde 11 büyümesinin başarı olduğunu belirterek, “Küresel ekonominin pandemiyle mücadele ettiği süreçte hükümetin destekleri ve reel sektörün dinamizmiyle sağlanan çift haneli büyüme büyük başarıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Baran, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) 2021 yılı verilerini değerlendirdi.

Kovid-19 sürecinin birçok sektörü olumsuz etkilediğini hatırlatan Baran, sürecin hükümetlerin destekleriyle geçirildiğini vurguladı.

Türkiye’nin 2019’da yüzde 0,9, 2020’de yüzde 1,8 büyüme sağladığını kaydeden Baran, salgın koşullarına rağmen büyümedeki başarının sanayi üretimindeki ve ihracattaki artışla elde edildiğini bildirdi.

Baran, TÜİK verilerine göre, hizmetler, bilgi ve iletişim sektörlerindeki ilerleme ile sanayi üretimindeki artış ve ihracatın Türkiye’nin büyümesinde önemli yer aldığını belirterek, büyümenin devamını sağlamak için inşaat ve tarım sektörünün büyüme ivmesini yukarı yönlü taşımak gerektiğine işaret etti.

Dünya ekonomisinin zorlu bir dönemden geçtiğini ifade eden Baran, şunları kaydetti:

“Pandemi sona ermemişken, iklim değişikliği ile ilgili afetler küresel ekonomi üzerinde fiyat baskısı oluştururken ve tedarik zincirlerinde kesintiye yol açarken, şimdi bir de Ukrayna ve Rusya kriziyle karşı karşıya kaldık. Bu zorlu ve belirsizliklerle dolu süreçte Türkiye, küresel rekabet gücünü iyileştirmeye odaklanmak, kalıcı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak durumundadır. Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi, coğrafyasındaki istikrarın devamı açısından da önem taşıyor. Küresel ekonominin pandemiyle mücadele ettiği süreçte hükümetin destekleri ve reel sektörün dinamizmiyle sağlanan çift haneli büyüme büyük başarıdır.”

Baran, büyümeyi sürdürmek için enflasyonu kontrol altına almanın da önemli olduğunu vurguladı.
 

ASKON Başkanı Aydın: “İleriye yönelik artı değerde büyümeye devam edecek ve bu alanda zirvede başı çeken ülke olmayı sürdüreceğiz”
 
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, 2021 yılındaki yüzde 11’lik büyümeye bakıldığında iç talebin katkısının 9,3 puan olurken 4,9 puanının ise net ihracattan geldiğini belirterek, “Ülkemize yönelik dışarıdan ciddi talepler gelmektedir. İleriye yönelik artı değerde büyümeye devam edecek ve bu alanda zirvede başı çeken ülke olmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan 2021 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi.

2021 yılında sanayi tarafında kapasiteleri zorlayan bir Türkiye olduğunu kaydeden Aydın, salgın sonrası Türkiye’ye ciddi bir talep olduğunu kaydetti. Aydın. 2021 yılındaki yüzde 11’lik büyümeye bakıldığında iç talebin katkısının 9,3 puan olurken 4,9 puanının ise net ihracattan geldiğinin görüldüğünü belirterek, “Ülkemize yönelik dışarıdan ciddi talepler gelmektedir. İleriye yönelik artı değerde büyümeye devam edecek ve bu alanda zirvede başı çeken ülke olmayı sürdüreceğiz. İmalat sanayiinde talep artışı ile 40 milyon ton çelik üreten bir konuma geldik. Dünyada 7. Avrupa’da bu alanda birinci sıraya oturduk. Bunun gibi dengeli bir şekilde diğer sektörlerde de talep artışına bağlı olarak yükselişimizi sürdürüyoruz. Tarımda görülen yüzde 2’lik daralma, olumsuz iklim koşullarının da bir tesiri idi. Hamdolsun bu sene mevsim şartları güzel gitti. Tarımsal üretime yönelik alınan yeni destekler ve olumlu mevsimsel koşullarla birlikte buradaki daralmayı da pozitife çevireceğiz. Hakeza kamu harcamalarında belirli bir disipline gidilmesi de memnuniyet verici bir gelişme. Buradaki tasarrufun sürdürülebilir olması, mali açıdan ülkemize de katkılar sunacaktır.” açıklamasında bulundu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ortamının kısa vadede programların gözden geçirilmesine neden olacağını kaydeden Aydın, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Lakin ikili ticari yönde birbirimize bağımlı olduğumuz pek çok nokta var. Bu noktalar süreç ne kadar olumsuz olursa olsun bir şekilde kendi akışı içerisinde yürümeye devam edecektir. Ülkemiz ekonomisi büyümeye devam edecek, büyümede her yönü ile ivmemizi dengeli bir şekilde yukarı yönlü güçlendireceğiz. Potansiyelimizin ve güçlü yanlarımızın farkına varalım, yatırıma, üretime ve ihracata devam ederek büyümeye devam edelim. C

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Kopuz: Tarımsal büyümeye odaklanmalıyız
 
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, dünyanın zor zamanlardan geçerken Türkiye’de 2021’de yakalanan büyüme rakamlarının büyük önemi bulunduğunu belirterek, “Ancak yıllardır sürekli artan tarımsal hasılamızın düşmesine dikkat etmeli, yeni çözümler geliştirmeliyiz. Tarımsal büyümeye odaklanmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Kopuz, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada hem siyasi hem de ekonomik açıdan büyük bir değişim yaşandığına işaret ederek, bu ortamda 2021 yılındaki yüzde 11 büyümenin önemli bir başarı olduğunu vurguladı.

Yıllardır sürekli artan tarımsal hasılanın düşmesine dikkat etmek, yeni çözümler geliştirmek gerektiğini belirten Kopuz, şunları kaydetti:

“Dünya zor zamanlardan geçerken yakalanan bu büyüme rakamlarının büyük önemi var. Ancak yıllardır sürekli artan tarımsal hasılamızın düşmesine dikkat etmeli, yeni çözümler geliştirmeliyiz. Tarımsal büyümeye odaklanmalıyız

Önümüzdeki dönem için yeni senaryolar planlamamız gerekiyor. Zira sanayide yakalanan yüzde 16’lık büyüme, yeni dünya düzeninde bizim için yeterli olmayacaktır. Ana odağımız artık rakamsal değil, tarımsal büyüme olmalıdır. Küresel ticarette riskler zaman zaman artıyor. Bugün tam da böyle bir dönemdeyiz. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim savaşa dönüşmüş durumda. Savaş durumunda ekonomik yapı hızla kırılgan hale dönüşür. SWIFT sisteminden çıkarmak ve Rusya Merkez Bankası ile işlem yasağı gibi Rusya’ya karşı açıklanan yaptırımlarla beraber hem Rusya’nın hem de Rusya ile iş yapan ülkelerin ticareti büyük sekteye uğrayacak. Rusya ve Ukrayna ile ticaretimizde ise gıdanın özel bir yeri var. Un, makarna ve bisküvi ihracatımızın temel ham maddesi olan buğdayın, ithal ettiğimiz kısmının yüzde 85’ini Rusya ve Ukrayna’dan alıyoruz. Savaş nedeniyle üretimin sekteye uğraması, hububat ithalatı için yeni pazar arayışlarına yönelmek zorunda kalacağımızın göstergesi. Bu da en azından lojistik maliyetimizin artacağı anlamına geliyor.”

“Tarımın yüzde 2,2 daralması hızla çözüm bulunması gereken bir sorundur”

Ali Kopuz, savaşın ilk günden itibaren buğday fiyatlarında artışa yol açtığını aktararak, savaşın sürmesi, Ukrayna ve Rusya’da üretimin düşmesi gibi risklerin, fiyatların daha da artmasına yol açabileceğine işaret etti.

Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olduğunu belirten Kopuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu yüzden iç pazardaki buğday arzında sıkıntı yaşanmayacağını düşünmekle beraber tarım sektörünün yüzde 2,2 daralması hızla çözüm bulunması gereken bir sorundur. Bu sorunun savaştan önce de farkında olan hükümetimiz art arda yeni tedbirler alıyordu. Tarımsal destekleri artırmak, kuraklıkla mücadele stratejileri geliştirilmesi ve teknolojik üretime ek destekler sağlanması, hep bu doğrultuda çözümlerdir. Dövizdeki belirsizlik dolayısıyla artan tarımsal girdi fiyatlarının üretime engel olmaması için yapılan çabaların süreceğine inanıyoruz. Ancak bu çabalara ek olarak uzun vadeli stratejilerin belirlenmesi ve hayata geçirilmesi de kaçınılmazdır.”

Tarımın önümüzdeki yıllarda öneminin artacağının artık herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Kopuz, son yaşanan gelişmelerin, bu durumu sadece kanıtladığını kaydetti.

Kopuz, “Bu yüzden tarım sektörünün geleceğini garanti altına almanın ülkenin geleceğini garanti altına almak anlamına geldiğini idrak etmemiz ve planlarımızı buna göre şekillendirmemiz dışında bir seçenek bulunmuyor.” ifadesini kullandı.

TİM Başkanı Gülle: Türkiye ekonomisi; ihracat öncülüğünde büyümeye ve yükselmeye devam edecek
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 11 büyüdüğünü belirterek, “Net ihracatın büyümeye katkısı 4,9 puan oldu. 2021 yılı büyümemizin yüzde 44,2’si ihracat katkısıyla gerçekleşti. Türkiye’nin üretim, istihdam ve kalkınmasının itici gücü olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Gülle, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin ihracatla büyümeye devam ettiğini bildirdi.

TÜİK tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 11 büyüdüğünü belirten Gülle, “Net ihracatın büyümeye katkısı 4,9 puan oldu. 2021 yılı büyümemizin yüzde 44,2’si ihracat katkısıyla gerçekleşti. Türkiye’nin üretim, istihdam ve kalkınmasının itici gücü olmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada salgının etkisinin ekonomi ve ihracatta derinden hissedildiği aylarda Türk ihracatçısının 225 milyar dolar ihracat ile büyük bir başarıya imza attığını aktaran Gülle, şunları kaydetti:

“O günlerde zor zamanların geçeceğine ve hızlı bir toparlanmanın içine gireceğimize olan inancımızı dile getirmiştik. Bugün gördüğümüz rakamlar, Türk ihracatçısına olan inancımızda ne kadar haklı olduğumuzu bizlere bir kez daha gösterdi. Türkiye ekonomisini üretimiyle, hizmetleriyle, ihracatlarıyla büyüten tüm iş insanlarımıza müteşekkiriz. Türkiye ekonomisi; ihracat öncülüğünde, büyümeye ve yükselmeye devam edecek. Bize düşen edindiğimiz bu kazanımları, katma değerli ihracatla süsleyerek sürdürülebilir bir şekilde yarınlara taşımaktır. Elimize geçen fırsatları iyi değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Kuruluşumuzun 100. yılına doğru giderken ihracatımızın, ekonomimizin önü aydınlıktır.” 

KSO Başkanı Zeytinoğlu:”Arzumuz, 2022 yılında da ihracattaki yüksek seviyelerin devam etmesi ve büyümeye katkısının artması yönünde”
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2021 yılı büyüme rakamlarına ilişkin, “Arzumuz, 2022 yılında da ihracattaki yüksek seviyelerin devam etmesi ve büyümeye katkısının artması yönünde.” ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2021 yılı geneli ve son çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinin, 2021’in son çeyreğinde yüzde 9,1, yılın tamamında da yüzde 11 büyüdüğünü anımsatan Zeytinoğlu, “Ekonomimizin 2021 yılında bu büyüme performansıyla verisi açıklanan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını memnuniyetle görüyoruz. 2021 yılı büyümesinde ihracat, sanayi ve hizmetler sektörünün katkılarının öne çıktığını görüyoruz. Gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerinin detaylarına baktığımızda, sanayide yüzde 16,6, imalat sanayisinde yüzde 17,2, hizmetler sektöründe yüzde 21,1’lik artışlar oldu. Hizmetler sektöründe gerçekleşen artışın, 2020 yılından kaynaklanan baz etkisini de içerdiğini biliyoruz. Ekonomik büyüme içerisinde sanayinin ana faktör oluşunu memnuniyetle görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, ihracatta 2021’in, gemi hatları, konteyner tedariki ve özellikle çip tedarikinde yaşanan sıkıntılara rağmen rekorlar gerçekleştirilen bir yıl olduğunu belirterek, Avrupa, ABD ve diğer hedef pazarlardaki talep artışları ve coğrafi konumun sağladığı avantajın ihracatı desteklediğini kaydetti.

Bunun da büyüme rakamlarına yansımalarını memnuniyetle gördüklerini aktaran Zeytinoğlu, “Arzumuz, 2022 yılında da ihracattaki yüksek seviyelerin devam etmesi ve büyümeye katkısının artması yönünde.” ifadesini kullandı. 

Konya’daki iş dünyasıbüyüme rakamlarını değerlendirdi

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk ve MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, 2021 yılı büyüme rakamlarının memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatın, Türkiye’nin 2021 büyümesine en büyük katkıyı sağlayan kalem olduğunu belirtti.

Özellikle ihracat ile ihracatın sürüklediği sanayi büyümesi ve yatırım artışının, büyümeyi yüzde 11’e taşıdığını ifade eden Öztürk, “2022’de iş dünyası olarak asıl beklentimiz, istikrarlı büyümeyi ve kalkınmayı destekleyecek çok yönlü yapısal reformların hayata geçirilmesi, eksiklerin tamamlanmasıdır. Ayrıca 2022 yılında fiyat istikrarı ve ekonomik güven ortamının oluşturulmalıdır. Ülkemizin büyümesine katkı sağlayan tüm tüccar, sanayici, ihracatçılarımızı ve emeği geçen çalışanlarımızı kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı da büyüme verilerine göre ihracatçıların tüm zorluklara rağmen ülkesini büyütmeye devam ettiğini belirtti.

Kağnıcı, açıklamasının devamında şunlara yer verdi:

“Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ve ekonomi yönetimimizin idaresinde uygulamaya konulan ‘Yeni Ekonomik Model’ sayesinde Türkiye ekonomisi, 2022 yılında da küresel ekonomi içerisindeki iddiasını artıracak ve bu dönemde de tahminlerin üzerinde büyüyecektir. Her yıl ülke ekonomisine ciddi katkı veren Konya, iller arasındaki sıralamasında ilk 5’e girecektir. MÜSİAD Konya olarak bizlere çok iş düştüğünü biliyoruz, Bizler bu minvalde Konya sanayimizin gelişiminde etkili olacak projelere ve aksiyonlara desteğimizi vermeye hazırız. Bizleri bu hedefe doğru ülkesi ve şehri için canını dişine takarak durmadan ve yorulmadan çalışan tüm sanayicilerimizi, iş adamlarımızı ve çalışanlarını tebrik ediyorum.”  (AA)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP