DOLAR 32,2750 -0.04%
EURO 35,1008 -0.07%
ALTIN 2.465,780,00
BITCOIN %
İstanbul
17°

KAPALI

KALAN SÜRE

Güney Kore’de enflasyon düşüşte

Güney Kore’de enflasyon düşüşte

Güney Kore'de enflasyon yüzde 3'ün altına geldi

ABONE OL
2 Mayıs 2024 08:10
Güney Kore’de enflasyon düşüşte
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney Kore’nin manşet enflasyonu Nisan ayında yüzde 3’ün altına geriledi; Ancak hala Güney Kore Merkez Bankası’nın yüzde 2,0 hedefinin çok üzerinde kalmaya devam ediyor.

Güney Kore İstatistik Ofisi (Kostat) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları bir önceki ay görülen yıllık yüzde 3,1 artışın ardından Nisan ayında yüzde 2,9 artış gösterdi. Piyasa beklentisi artışın yüzde 3,1 seviyesinde kalacağı yönündeydi.

Enflasyonun yapışkanlığı muhtemelen piyasanın bu yılki faiz indirimi beklentilerini geri çekecek ve Banka’nın politika ayarlarını gevşetmek için acele etmeme yönündeki mevcut duruşunu güçlendirecek.

Aylık bazda fiyatlar önceki ay görülen yüzde 0,1 artışın ardından, geçen ay sabit kaldı. Analistlerin tahmini artışın yine yüzde 0,1 seviyesinde kalacağı şeklinde oluşmuştu.

Veriler, başta taze meyveler olmak üzere tarım ürünlerindeki yüksek fiyatların enflasyondaki yükselişin arkasındaki temel etken olduğunu gösterdi.

Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek tüketici fiyatları, Nisan ayında bir ay öncesine göre yüzde 0,2 ve bir yıl öncesine göre yüzde 2,3 arttı.

Enflasyon verileri, ilk çeyrekte beklenenden güçlü GSYH büyümesinin ardından ülkenin ihracat büyümesinin Nisan ayında hızlanmasının ardından geldi. Bu durum Merkez Bankası’nın yurt içi talebinin zayıf olduğu yönündeki endişeleri hafifletebilir.

Banka, Nisan ayındaki politika toplantısında 2024 GSYH büyümesinin daha önceki %2,1 tahminiyle aynı çizgide veya bu tahminin üzerinde olabileceğini belirtti.

Merkez bankası enflasyonun 2023’teki yüzde 3,6’nın ardından bu yıl ortalama yüzde 2,6 olmasını bekliyor.

Banka, Nisan ayında üst üste 10’uncu kez politika faiz oranını 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,50’de sabit tuttu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP