DOLAR 32,3933 -0.16%
EURO 34,7930 0.11%
ALTIN 2.434,56-0,15
BITCOIN %
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

DeFi ve Bitcoin: Kısaca nedir?

DeFi ve Bitcoin: Kısaca nedir?

Defi nedir? Genel anlamda merkeziyetsiz ve finans (decentralized – finance, DeFi) kelimelerinden meydana gelen bir kavramdır. Bu merkeziyetsiz finans işlemlerine denmekte olup hiçbir merkez ya da otoriteye bağlı olmayan finansal yapılara denmektedir. Bitcoin gibi belirli bir merkezi bulunmayan, karar verici otoritelerin de yer almadığı sistemler bunun için verilebilecek ideal olan örneklerdir.

ABONE OL
31 Ekim 2023 16:04
DeFi ve Bitcoin: Kısaca nedir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bitcoin DeFi yapısı bozulmaz ve değiştirilemez bir matematik formülüyle sağlama alınmış olup, bu sistemin tamamında bir neden ve sonuç ilişkisi bulunmalıdır. Gerçekleştirilecek olan işlemler belli olup, hangi koşullarda hangisinin yapılacağı da belirlidir.

Binance üzerinden DeFi coinlerini görmek mümkün olduğu gibi alım satım işlemleri de yapılabilmektedir. Bu yazımız sizi DeFi ve Bitcoin üzerine bilgi sahibi yapmak hedefiyle yazılmış olup bir yatırım tavsiyesi değildir.

DeFi Nasıl Çalışır?

Peki DeFi sistemi nasıl çalışır? Genel anlamda kullanıcılar ETH blok zincirinde çalışan ve dapp yani merkezsiz uygulama olarak isimlendirilen yazılımlar aracılığıyla bu sistem ile etkileşim kurmaktadır. Geleneksel olan bankaların aksine, açılması gereken bir hesap ya da doldurulması gereken bir başvuru formu yer almamaktadır. Genel anlamda etkileşim,
Ödün verme
Borç alma
Takas
Gelecek için tasarruf
Türev satın alma
gibi etkileşimler kurar. Sistem çok katmanlı bir mimari kullanmakta olup, her katmanın birbirinin üzerine inşa edilmesiyle beraber geliştiriciler merkeziyetsiz uygulamalarda kendi katmanlarını oluşturabilir yahut tekrar düzenleyebilir.

Genellikle DeFi, kripto para birimleri ile bağlantılı olarak sıklıkla anılan bir kavramdır. Ne var ki bu yeni dijital para y da değer oluşturmanın ötesindedir. Bu sistemin uygulamaları için işlemlere yetki verecek olan aracılar yer almamaktadır. Bu bakımdan parayı yöneten banka ya da bir kurum yer almaz.

Kodlar da herkesin incelemesi için açık bir yapıya sahiptir. Bu durum ona şeffaflık özelliği kazandırmaktadır. Bunun yanı sıra ulusal sınırların dışına çıkan ağlar da yer almaktadır. DeFi sistemi nasıl çalışır sorusuna temel olarak bu şekilde yanıt verilebilir.

DeFi Neden Önemlidir?

Bitcoin DeFi kavramı merkeziyetsiz finans olarak isimlendirilmeden önce, açık finans şeklinde bilinmiştir. Ancak başlangıcından beri temelinde merkeziyetsizlik, aracısızlık ve açıklık düşüncesi bulunmuştur.

Blockchain üzerinde çalışmakta olan bu uygulamalar merkeziyetsiz yapılara sahiptir. Bu bakımdan kullanıcılar için aracısız, güvenli ve hızlı biçimde finans işlemleri yapmasını sağlamaktadır. Böylece iki hesap içerisindeki işlemde yararlanılan dijital ödeme sistemlerinden de, geleneksel ödeme metotlarından da farklılaşır.

DeFi projeleri farklı işlev ve türevlerde yer alabilmekte olup bunların tipleri de şöyledir:
Merkeziyetsiz Borsalar
Stablecoin
Kredi platformları
Wrapped Bitcoin

Ayrıca Defi tokenleri de Defi Projeleri tarafından çıkarabilmektedir. Avalanche, Luna, Uniswap bunlar için verilebilecek örneklerdir.

DeFi Hangi Amaçla Çıktı?

DeFi sistemlerinin amacı incelendiğinde, en önemli amacının geleneksel finans sistemlerine erişimi bulunmayan kişilerin, finans işlemlerini yapabilmesini sağlamak olarak görülmektedir. Genel anlamda dünya üzerinde yaklaşık olarak 1.7 milyar insanın geleneksel finans sistemlerine erişimi olmadığı söylenmekte olup, DeFi sistemleri de onlara erişmeyi hedefler.

Ayrıca DeFi coinlerini borsalardan takip etmek de mümkündür. Örneğin Binance gibi bir sistem üzerinden bunların takibi kişiler tarafından yapılabilmektedir. Buna satın alma ya da alma gibi işlemler de dahildir.

DeFi Kullanım Alanları Neler?

Kripto para birimlerine yeni olan kişiler bunları öğrenmek amacıyla pek çok soru sorar. Defi Binance nedir ve nerelerde kullanılır sorusu için ele alınabilecek konulardan bir diğeri de bu protokolün kullanım alanlarıdır. Örnek olarak Lending ve Borrowing bunlardan bir tanesidir. Açık ve merkeziyetsiz borç alma ve verme blok zinciri üzerinde inşa edilmekte olup bu süreçleri daha hızlı ve ucuz hale getirir. Ayrıca farklı kullanım alanları da yine yer almaktadır.

Merkeziyetsiz borsalar yani DEX’ler, kullanıcılara bir aracı ya da üçüncü taraf hizmet sağlayıcısına gereksinim olmadan, gözetimsiz biçimde dijital varlıklar ile işlem yapma olanağı tanır. Bunlar varlıkları merkezi bir platformdan uzakta, Blockchain içerisindeki işlemlerle cüzdanlardan istenen anda alım ya da satım gerçekleştirilebilmesine olanak tanır. Bu kapsamda farklı çeşitler yer almakta olup Otomatik Piyasa Yapıcı da onlardan bir tanesidir.

Defi Hangi Borsada Bulunabilir?

DeFi coinleri farklı borsalarda bulmak mümkündür. Örnekler ile konuşmak gerekirse Binance üzerinden bu kapsamda işlem gören coinler vardır. Bunlar kullanıcıların alım ya da satım gibi işlemlerine açıktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.