Yuan’ın küresel ticaretin finansmanındaki payı bu yılın üçüncü çeyreğinde %5,8’e yükselerek tarihte ilk kez euroyu geçti.
Çin Para Birimi Euro’yu Nasıl Geride Bıraktı?
Küresel şirketler, milyarlarca dolar değerinde yuan cinsi tahvil ihraç ederek anakara bankalarına borçlanıyor. Alman otomobil üreticisi BMW ve Credit Agricole gibi yabancı şirketlerin yanı sıra Çinli firmaların denizaşırı birimleri, Ocak-Ekim döneminde panda tahvilleri satışıyla 125,5 milyar yuan (17,33 milyar dolar) topladı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %61’lik rekor bir artış anlamına geliyor.
Alman otomobil üreticisi Volkswagen Group, 1,5 milyar yuanlık ilk panda tahvilinden elde edilen geliri yalnızca Çin’deki faaliyetleri için kullanacağını söyledi. Bir diğer Alman otomotiv devi Mercedes-Benz Grubu da panda tahvil gelirlerini Çin’deki bir araç kiralama işini desteklemek için kullanmayı planlıyor.
Avrupa Birliği para birimi Euro’yu geride bırakan yuan’ın Amerikan dolarına rakip olması ise şu aşamada pek mümkün görünmüyor.
Zira yuan’ın ticaret finansmanında kullanımı büyük ölçüde Çin’e dost gelişmekte olan ülkelerle sınırlı. Jeopolitik olarak ABD ile aynı hizada olan ülkeler, yuan kullanımına geçme konusunda istekli değiller.
GÜNDEM
25 gün önceGÜNDEM
09 Aralık 2023GÜNDEM
09 Aralık 2023GÜNDEM
09 Aralık 2023GÜNDEM
09 Aralık 2023FİNANS-BORSA
09 Aralık 2023GÜNDEM
09 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.