DOLAR 32,3382 -0.17%
EURO 34,8432 -0.11%
ALTIN 2.394,810,07
BITCOIN %
İstanbul
15°

AÇIK

KALAN SÜRE

Cam tavan aşılabilir, salgın fırsata dönüşebilir

Cam tavan aşılabilir, salgın fırsata dönüşebilir

ABONE OL
25 Ekim 2022 16:12
Cam tavan aşılabilir, salgın fırsata dönüşebilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde, teknoloji sektörünün yönetici kadınları salgın döneminde bozulan iş-ev dengesini, kadın çalışanların karşılaştığı sorunları masaya yatırdı. Genel kanı; yeni normalde salgın, kadın için bir fırsata dönüşebilir. Kadınlar cam tavanı aşabilir.

Kovid-19 ile birlikte iş hayatlarında önemli değişiklikler yaşayan beyaz yakalı kadınlar, salgın dönemi ve sonrasında yaşadıklarını, bundan sonraki beklentilerini Wbuzz organizasyonunda anlattı. Salgınla birlikte teknolojiyi daha çok kullanmaya başladığımız son zamanları, teknoloji sektöründeki yönetici kadınların yaptıkları değerlendirmeler, ilginç tespitler ortaya koydu.

Kadının çalışma hayatının her kademesindeki varlığını artırmak için neler önerdiler?

Dell Technologies Genel Müdürü Işıl Hasdemir

McKinsey’in hesaplamalarına göre; koronavirüs salgınının etkilediği sektörlerde kadın çalışanların işleri, erkek çalışanlara göre yüzde 19 daha riskli. Küresel olarak toplam kadın istihdamının yüzde 4.5’i salgın nedeniyle risk altında. Erkek çalışanlarda ise bu oran yüzde 3.8. Dünyada işsiz kalan her 1 erkeğe karşılık 4 kadın işinden oldu. Bunun en önemli nedeni ise okulların kapanması ve çocukların evde kalmaya zorlanmasıyla çocuk bakımı oldu. Maalesef halen ebeveynlik görevinde en büyük yük annelerin omuzlarında. Bu durum doğal olarak kadınların ilk önce kariyerlerini etkiliyor. Bu gidişi tersine çevirmek küçük yaşlardan itibaren hem kız hem erkek çocuklarının eğitimiyle mümkün. Mesleklerin, kariyerin, başarının cinsiyeti olmaz. Bunun iyice anlatılması, anlaşıldığından emin olunması gerekiyor. Kız çocuklarının mücadeleden kaçmayan ve özgüvenli şekilde yetiştirilmesi için hepimize önemli görevler düşüyor. Haksızlığa ve ayrımcılığa uğradıklarını dile getirmekten, karşı çıkmaktan korkmayan kızlar yetiştirmek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.

Multinet Up Müşteri Deneyimi ve Yönetişim Direktörü Gül Bilgin Mokan

Burada en büyük sorumluluk kurumlara düşüyor, kadının özellikle bu gibi zor dönemlerde işe adaptasyonu için alınan tedbirleri bir ayrıcalık değil pozitif ayrımcılık olarak görmeleri gerekiyor. Buna ilave olarak çevik ve esnek yapılanmanın hız kazandığı yeni normalde “T” şeklinde insan olarak tanımladığımız multitask çalışanlara dönüşümün, kadınların doğası gereği erkeklere göre daha hızlı ve kolay olacağını düşünüyorum. Kadınlar çeviklik konusuna odaklanmalı ve bu dönüşüme kendi uzmanlık alanlarında ve kurumlarında liderlik etmeli. Multinet Up olarak başta WTech Derneği olmak üzere WEConnect International, #HeforShe Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme Platformu, YenidenBiz Derneği gibi çok değerli kuruluşlarla işbirlikleri yürütüyoruz ve çalışmalarımızın somut çıktılarını aldığımızı görüyoruz. Gururla ifade etmeliyim ki Multinet Up’taki kadın yönetici oranı her yıl artıyor. Müdür ve üstü görevlerde kadın çalışan oranımız 2019’da yüzde 39’iken 2020’de yüzde 50’ye ulaştı.

iyzico CHRO’su Burcu Çilingir

Koronavirüs, maalesef iş dünyasında zaten var olan cinsiyet eşitsizliğinin etkilerini daha da artırdı. Elbette son yıllarda bu konuda bazı çalışmalar yapılıyor ama ben halen katedilmesi gereken mesafenin uzun olduğuna inanıyorum. Bu noktada özel sektöre de büyük bir iş düşüyor. Tüm kurumların, iş hayatında cinsiyet eşitliğini sağlamak adına kapsamlı çalışmalar yürütmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz iyzico’da bu anlamda bugüne kadar birçok çalışma yaptık ve önümüzdeki dönemde de bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Momento Kurucusu Zeynep Dağlı Kastro

Cinsiyet gözetmeksizin toplumun tamamından verim alabilecekken sadece yarısına odaklanmak doğru ve mantıklı değil. Bu noktada Atatürk’ün çok sevdiğim, üzerine düşünmekten büyük keyif aldığım bir sözü var: “Mümkün müdür ki bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer yarısı semalara yükselsin?”

Bu noktada toplumlara, şirketlere ve yöneticilere ilerlemek ve yenilik alanında kapsayıcı bir şekilde adım atma görevi düşüyor. Şirketler tarafından kapsayıcılık ilkelerinin net olarak ifade edilmesi ve bunun yöneticiler tarafından da benimsenmesi yönünde aktif efor sarf edilmeli. Yine bu alanda, istihdamda yer alan ve almak arzusunda olan herkese engellerden çok zorlukları nasıl aşabileceklerine odaklanmayı, gereken kadar değil gerekenden fazla çalışmayı, rol modeller tespit ederek onlardan aktif olarak bahsetmeyi ve ilham almayı, kişisel gelişime sürekli şekilde odak koymayı önerebilirim.

CPP Group Türkiye Genel Müdürü Selnur Güzel

Ülkemizde maalesef kadınlar için esnek çalışma saatleri uygulamaları ve annelikle ilgili teşvikler yaygın değil. Bu yüzden çoğumuz kariyerine uzun yıllar istikrarla devam edemiyor. Kadınlarımız salgın döneminde bana göre bir fırsat olarak elde edinilen evden çalışma uygulamalarının salgın dönemi sonrasında da devam ettirmek konusunda ısrarcı olmalı, yeni düzenlerinde iş ve yaşam dengelerini daha iyi yönetmeyi öğrenmeli.

Logo Dijital Dönüşüm Genel Müdürü Süheyla Özgül

Dijitalleşme literatürünün baş unsurlarından biri olduğu düşünülen “yumuşak yetenekler” (toplumsal ve duygusal zeka) bu dönüşümle birlikte daha çok önem kazanıyor. Geleneksel olarak kadınlara atfedilen bu özellikler vasıtasıyla biz kadın yöneticiler; müşteri değerlerinin, şirketlerinin çevresel, sosyal ve yönetişim politikalarına yansıtılmasını sağlamak konusunda sorumlu hissediyoruz.

PayFix Genel Müdür Yardımcısı Özlem Gürsoy

İş dünyasında kadın olmak gerçekten zor. Hemcinsleriniz nadiren başarılarınızı takdir edip genelde eksik ararken, erkeklerse kendilerinden daha başarılı bir kadını kolay kolay kabullenmek istemiyor. Eğer anneyseniz iş ve aile dengesini oturtmak da özel sektörde ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Özellikle salgın sürecinde okulların kapanması, eğitimin online olması bakıcı desteği alamayan çalışan annelerin işten ayrılmasını zorunlu hale getirdi. Ayrıca daralan sektörlerde personel sayısını azaltmak zorunda kalan işverenler, kadın yerine erkeklerle devam etmeyi tercih ediyor. Bu noktada bence aynayı biraz kendimize çevirmeliyiz. İşyerinde ne kadar aktifiz, özel ve sosyal hayatımızı işlerimizle beraber ne kadar dengede tutabiliyoruz, işyerinde ölçülebilir verimliliğimiz erkek çalışanlara göre hangi düzeyde gibi soruları kendi perspektifimizden de değerlendirmeli, gerekiyorsa eksiklerimiz doğrultusunda kendimizi geliştirmeliyiz. Bu arada PayFix olarak bu süreçte büyürken personel sayımızı pozitif ayrımcılık yaparak büyütmeyi tercih ediyoruz. Kadın çalışan istihdamına çok önem veriyoruz. 2020 yılında yüzde 90’a yakın kadın çalışanımızla en çok kadın istihdam eden startup seçildik.

Paynet CMO’su Serra Yılmaz

Salgının kadınlar üzerinde derin izler bırakan etkilerini sınırlandırmak için, şirketlerin kadın istihdamını ve çeşitliliği destekleyen stratejileri hayata acilen geçirmesi gerekiyor. Paynet olarak istihdamda fırsat eşitliğine öncelik veren politikalarımız, kâr amacı gütmeyen kurumlarla yaptığımız işbirlikleriyle kadının işgücüne katılımını yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Kadın çalışanlarımızı kariyer yolculuklarında desteklemek için TurkishWIN ve Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) kurumsal üyesiyiz. Şirket içinde “Girl Power” isimli kadın dayanışma toplantıları serisi yürütüyoruz. Üye olduğum bu sivil toplum kuruluşlarında iş dünyasında kadınları, özellikle teknoloji sektöründe daha fazla fırsata erişebilmeleri için sektörel projeler, mentorluk ve eğitim programlarıyla desteklemeye çalışıyorum.

MAY Siber Teknoloji Satış ve İş Geliştirme Direktörü Elif Türegün

Türkiye’de olduğu kadar küresel düzeyde de iş hayatında cinsiyet eşitliğin olmadığını görebiliyoruz. Özellikle salgın döneminde de işten çıkarılma konusunda en çok kadınların işsiz kaldığını görüyoruz. Bu tablonun değişmesi için öncelikle toplumda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların kuvvetli bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Buna yönelik halihazırda cinsiyet eşitliği politikalarına sahip şirketlerin varlığından duyduğum gururla beraber diğer şirketlerin de kendi bünyelerinde cinsiyet eşitliği politikalarını geliştirip uygulamaya geçmelerinin topluma karşı vazifeleri olduğunu düşünüyorum. Kadının iş hayatının her kademesinde varlığını artırmasını destekleyen şirketlerin ve politikaların bu tabloyu değiştirmekte büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.

Forcerta Siber Güvenlik Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Ayşim Niksarlı

Öncelikle kadınlar iş ve ev hayatındaki sorumluluklarını etraflarıyla daha fazla paylaşmalı. Aileden, çevreden destek almaktan çekinmeyelim. En çok tükendiğimiz noktalar her şeye yetişmeye çalışmak, mükemmeli hedefleyerek, tüm detaylara kafa yormak, yapılan işi kontrol altında tutmaya çalışmak, herkes için kolaylaştırıcı olma çabasında bulunmak. Biraz geri çekilmeyi bilmeli, kendimize ve çevremize alan tanımalıyız. Teknolojiden de asistan desteği alabiliriz.

Haberin devamını okumak için tıklayınız!

Yeni Normal | Dinamikler Statiklere Karşı toplantıyı izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=DoDa_BuneGo&t=348s

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.