DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

KALAN SÜRE

‘Borcu borçla kapatma’ dönemi sona eriyor

‘Borcu borçla kapatma’ dönemi sona eriyor

İhtiyaç kredisi faizleri aylık yüzde 5 ile yüzde 7 arasında değişirken, yıllık üç haneli maliyet yaratan bu oranlarla ‘borcu borçla kapatma’ dönemi de artık sona eriyor. 2.9 trilyon liralık hane halkı borcunun geri ödemesi zora girdi

ABONE OL
28 Mart 2024 02:50
‘Borcu borçla kapatma’ dönemi sona eriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışı ve öncesinde gerçekleştirdiği regülasyonlarla, bankalar kredi faizlerinde artışa gitti. Artık, en düşük ihtiyaç kredisi faizi yüzde 5’e dayanırken, en yüksek faiz ise yüzde 7’yi buluyor. İhtiyaç kredisinde uygulanan bu oranlar vatandaşa yıllık yüzde 187’ye ulaşan maliyetler yaratıyor. Bu yüksek oranlarla ‘borcu borçla kapatma’ dönemi de sona ermiş oldu. Enflasyon karşısında eriyen ücretler nedeniyle ihtiyaçlarını bankalara borçlanarak karşılayan vatandaş için para muslukları kapandı.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarından kaynaklanan 2.9 trilyon liralık hanehalkı borcunun geriye ödemelerinde de zor bir döneme girildi. Bankalar arasında en ucuz ihtiyaç kredisi faizi yüzde 4.94 olurken, bu oran 10 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için yıllık yüzde 113.26 maliyet yaratıyor. 10 bin TL’nin geri ödemesi 14 bin 696 TL’yi buluyor. En yüksek faizin ise yüzde 6.99’a ulaştığı gözleniyor. Bu oran ile 10 bin TL ihtiyaç kredisi kullanan vatandaş geriye 16 bin 889 TL ödüyor. Bu kredinin yıllık maliyet oranı ise yüzde 187.58’e ulaşıyor.

SIRADA KART FAİZİ VAR

Seçim öncesi döviz talebindeki artış ve şubat ayı enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Merkez Bankası’nı seçimi beklemeden harekete geçirdi. Son faiz kararından önceki hafta kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranı yüzde 4.42’den yüzde 5’e yükseltildi. Kredili mevduat hesabı (KKM) faizi de yüzde 5 oldu. Kredi kartı aylık faizleri ise en son ekimde yüzde 3.66’ya çıkartılmıştı. Merkez Bankası şimdilik bu orana dokunmuyor ancak bu oran seçim sonrası yüzde 5’in üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 15 Mart itibarıyla ihtiyaç kredileri 1.06 trilyon liraya, kredi kartı ise 1.3 trilyon liraya ulaştı.

‘KUR KORUMADAN DÖNENE YÜZDE 75 FAİZ’

Merkez Bankası’nın faizi artırmasıyla birlikte TL mevduat faizleri de yükseldi. Üç ay vedeli TL mevduat faizleri yüzde 50 – yüzde 56 aralığında değişirken, döviz dönüşlü Kur Korumalı Mevduatlar’ın (KKM) dönüşünde faiz teklifleri agresif boyutlara ulaştı. Edinilen bilgiye göre, bazı bankalar KKM dönüşünde dövize dönüşü önlemek ve TL’ye dönüşü sağlamak için müşterilerine yüzde 75’e varan oranlarda faiz teklif ediyor. Yapılan hesaplamalara göre, 15 Mart itibarıyla 2 trilyon 295 milyar liraya (71.6 milyar dolar) gerileyen KKM hacminde, TL dönüşlü hesapların payı sıfırlandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.