DOLAR 32,5305 -0.09%
EURO 34,9931 0.28%
ALTIN 2.425,460,11
BITCOIN %
İstanbul
20°

KAPALI

KALAN SÜRE

Türkiye’nin enerji devlerinin gözü Orta Avrupa ve Afrika’da

Türkiye’nin enerji devlerinin gözü Orta Avrupa ve Afrika’da

ABONE OL
25 Ekim 2022 16:11
Türkiye’nin enerji devlerinin gözü Orta Avrupa ve Afrika’da
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen “Enerjide Yeni Dengeler” başlıklı panelde konuşan Türkiye’nin önemli enerji şirketlerinin yöneticileri, 2021 planlarını anlattı. Zorlu Enerji, Orta Avrupa’ya elektrikli şarj istasyonları kuracak, Doğanlar Holding ise Balkanlar ve Afrika’nın çöpünü işleyecek. Galata Wind, yenilenebilir kapasitesini yurt dışında büyütmeye hazırlanırken Star ve PETKİM’in hedefi de bölgenin en büyük oyuncusu olmak…

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ilk gününde düzenlenen “Enerjide Yeni Dengeler” başlıklı oturumda özel sektör, Türkiye’de ve dünyada değişen enerjinin yeni trendlerini konuştu. Moderatörlüğünü Global Resources Partnership Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü’nün yaptığı oturuma SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, Enerji Ticareti Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Doğan Enerji CEO’su Burak Kuyan, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım ile Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak katıldı.

Moderatör Mehmet Öğütçü açılışta yaptığı konuşmada, önemli bir dönüşüm sürecinin içinde olunduğunu belirterek “Bu dönüşüm gündemimize Kovid-19’la gelmedi, daha öncesinde de fosil yakıtlardan temiz enerjiye, yeşil ekonomiye geçişi konuşuyorduk. Ancak küresel salgınla bu dönüşümün daha hızlı yaşandığına tanık olduk” dedi. Geçen yıl, dünyada enerji sektörüne 1.5 trilyon dolar yatırım yapıldığını, bu miktar içinde her 10 doların 7’sinin yenilenebilir ve hidrojene olduğunu ifade eden Öğütçü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak hâlâ 2050 senaryolarında tüketimin yüzde 50’sinin fosil yakıtlardan sağlanacağı öngörüsü yapılıyor. Buna karşın, başta Çin olmak üzere diğer ülkelerde başlayan sıfır karbon yaklaşımı, yenilenebilir enerjiye ve yeni teknolojilere ilgiyi yoğunlaştıracak. Artık fosil yakıtların jeopolitiğini değil, yenilenebilir enerjinin, lityumun jeopolitiğini konuşacağız. Bu da şirketlerin de değişmesini getirecek. Bu değişime ayak uyduramayanlar sistemin dışına çıkacak, finansmana ulaşmakta zorluk yaşacak ve ayakta kalması mümkün olmayacak.”

DOĞAN ENERJİ, HALKA ARZIN ARDINDAN ROTASINI YURT DIŞINA ÇEVİRECEK 

Bünyesindeki Galata Wind adlı şirketiyle halka açılma başvurusu yapan Doğan Enerji, yılın ikinci yarısında yurt dışındaki yatırımlara odaklanacak. Panelde şirketlerinin gelecek planları hakkında bilgi veren Doğan Enerji CEO’su Burak Kuyan, 2020’de salgın nedeniyle sektörün bugüne kadar hesap yaparken kullandığı parametrelerin geçerliliğini yitirdiğini, matematiğin çalışmadığı bir dönem yaşandığını ifade ederek “Uzun vadeli plan yapamaz hale geldik. Adeta papatya falı gibi hastalık azalır mı artar mı, aşı ne zaman gelir gibi parametreleri kullanmaya başladık” dedi. Rüzgar ve güneş santrallerinin YEKDEM kapsamında olması nedeniyle bu dalgalanmadan şirket olarak çok etkilenmediklerini söyleyen Kuyan, “Doğan Grubu olarak yaptığımız çalışmalarda gelecekte dünya nereye evrilecek, hangi işler ortaya çıkacak tahminleri yapıyoruz. Görüyoruz ki bir zamanlar sadece sosyal sorumluluk olarak görülen ‘sürdürülebilirlik’ artık iş planı, kar zarar merkezini yönetme noktası haline geldi. 2012’de başladığımız yenilenebilir enerji yolculuğumuzda 270 MW’lık bir kapasiteye ulaştık. Bu yıl mevcut kapasitemizi artıracak ve sadece Türkiye değil, dünya oyuncusu olacağız” diye konuştu.

DOĞANLAR, AFRİKA VE BALKANLAR’IN ÇÖPÜNÜ ‘PIRLANTA’YA ÇEVİRECEK 

Biyogaz ve biyokütle alanında yatırımları olan Doğanlar Holding de hem halka arz hem de yurt dışı planları yapıyor. Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, HES yatırımları ile başladıkları enerji yolculuklarını biyogaz ve biyokütleye yoğunlaştırdıklarını ve şu anda ülkenin farklı yerlerindeki 12 tesisle faaliyet gösterdiklerini anımsatarak, “30 Haziran’a kadar portföyümüze 5 tesis daha ekleyerek 190 MW’ın üzerine çıkacağız” dedi.

Halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan da onay aldıklarını belirten Doğan, bu sürecin mayıs-haziran aylarında tamamlanacağını ve yılın ilk yarısında işlem görmeye başlayacaklarını da sözlerine ekledi.

Çöp denince insanların kafasında olumsuz bir algı oluştuğunu ancak çöpün ‘sıfır atık’ yaklaşımıyla bir ‘pırlanta’ olabileceği yorumunu yapan Doğan, “Biz sadece çöp işlemiyoruz, çöpleri ayrıştırıp içindeki ürünleri satıyoruz. Bazı bölgelerde sıcak su satışı yapıyoruz, bazı bölgelerde seracılık. Türkiye’de orman ve zirai atıkların değerlendirileceği büyük bir potansiyel var, bu alanlara odaklanıp yeni kaynaklar yaratacağız” dedi.

Doğanlar’ın bu yılki yatırım planları arasında yurt dışı da var. Davut Doğan, “Özellikle Balkan ülkelerinin katı atıklarıyla ilgileniyoruz, bu bölge için çalışmalarımız sürüyor. Odaklandığımız ikinci yer ise Afrika olacak. Burada da Senegal’i ikinci ülkemiz olarak seçtik. Her iki bölgenin de çöp ve diğer atıklarını, Türkiye’deki yaklaşımımızla değerlendirip büyümeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

ZORLU ENERJİ, ŞARJ İSTASYONLARINI DOĞU AVRUPA’YA TAŞIYACAK 

Kovid-19 salgını nedeniyle 2020’yi yeni yatırımlara hazırlık yılı olarak geçirdiklerini söyleyen Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, “Yurt içine dönük hedefimiz, şu an en büyüğü olduğumuz jeotermal enerjide kapasitemizi artırmak. Zaten artık dünyanın birçok yerinde yeni termik ya da doğal gaz santrali kurulumu yok denecek kadar azalacak. Artık dijitalizasyon, hidrojen, elektrikli araçlar konuşulacak. Biz de geçen yıl bu alanda ciddi yatırım yaptık ve 1000 lokasyonla Türkiye’nin en büyük şarj istasyonu ağını oluşturduk” dedi.

Kısa süre sonra bu rakamın yetmeyeceğini, çok daha fazla lokasyona ihtiyaç olacağını belirten Ak, bu alandaki planları hakkında şu bilgileri verdi:

“Önümüzdeki yıllarda hem Türkiye hem de yurt dışında bu alanda yeni aktivitelerimiz olacak. Bu yatırımımızı yurt dışına da açacağız, öncelikli olarak santrallerimizin olduğu İsrail ve Pakistan ile başladık. Kıbrıs’ta altyapıyı oluşturduk. Şimdi Orta Avrupa ülkelerini inceliyoruz, yakın zamanda bu bölgede de adımlarımızı duyacaksınız.”

SANKO, 2020’DE 200 MW’I DEVREYE ALDI 

Sanko Enerji CEO’su Hakan Yıldırım da panelde yaptığı konuşmasına, enerji sektörü çalışanlarına salgın dönemindeki fedakarlığı nedeniyle teşekkür ederek başladı. Geçen yıl sektörün 2 bin 900 MW’lık yeni kapasite sağladığını, Sanko Enerji’nin de 200 MW’la bu rakama destek olduğunu belirten Yıldırım, “Bazı insanlar evlerinden çıkamadı ancak sağlık çalışanları, hizmet sektörü çalışanları evlerine gidemedi. Biz enerji sektörü çalışanları da hem yatırımlar hem de hizmetin aksamaması için evimize gidemeyenlerden olduk” dedi.

Sanko Enerji olarak dünyadaki iklim değişikliği ve teknolojik dönüşüm trendini merkezlerine alarak gelecek stratejilerini yaptıklarını ifade eden Yıldırım, “Yenilenebilir enerjide Türkiye’nin en büyük şirketi olmak istiyoruz. Bunu yaparken dijital dönüşümünü tamamlamamış, en fazla kadın çalışanı olan, müşteri ve çalışan memnuniyetine sahip şirket unvanını da elde etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

STAR RAFİNERİ VE PETKİM, BÖLGESEL OYUNCU OLACAK 

SOCAR Türkiye’nin son yıllarda Türkiye’ye yapılan en büyük yabancı yatırımı unvanını taşıyan Star Rafineri, 2020 yılında kapasitesini artırarak çalışmaya devam etti. SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, salgında dünya çapındaki birçok rafinerinin faaliyetlerini durdurduğunu ya da kapasitesini düşürdüğünü belirterek, “Biz PETKİM ile entegre yapımız sayesinde bu sorunu yaşamadık. Rafinerideki jet yakıtı kapasitemizi motorine çevirdik ve PETKİM’in nafta ihtiyacını karşıladık. Bu sayede ithalatın tamamen durma noktasına geldiği Türkiye’de petrokimya sektörüne destek olduk” dedi.

Petrokimya sektöründe büyük fırsatlar gördüklerini belirten Mammadov, “Stratejimizin temelinde petrokimya hep olacak. Bizim için en büyük piyasa Türkiye. Öncelikli olarak iç piyasanın ihtiyacını karşılayacağız ancak bu yıl hem Star hem de PETKİM olarak ihracata da ağırlık vereceğiz, bölgenin en büyük oyuncusu olma hedefimiz var” yorumunu yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.