DOLAR 32,5210 -0.08%
EURO 34,8022 -0.19%
ALTIN 2.421,54-0,34
BITCOIN %
İstanbul
20°

AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Rusya’nın Nauka modülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıldı

Rusya’nın Nauka modülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıldı

ABONE OL
25 Ekim 2022 16:09
Rusya’nın Nauka modülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na fırlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın şimdiye kadar inşa ettiği en büyük uzay laboratuvarı, 14 yıllık gecikmenin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) doğru yola çıktı.

Nauka adıyla da bilinen Multipurpose Laboratory Module (Çok Amaçlı Laboratuvar Modülü), 21 Temmuz’da Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) yetkilileri, modülün uçuşunun tamamen otonom olduğunu ve UUİ’ye otomatik olarak kenetleneceğini bildirdi.

Nauka’nın 8 günlük uçuşun ardından 29 Temmuz’da UUİ’ye kenetlenmesi bekleniyor.

Yapımına 1995’te başlanan Nauka’nın inşasında bazı ertelenmeler yaşanmıştı. Roscosmos, modülün 2007’de fırlatılmasını hedeflese de meydana gelen teknik sorunlar buna izin vermemişti.

Uzmanlar, 2013’te modülün yakıt sisteminde bulaşma (kontaminasyon) tespit edince, Nauka’nın fırlatılma süreci bir kez daha uzamıştı. Laboratuvarın diğer sistemleri de yıllar içinde modernizasyondan veya onarımdan geçmişti.

Nauka 22 ton ağırlığında, 13 metre uzunluğunda ve 4,3 metre çapında büyük bir laboratuvar. Modülün içinde laboratuvardan başka yedek yatak, tuvalet, oksijen rejenerasyon (yenileme) sistemi ve idrarı suya dönüştürmeye yarayan araç gereç var.

Modül, Fransa merkezli havacılık şirketi Airbus’ın, Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency – ESA) için inşa ettiği European Robotic Arm’ı da (ERA – Avrupa Robot Kolu) UUİ’ye ulaştıracak.

ESA, 5 metre uzunluğundaki ERA’in, UUİ’nin dışında serbestçe hareket edebileceğini kaydetti.

Öte yandan Nauka’nın UUİ’ye bağlanması için Pirs adlı başka bir modülün fedakarlık yapması gerekiyor. Yine Rusların inşa ettiği yaklaşık 20 yıllık Pirs, kenetlenme noktası ve hava kilidi olarak hizmet veriyordu.

Uzmanlar 23 Temmuz’da uzay boşluğuna bırakılacak Pirs’in, Dünya’nın atmosferine girerken bir bölümünün yanacağını, geriye kalan parçalarının yaklaşık 4 saat sonra Pasifik Okyanusu’na düşeceğini söyledi. Independent Türkçe

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.