DOLAR 32,9363 -0.16%
EURO 35,8050 -0.19%
ALTIN 2.526,450,76
BITCOIN %
İstanbul
26°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

Prof. Dr. Okan Tüysüz’den diri fay hattı uyarısı: 4 ili işaret etti

Prof. Dr. Okan Tüysüz’den diri fay hattı uyarısı: 4 ili işaret etti

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin diri fay haritasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunarak yeni uyarılarda bulundu. Türkiye'deki en diri fay hattının Kuzey Anadolu Fay hattı olduğunun altını çizen Tüysüz, Marmara Bölgesi'ni işaret etti. Tüysüz, stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirleri de şöyle sıraladı: İstanbul, Bingöl, Bursa, Tunceli...

ABONE OL
26 Temmuz 2024 16:52
Prof. Dr. Okan Tüysüz’den diri fay hattı uyarısı: 4 ili işaret etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin diri fay hatlarıyla ilgili deprem bilimcilerden hemen hemen her gün açıklamalar geliyor. Geçtiğimiz günlerde Marmara ve Çanakkale depremi sonrasında uyarılar da hızlandı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, büyük Marmara depremi ve son günlerde fay hatlarında yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TGRT’ye konuşan Tüysüz, “Fay hatları neden kazılıyor” sorusuna, “Depremlerin ne büyüklüklerde meydana geldiğini bilmek çok önemli. Eğer geçmişi biliyorsak geleceği tahmin etme olasılığınız artıyor. Gelecekte bir deprem olur mu? Sorusunun cevabı o fayda geçmişte nerede, ne zaman, hangi büyüklükte deprem olmuş bunu söyleyebilirseniz gelecek için de bir öngörüde bulunabilirsiniz. Bir kesinlik söz konusu değil ama bir öngörüde bulunabiliriz” yanıtını verdi.

“Kahramanmaraş depremleri sürpriz değil”

Kahramanmaraş civarında bu büyüklükte bir depremin beklendiğini yıllarca belirttiklerini açıklayan Tüysüz, orada meydana gelen depremlerin sürpriz olmadığını açıkladı.

Marmara depremiyle ilgili uyarılarda bulunan Tüysüz, “Ele alacak Marmara’da büyük bir depreminin yaklaştığını söylüyoruz. Bunu nasıl belirliyoruz? Oradan geçen Kuzey Fay hattının geçmişine bakarak. Düzenli olarak bu fay hattı kaç yılda bir üretmiş kaç şiddetlerinde olmuş onlara bakmak lazım. Tarih tarih deprem haritası not alınıyor. Bunun en kritik tarafı depremlerin şiddeti ve deprem haritası netleştirilmeye çalışıyor. Ancak yer küre sürekli hareket halinde bunun için tahminler not alınıyor. Kesin tarih söylemek imkansız. Tahminler doğrultusunda ise kesinlikle tedbirler önemli” ifadelerini kullandı.

Türkiye’deki en diri fay hattının Kuzey Anadolu Fay hattı olduğunun altını çizen Tüysüz, en yıkıcı depremlerin Marmara’da olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Tüysüz, Marmara’daki depremlerin yıkıcı olmasının nedenini ise nüfus yoğunluğuyla açıkladı.

Tüysüz stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirleri de şöyle sıraladı: İstanbul, Bingöl, Bursa, Tunceli civarları…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP