DOLAR 32,5897 0.04%
EURO 34,9000 0%
ALTIN 2.430,530,03
BITCOIN %
İstanbul
21°

KAPALI

KALAN SÜRE

Konut sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmeli

Konut sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmeli

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:47
Konut sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ekonomimanset.com / Özel Haber

Bir yanda yerleşim birimlerini de etkisi altına alan orman yangınları, diğer yanda ilçeleri yutan seller. Türkiye dört bir yanda felaketlerle boğuşur hale geldi. Toplumu acıya boğan can kayıpları yaşandı bu felaketlerde. Felaketin içinde kalanlar yılların birikimlerini, evlerini, anılarını yitirdi. DASK ile mecburi deprem sigortası yaptırıyor olsak da Türkiye için konut sigortası çok yaygın değil. Bu nedenle zararların telafisi için de bir hayli destek gerekecek.

“Doğru poliçe ile maddi kayıplar telafi edilir”

Grup Sigorta Acentelik Hizmetleri Genel Müdürü Cem Tan, doğru bir poliçe ile maddi kayıpların tam olarak telafi edlebileceğini söyledi. Yangın, deprem, sel, yer kayması gibi her türlü doğal afet veya hırsızlık, terör, kötü niyetli hareketler gibi insan kaynaklı olumsuz olaylar sonucu sigorta taleplerinin artış gösterdiğini söyleyen Tan, son dönemlerde yaşanan afetler sonrasında ve hatta sırasında da sigorta taleplerinde artış olduğunu kaydetti. Tan şöyle devam etti: “Sigorta aktüerlerinin riskleri değerlenirip bunların potansiyel finansal sonuçlarını hesaplamaları, istatistik olmadığından mümkün olmadığı için sigorta şirketleri ya çok yüksek prim talep etmekte ya da genellikle risk geçene kadar afet bölgelerinde ve yakınlarında poliça yazmama yoluna gitmektedirler. Müşterilerinden poliçelerini felaket olunca ya da yaklaşınca değil her şey yolundayken satın almalarını istemektedirler”.

Yani geçtiğimiz günlerde yaşanan yangın ve sel felaketlerinin ardından sigorta talebi arttı ama bu süreçte sigorta yapılmadı. Hatta piyasada sistemlerin kapatıldığı da konuşulanlar arasında yer aldı.

Sorun yaşamamak için

Hasar tazmininde sorun yaşanmaması için riskle ilgili tam ve doğru bilgilerin sigortacıya verilmesi gerekiyor. Konutun ne kadar süreyle boş kalabileceği bilgisi bunlardan biri. Bunun yazlıklarda daha belirgin olduğunu söyleyen Cem Tan, bir ay süreyle boş kalan bir konutun riski ile altı ay boyunca boş kalan bir konutun riskinin farklı olduğunu belirtti.

Diğer yandan yine özellikle yazlıklarda ayrıca bahçe ve bahçe duvarlarına ilişin bilgi gerekiyor. Her konutun, gerek binanın gerekse içerideki eşyasının değeri farklı olup, eksik sigorta olmamasına dikkat etmek gerekiyor.

“Kamu spotuyla ilgi artırılabilir”

Muratoğlu Sigorta Acenteliği sahibi Gülseda Muratoğlu seller ve yangınlardan sonra gündemde olduğu için özellikle iş yerlerinden, otellerden talep gelmeye başladığını söyledi. Konutlarda ise sigorta bilinci oturmuş kişilerin bu poliçeleri yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini kaydeden Muratoğlu, şöyle devam etti: “Sigortaya ilgi artırılabilir. Bunun için bir kamu spotu olsa fena olmaz. Poliçe üretimi artarsa havuz büyüyeceği için sigorta yılık prim bedelleri daha da ekonomik olabilir”.

Müşterilerin poliçeden ne istediklerini sigortacılarına detaylıca ifade etmeleri gerektiğini kaydeden Muratoğlu, “Konutun cinsi, yeri, yapı şekli ve istenen teminatlar fiyatına etki ediyor. Prim hesaplanırken de hepsi dikkate alınıyor. Sigorta şirketlerinin konut poliçeleri arasında bariz fiyat farkı olmaz. Fiyatlar seçilen teminatlara göre şekil alıyor” dedi.

Örnek fiyatlar

Çok bariz olmasa da iller hatta aynı il içinde ilçeler arasında da fiyatlar değişiyor. Örneğin, İstanbul’da deniz kenarı ilçeler Zeytinburnu, Bakırköy Küçükçekmece, Avcılar gibi ilçelerde 500 TL tutan bir konut poliçesi Beykoz, Sarıyer, Çatalca vs. gibi ilçelerde 450 TL civarında tutuyor. Aynı poliçeler normal zaman ve şartlarda Marmaris’te 430, Rize’de 380 TL civarında.

Bu farklar doğal afetlere uğrama, terör gibi riskler nedeniyle oluşuyor. Yine İstanbul Kağıthane’de brüt 80 metrekare bir dairenin 450 liralık poliçesinin içinde 300 bin liralık yangın, 360 bin liralık sel ve daha pek çok teminat bulunuyor.

Konut sigortalarında daimi ikametgah olan konut ya da yazlık olan konut diye ikisinden biri seçilerek teklif çalışılıyor. Yazlıklarda fiyat biraz daha yüksek. Sebebi hasar istatistiğinin daha yüksek olması.

Örneğin Bodrum’da dört ay boş kalan müstakil 100 metrekare bir yazlığın sigorta bedeli 800 lira civarında. Bu poliçede 530 bin liralık yangın, 640 bin liralık sel gibi doğal afetler ve insan eliyle verilen pek çok zarar teminatlar içinde yer alıyor. Hatta çevre düzenlemeleri ile bahçe de yangından zarar görmesi durumunda teminat altına alınmış durumda.

Sigorta poliçelerinde, bina yangın, ev eşyası yangın, sel su baskını, yer kayması, dolu, fırtına, terör gibi teminatlar yer alıyor. Hatta kara ve hava taşıtları çarpması, kar ağırlığı gibi onlarca teminat da listede bulunuyor. Tüm bunlar konutun bulunduğu yer ile karşılaşabileceği riskler hesaplanarak poliçeye dahil ediliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.