DOLAR 32,3821 0.19%
EURO 35,0601 -0.09%
ALTIN 2.324,390,23
BITCOIN %
İstanbul
17°

AÇIK

KALAN SÜRE

“Kadınlar çok yönlü, detaycı ve empati kurma avantajına sahip”

“Kadınlar çok yönlü, detaycı ve empati kurma avantajına sahip”

ABONE OL
25 Ekim 2022 16:18
“Kadınlar çok yönlü, detaycı ve empati kurma avantajına sahip”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

HDI Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Nihal Asker’e göre kadınlar, iş süreçleri ile normal yaşantı arasında ilişki kurma ve olayları içselleştirme konusunda daha başarılı. Asker, “Kadınların çok yönlülüğü, detaycılığı ve empati kurabilmesi her sektöre olduğu gibi sigortacılığa da önemli katkılar sağlıyor” diyor…

Berrin Vildan Uyanık/Özel Haber 

Akıllı Yaşam olarak sigorta sektörünün kadın liderlerini dönem dönem sayfalarımıza konuk ediyoruz. Bu ayki konuğumuz ise HDI Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Nihal Asker oldu…

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra sigortacılıktaki kariyer basamaklarını ağır ağır tırmanan Asker, sektördeki sayılı kadın genel müdür yardımcılarından biri. Dürüstlük, azim ve istikrarın başarının altın kuralı olduğuna inanan Nihal Asker, “Hedeflediğimiz yolda istediğimiz sonuca ulaşmak her zaman başlangıçta düşünülen kadar kolay ve kısa olmayabilir” diyor.

Türkiye’de kadın yönetici olmanın zorlukları neler? Salgın sürecinde yaygınlaşan evden çalışma modeli kadınların iş hayatını nasıl etkiliyor? Biz sorduk Nihal Asker, Akıllı Yaşam okurları için yanıtladı…

 Üst düzey bir kadın yönetici olarak kariyer basamaklarını nasıl tırmandınız?

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ak Sigorta’nın yönetici geliştirme programıyla iş hayatına ilk adımımı attım. Farklı departmanlarda görev alma şansı bulduğum 5 yılın sonunda sektör değişikliği yaparak bir telekomünikasyon firmasına pazarlama direktörü olarak geçiş yaptım. Çocuklarımın dünyaya gelmesiyle iş hayatına kısa bir ara verdim. Sonrasında sektöre dönüşüm TEB Sigorta ile oldu. Sigortacılık sektöründe geçen yıllarıma bugün HDI Sigorta’da Genel Müdür Yardımcısı olarak devam ediyorum. Aynı zamanda sektörümüz özelinde bir ilk olarak, iş hayatında kadının saygın yerini alabilmesi ve her alanda eşitliğin sağlanmasına yönelik faaliyetlerde bulunan Kadın Sigortacılar Derneği’nin (KASİDER) kurucu üyelerinden biriyim.

 İstikrar sizce başarı için önemli bir kriter mi?

Dürüstlük, azim ve istikrarın, başarının altın kuralı olduğuna inanıyorum. Hedeflediğimiz yolda istediğimiz sonuca ulaşmak her zaman başlangıçta düşünülen kadar kolay ve kısa olmayabilir. Bu zamanlarda gücümüzü karşımıza çıkabilecek engelleri aşabilmeye olan inancımız ve kararlılığımızdan alıyoruz. Bizi başarıya götürecek olan kararlı, gerektiği zaman ısrarcı, koşullar ne olursa olsa çizdiği rotadan sapmayan duruşumuzdur.

HDI Sigorta’nın hangi birimlerinde çalıştınız? Başlarken neler hayal ediyordunuz? Süreç içinde ne tür zorluklarla karşılaştınız?

Liberty Sigorta’da hasar süreçlerine ilişkin bir projede proje sorumlusu olarak göreve başladım. Proje sonrasında hasar direktörlüğü ve ardından genel müdür yardımcılığı pozisyonlarına terfi ettim. Liberty Sigorta’nın HDI Sigorta tarafından satın alınmasının ardından 3 yıldır da HDI Sigorta bünyesinde Hasar, Hukuk, Müşteri İlişkileri ve İş Süreçlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyorum.
Bu süreçte herkes gibi benim de karşılaştığım zorluklar olabiliyor. Ancak bunlar kadın olmaktan ziyade iş süreçlerine yönelik zorluklar. Satın alma ve birleşmelerin başlı başına zorlukları söz konusu. Diğer yandan, sorumlu olduğum hasar süreçleri ve müşteri ilişkileri bir yönüyle içerisinde sigortalılarımızın olumsuz yaşanmışlık ve deneyimlerini, maddi ve manevi kayıpları barındırdığı için kimi zaman sancılı olabiliyor.

Kadın çalışan ve kadın yöneticiler açısından sigorta sektörünü değerlendirebilir misiniz? Diğer sektörlere kıyasla sigortacılıkta kadın çalışanlar kariyer yolunda hangi avantaj ve dezavantajlara sahip?
Geçen yıllarda yapılan araştırmalar da gösteriyor ki sigortacılık sektörü ülkemizde kadın istihdamının en yüksek olduğu sektörlerin başında geliyor. Ancak kadın çalışan sayısı bu kadar yüksekken kadın yönetici oranının bu denli az olmasını sıradan bir tesadüfe bağlayamayız. Yönetici pozisyonlarında kadınlara yeterli şans tanınmadığı çok açık. Buna kimi zaman kadının özel hayatındaki sorumlulukları kimi zaman da fiziksel yeterlilikler bahane olarak gösterilebiliyor. Bizler de bu farkındalık ve sorumluluk bilinciyle geçmişten gelen önyargı ve tabuları kırarak iş hayatında kadının dezavantajlı durumunu ortadan kaldırma gayreti içerisindeyiz. Özellikle son yıllarda güzel gelişmeler yaşandığına tanık olsak da alacak çok yolumuz var.

Sigorta sektöründe “kadınlar çalışıyor, erkekler yönetiyor” desek bu görüşümüze katılır mısınız? Ya da bu algı doğru mu?
Özellikle kadın yönetici olarak bu tarz bir algıya katıldığımı söyleyemem. Ancak istatistiklere baktığımızda üst düzey yönetici, yönetim kurulu üyeliği, genel müdürlük gibi pozisyonlarda ne yazık ki kadın oranı henüz arzu edilen seviyelere ulaşmadı. Sigorta sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 55’lerdeyken kadın yönetici oranı yüzde 35. Keza yönetim kurullarında görev alan ve genel müdür olan kadınların oranı da pek tatmin edici değil.
Amacımız bu nitelikli kaynağın karar noktalarında daha fazla temsil edilebilmesini sağlamak olmalı. Bu noktada “kadınlar çalışıyor, erkekler yönetiyor” gibi kutuplaşmaya mahal verebilecek söylemlerden ziyade fırsat eşitliği oluşturmak, eşitsizliğin göze çarptığı alanlarda birlikte çalışarak kadınların iş hayatında daha etkin ve daha verimli olmasını sağlamak adına gerekli aksiyonları hep birlikte almalıyız.

 

HDI Sigorta’da kadınlar daha ziyade hangi alanlarda çalışıyor? Sektöre baktığınızda size göre hangi bölümler kadınlara daha uygun?
Şirketimizde kadın ve erkek çalışan sayımızda yakaladığımız eşitliğin hemen hemen homojen bir dağılımı olduğunu söyleyebiliriz. Şirket prensiplerimiz ve eşitlikçi yaklaşımımız çerçevesinde bizim için önemli olan mesleki yeterlilik. Departman ve pozisyon kriterlerimiz arasında kadın veya erkek olmanın bir önceliği bulunmuyor.

HDI Sigorta’da kadın-erkek çalışan dağılımı nasıl? Kadın istihdamının artırılmasına yönelik bir uygulamanız, projeniz var mı? Kadının iş hayatında güçlenmesi ve sektörde daha fazla yer alması için neler yapılabilir?
HDI Sigorta olarak bugün kadın ve erkek çalışanlarımız arasında yüzde 49’a 51 gibi bir denge var. Aynı şekilde yönetici pozisyonlarımızın yüzde 45’ini kadınlar taçlandırıyor. Geçen yıl KASİDER’le birlikte sektörümüz başta olmak üzere iş dünyasının dikkatlerini böylesine hassas bir konuya çekmek amacıyla yola çıktık. Kadınlara sunulan eşit hak ve fırsatların değerlendirildiği bağımsız denetimlerin sonucunda “İş’te Eşit Kadın” sertifikasını almaya hak kazandık. Şirketimizin cinsiyet eşitliğine yönelik politikaları, ayrımcılığa karşı şikayet mekanizmaları, kadın ve erkek çalışanlar arasında ücret dengesi, sosyal hayatta kadını destekleyen çalışmaların denetlenmesi sonucunda 100 üzerinden 95 puan aldık. Bizim için emeklerimizin karşılığını aldığımız çok kıymetli bir çalışma oldu. HDI Sigorta olarak yalnızca iş sınırları içerisinde kalmayıp sosyal faaliyetlerimize de yansıyan bu eşitlik temelli yaklaşımımızı, artırarak devam ettireceğiz.

Kadın yönetici olarak sektöre baktığınızda, kadınların sektöre ne tür farkındalıklar yarattığını söyleyebilirsiniz? Ürün gelişiminden müşteri sorunlarının çözümüne kadar erkeklere göre farklı bakış açıları neler?
Kadınların çok yönlülüğü, detaycılığı ve empati kurabilmesi her sektörde olduğu gibi sigortacılıkta da farklı katkılar sağlıyor. Biz kadınlar iş süreçleri ile normal yaşantımız arasında ilişik kurabilme ve olayları içselleştirebilme konusunda iyiyiz. Bu içselleştirme çoğu zaman gelişim önerilerini ve çözümü beraberinde getiriyor. Ayrıca toplumumuzda tüketim kararlarını ağırlıklı olarak kadınlar verdiğinden ürün geliştirme, süreç yönetimi, müşteri hizmetleri gibi fonksiyonlarda yönetici olarak çalıştıklarında sonuçlar oldukça başarılı oluyor.

 

Salgın süreci kadın çalışanlar için neleri değiştirdi?

Çalışan kadınlar olarak, iş hayatıyla özel hayatı dengeleyebilmek için sürekli bir uğraş içindeyiz. Buna kimi zaman özel yaşantı içerisinde alınan sorumlulukların daha fazla olması kimi zaman da çocuklarımızın özellikle belirli bir döneme kadar anneye babadan daha fazla ihtiyaç duyması gerekçe olabiliyor. Halihazırda böyle bir denge çabası varken, evin aynı zamanda ofis de olduğu günlere geçiş yapmak ilk zamanlarda biraz zorlayıcı olmuş olabilir. Ama aynı alan ve zaman içerisinde ikisini de yönetebilmenin ayrı bir öz disiplin kazandırdığını düşünüyorum.

Kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına neler tavsiye edersiniz?
Kadın yönetici adaylarımıza verebileceğim naçizane tavsiye, en başta kendilerine güvenmeleri ve inanmaları olacaktır. Azim ve kararlılıkla çok çalışarak, belli bir hedefe yönelerek, planlı ilerlemek gerekiyor. Kendilerine yatırım yapmalı ve sürekli bir gelişim arayışında olmalılar. Bu yolda risk almaktan kaçınmamaları da önemli. Mevcut durumu koruma adına atılmayan adımlar, bazen gelişim ve ilerlemenin önündeki en büyük engel olabiliyor.

 

“İYİ LİDER İYİ BİR DİNLEYİCİ OLMALI”

HDI Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Nihal Asker’e “Yönetici nasıl bir lider olmalı” sorusunu da yöneltiyoruz. Asker’e göre, iyi liderin öncelikle iyi bir dinleyici olması gerekiyor. Liderin fikir ve yeniliklere açık olması gerektiğini düşünen Asker’in değerlendirmesi şu şekilde:

“Ekibinizin görüş ve önerilerinden haberdar olmak, mevcut durumlara daha geniş bir perspektiften bakabilmeyi sağlayacaktır. Otoriter bir yaklaşımdan ziyade işbirliğine dayanan, yön gösteren ve kabiliyetleri harekete geçiren bir tutum huzurlu bir çalışma ortamını ve başarıyı da beraberinde getirecektir. Ayrıca takdirde cömert olmak, takdir etme fırsatlarını kaçırmamak motivasyon için çok önemli. Coşku yaratmak, çalışma azmini desteklemek için ödüller iyi bir alternatif olabilir. Ancak ödül/ceza sistemlerini iş süreçlerinin bir parçası haline getirmek uzun vadede amaca hizmet etmeyecektir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.