DOLAR 32,3180 0.2%
EURO 35,1298 -0.02%
ALTIN 2.291,810,64
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

KALAN SÜRE

Intertech’ten FinTek’lere ve girişimcilere davet var!

Intertech’ten FinTek’lere ve girişimcilere davet var!

ABONE OL
25 Ekim 2022 16:10
Intertech’ten FinTek’lere ve girişimcilere davet var!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Intertech’in “finansal pazaryeri” inter-API’de geliştirilen çözümler sadece Türkiye değil, başta Avrupa olmak üzere dünya çapında talep görmeye başladı. Merih Yıldırım, “FinTek’ler, girişimciler, hatta genç yazılımcılar da inter-API’ye kayıt olup kolay bir entegrasyonla fikirlerini çözüme dönüştürerek müşterimiz olan bankalara sunabilir” diyor…

Abdullah Çetin / PSM Dergisi

Intertech, 1987 yılında kuruldu, 2002’de ise Denizbank Finansal Hizmetler Grubu bünyesine katıldı. Şirketi o tarihten itibaren yatırımlarını artırdı ve hızlı bir büyüme ivmesi yakaladı. Sadece Türkiye değil uluslararası düzeyde söz sahibi bir teknoloji üssü haline geldi.

Intertech FinTek Ekosistem ve Açık Bankacılık Bölüm Müdürü Merih Yıldırım, “DenizBank’ın teknoloji alanında öncü vizyonu ve Intertech’i konumlandırma stratejisi büyümemizin en önemli tetikleyicileri oldu. Bu sayede, kalifiye insan kaynağı ve yüksek teknolojiyle bankacılık ve finans sektöründe Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketi olduk. Aynı vizyonla Intertech, uluslararası alanda da dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri arasında yerini aldı” diyor.

Merih Yıldırım ile Intertech’in faaliyetleri, sunduğu ürün ve çözümlerin yanı sıra finansal teknolojinin, açık bankacılığın geleceğini konuştuk…

Intertech’in inter-API platformu kullanıcılarına hangi ürün-hizmet-çözümleri sunuyor? Halen kimler, hangi konularda bu platformdan yararlanıyor?

inter-API, gelişmiş portal ve altyapısıyla küresel standartlarda bir API platformu. PSD2 ve Berlin Platformu kriterleriyle de uyumlu. Geçen yıl Avrupa’da iki banka aktif olarak kullanılmaya başladı. Açık bankacılık kapsamında ödemeler ve hesap hareketleri servislerine ek olarak 1000’in üzerinde servisle tüm bankacılık alanlarında müşterimiz olan bankalara inovasyonun kapılarını aralıyoruz. Bankalar e-ticaret, dijital ödemeler, krediler, faktoring, müşteri deneyimi, yatırım bankacılığı, risk yönetimi, dijital müşteri edinimi gibi birçok alanda ileri teknoloji FinTek ürünlerini kendi temel bankacılık ve kanallarına entegre edebilme imkanı buluyor. Inovasyon artık rahatlıkla dışarı açabilir hale geliyor. Etkileyici bir örnek olarak DenizBank’ın yeni Mobil Deniz, AlgoLab gibi birçok sofistike mobil uygulamasının tamamen API servisleriyle geliştirildiğini belirtmek isterim. Hızlı ve kolay entegrasyonla tüm FinTek’ler, girişimciler, genç yazılımcılar kayıt olup fikirlerini çözüme dönüştürüp müşterimiz olan bankalara sunabiliyor. Bu özelliğiyle de finansal bir pazaryeri olarak Türkiye’nin ilk ve en büyük açık bankacılık ekosistemini oluşturmuş durumdayız. Şu an itibarıyla 30’un üzerinde iş ortağımız FinTek ile entegre çözümlerimizi bankalarımıza sunuyoruz. Bankalar FinTek’lerin inovatif çözümleriyle kusursuz müşteri deneyimi sunarken özellikle dijital ortamlarda pazar payını artırma imkanı buluyor. Ekosistemde oluşan işbirlikleriyle FinTek’lerin bir tehdit olmadığını, aksine finansal kurumlara maliyet optimizasyonu ve yeni gelir kalemleri yarattığını gözlemliyoruz. FinTek çözümleriyle bankalar bireysel müşterilerine dijital dünyada gündelik hayatını, alışverişlerini, ödemelerini, yatırımlarını kolayca yönetebilme kolaylığı sağlıyor. KOBİ’ler ve büyük kurumlar da kendi uygulamalarıyla entegre çözümlerle nakit akışlarını daha verimli takip ederken, finansal yönetim kararlarını destekliyor. Dijital ortamlarda bankacılık ürünlerine erişim kolaylaşıyor. Ekosistem ortaklıkları ve iş modelleri müşterilerin tüm finansal ve ticari aktiviteleri için hayatlarını kolaylaştırıyor.

Bahsettiğiniz ekosistemde nasıl bir işbirliği söz konusu? FinTek’lerle hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

Uzun zamandır kendi alanında uzman teknoloji firmalarıyla proje bazında ortak çalışmalarımız devam ediyor. interAPI açık bankacılık ekosistemi özelinde ise zaten iş ortaklarımız olan FinTek’ler ve diğer teknoloji firmalarıyla bir pazaryeri oluşturmuş durumdayız. Yeni iş modellerini birlikte geliştiriyor ve interAPI üzerinden bankalar için kullanıma hazır hale getiriyoruz. Kendi alanında inovatif çözümleriyle katma değer sağlayabilecek tüm FinTek’leri potansiyel iş ortağımız olarak görüyor ve onları destekliyoruz.

Ne kadar çalışanınız var? İstihdam politikanızı anlatabilir misiniz?

Şu an itibarıyla 1205 çalışanımızla güçlü bir kadromuz var. Yetişmiş ve kalifiye insan kaynağımız bizim için en değerli varlığımız. Her yıl çok titizlikle düzenlenen staj programımızla üniversiteli gençleri istihdama katmaya özen gösteriyoruz. Geçen yıl Türkiye’de bir ilk olarak uzaktan erişimle 80 kişilik stajyer grubuna API’lerle açık bankacılık alanında kendi inovatif çözümlerini geliştirebilecekleri bir nevi startup şeklinde organize olabilecekleri, kendi markalarını ve fikirlerini hayata geçirebilecekleri bir proje gerçekleştirdik. Ortaya çıkan sonuçlar inanılmazdı. Bu arkadaşlarımızın çoğu şu an Intertech bünyesinde çalışmaya başladı. İmkanlar sağlandığı sürece gençlerimizin teknoloji dünyasında çok başarılı işler çıkarabileceğini yakından biliyoruz. İnsan kaynağı politikamız ve şirket vizyonumuz hep bu motivasyonla ilham alıyor. Staj programlarımız ve üniversite işbirliklerimiz bizim için büyük önem arz ediyor.

Teknoloji ihracatı konusunda çalışmalarınız var mı? Intertech’in bu anlamda uluslararası düzeyde rekabet edebilecek güce sahip olduğunu düşünüyor musunuz?

Yazılım sektörü hem istihdama katkısı hem de yüksek katma değerli ihracatıyla Türk ekonomisi için stratejik önem arz ediyor. Intertech olarak uzun yıllardır finans ve bankacılık sektörüne yönelik geliştirdiğimiz yenilikçi çözümlerle 11 ülkede 53 banka ve finans kurumuna ürün ve hizmet sağlıyoruz.

Gelişmiş bankacılık platformu Intervision ile tüm bankalar, İslami finans, sigorta, leasing, faktoring hatta reel sektör için de uyumlu finansal uygulamalar sunuyoruz. Mikroservis ve API mimarisiyle güçlenen altyapımızla aynı zamanda çok zengin bir ürün yelpazesine sahibiz. Intertech kartlı ödeme sistemleri, mobil, internet bankacılığı ve tüm dağıtım kanallarıyla dijital bankacılık alanında küresel standartlarda aktif olarak servis sağlıyor. Ayrıca yapay zeka ve veri madenciliği destekli analitik modülleriyle güçlendirilmiş müşteri ve kampanya yönetimi, iş süreçleri yönetimi, risk, yasal takip, veri deposu, raporlama gibi iş zekası alanlarında 100’ün üzerinde ürünle yurtdışı pazarında da rekabetçi konumumuzu koruyoruz.  

Geçen yıl itibarıyla bankacılık mevzuatında tanımlanan açık bankacılığın Türkiye’deki işleyişinin nasıl olacağını öngörüyorsunuz?

Öncelikle Türkiye’de bankacılık sektörünün dünyanın en iyi denetlenen sistemlerinden biri olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Dolayısıyla TCMB’nin Avrupa standartlarına benzer tüm tarafların faydasına, müşteriyi ve sistemi koruyacak bir yasal çerçeve oluşturacağından eminiz. Mevzuatla tüm teknik ve güvenlik standartlar belirlenecek, sertifikasyon ve lisans modelleriyle bankaların endişeleri ortadan kalkacaktır. PSD2 kapsamında müşteri bilgisi paylaşımı tamamen müşteri rızasıyla yapılacak işlem özelinde olacaktır. Örneğin bir e-cüzdan uygulamasına hesabından para gönderen bir müşterinin tüm hesap bilgileri e-para şirketine açılacaktır gibi bir uygulama söz konusu olmayacak.

Ya da e-ticaret üzerinde alışveriş entegrasyonu sağlayan bir firma müşterinin güvenlik ve hesap bilgilerine hiçbir zaman ulaşamayacak. interAPI ile güvenlik protokolleri ve akış standartları sayesinde bu güvenliği sağlıyoruz.

Salgın dijitalleşme sürecini nasıl etkiliyor? Bu gelişmelerin de etkisiyle yapay zeka, blokzincir, makine öğrenimi, nesnelerin interneti gibi yeni teknoloji ve kavramlar açısından yakın geleceği nasıl görüyorsunuz? Intertech bu yeni dünyaya nasıl hazırlanıyor?

Salgın süreci dijitalleşmeye olağanüstü bir ivme kazandırdı. Artık mobil cihazlarımızla dijital platformlarda tüm sağlık, seyahat, eğitim, iletişim, sigorta, eğlence, spor, alışveriş hayatımızı yönetebiliyoruz. Artık “büyük veri” (big data) dediğimiz kavramın merkezindeyiz. Yapay zekalar ve makine öğrenmesiyle hızla gelişen algoritmalar veri analizini kusursuzca yapıyor. Sosyal medyada arkadaşımızın tatil fotoğrafına bakarken aynı uygulama içerisinde kendimizi dünyanın başka bir ucundaki e-seyahat sitesinde otel paketi alırken bulabiliyoruz. Hatta artık arabalarımız, evimize giren temizlik robotu, kahve makinesi, beyaz eşyalar gündelik aktivitelerimizin verisini kaydediyor. Günün hangi saatinde nasıl kahve içtiğimizi, evimizin temizlik planını cep telefonu uygulamalarıyla yönetirken potansiyel veri etkileşimine açık oluyoruz. Yani dijital dünyada hayatımız kolaylaşırken aynı zamanda da büyük bir pazaryeri ekosisteminin müşterisi oluyoruz. Intertech bu önlenmez dijital değişime uzun zamandır hazır. Veri bilimi ve yapay zeka alanında çalışmalarla uygulamalarımızı zenginleştirirken, mikroservis mimarimiz ve interAPI ile bankalara dış dünyadaki inovasyona ulaşmalarını sağlıyoruz. Bu yeni dünyaya bankaların uyumu API’lerle dışa açabileceği ekosistemler üzerinden olacaktır. Artık bankalar için yeni normalde müşteriye dokunabilmek için büyük binalar ya da geniş şube ağından çok dijital platformlarda ne kadar etkin varolduğu önem kazanıyor. Bu vizyonla uzun zamandır çalıştığımız ve Türkiye’de bir ilk olan interAPI açık bankacılık ve FinTek eksosisteminin şirketimiz ve sektör için stratejik öneme sahip olduğuna inanıyoruz. Artık bankaların ve Intertech gibi büyük teknoloji şirketlerinin geleceğini; inovasyonun merkezde olduğu, müşterilerin hayatının her alanıyla etkileşim halindeki büyük ekosistemlerde görüyoruz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.