Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımına yönelik açıklamaları sonrası Bitcoin, hisse senetleriyle birlikte düşüşe geçti
Bitcoin’in fiyatı son yedi günde %6,5 düşerek 56.655 dolara geriledi. Aynı dönemde DOW Jones Endeksi %1,2, S&P 500 %1,3 ve Nasdaq Kompozit endeksi %1,8 değer kaybetti. Bu düşüş, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz artırımı sinyalleri vermesiyle küresel ekonomide resesyon endişelerinin yeniden alevlenmesine bağlanıyor. BoJ Başkanı Kazuo Ueda, Temmuz ayındaki politika kararını tekrarlayarak ekonomi ve fiyatlar beklendiği gibi seyrederse faiz oranlarını artırmaya devam edeceklerini belirtti. Bu açıklamanın ardından Yen, ABD doları karşısında güçlenerek USD/JPY paritesi 147,2’den 145,1’e geriledi. Aynı gün, Bitcoin de Wall Street açılışında iki saat içinde 1.700 dolar kaybederek gün içi en düşük seviye olan 57.556 dolara düştü. Bitcoin’in bu son düşüşü bireysel yatırımcılar arasında talep eksikliğiyle de ilişkilendiriliyor. Bitcoin’in 73.835 dolarlık rekor seviyesinden düşüşü sonrasında, bireysel talep neredeyse yok denecek kadar azaldı. Popüler kripto YouTuber’ı Lark Davis, bireysel yatırımcıların Bitcoin’e ilgisinin Mayıs 2024’ten bu yana düşük olduğunu belirtiyor ve Google Trends verileri de bu iddiayı destekliyor. On-chain analisti Root’a göre, Bitcoin’in spot fiyatı, kripto paranın temel ekonomik göstergelerine dayanan adil değeri etrafında seyrediyor. New York merkezli varlık yönetim firması VanEck ise Bitcoin’in geleceği konusunda iyimser ve 2050 yılına kadar Bitcoin’in fiyatının 2,9 milyon dolara, en iyi senaryoda ise 52,38 milyon dolara ulaşabileceğini öngörüyor.
Ethereum on-chain kredi piyasaları, ETH fiyatındaki düşüşle birlikte çok güçlü likidasyon yaşadı
Ağustos ayının sona ermesiyle Ethereum üzerindeki on-chain kredi piyasalarında gerçekleşen toplam likidasyonlar 436 milyon doları aştı. Bu likidasyonların 289 milyon dolarlık kısmı %66’sı Aave platformunda gerçekleşti. Bu, Mayıs 2021’deki 671 milyon dolarlık likidasyonun ardından tarihin en yüksek ikinci aylık on-chain kredi piyasası likidasyonu olarak kaydedildi. Bu olağandışı yüksek likidasyonların nedeni ise oldukça açık, Ağustos ayında ETH fiyatı %22 oranında bir düşüş kaydetti ve ayın en düşük noktasında %35’e kadar geriledi. ETH, DeFi kredi platformlarında, özellikle de Aave’de teminat olarak yaygın bir şekilde kullanıldığı için, fiyat düşüşü birçok kredi için teminat değerini azalttı. Bu durum, kredi-değer oranlarının gerekli eşiklerin altına düşmesine ve likidasyon dalgalarına yol açtı. Likidasyonların zincirleme etkisi durumu daha da kötüleştirerek yüksek likidasyon hacimlerine katkıda bulundu. Ancak, bu durum sadece on-chain kredi piyasalarıyla sınırlı kalmadı; Ağustos ayındaki kötü fiyat performansı, 150 milyon doları aşan vadeli işlem long pozisyonlarının likidasyonlarına da yol açtı. On-chain kredi piyasaları, merkezi ve merkeziyetsiz borsalardaki perpetual sözleşmeler, on-chain faaliyetler, gas ücretleri gibi birçok kripto sektörü, son aylarda yaşanan sert fiyat düşüşlerinin acımasız etkilerinden nasibini aldı.
ABD spot bitcoin ETF’leri 287 milyon dolarlık net çıkış gördü, bu Mayıs ayından bu yana en büyük negatif akış oldu.
Salı günü, ABD spot bitcoin ETF negatif akış trendini sürdürdü. SosoValue verilerine göre, 12 spot bitcoin ETF’si net 287.78 milyon dolar çıkış kaydetti ve bu, 1 Mayıs’tan bu yana en büyük negatif akış olarak kayıtlara geçti. Net varlık büyüklüğü bakımından en büyük spot bitcoin ETF’si olan BlackRock’un IBIT fonu, o gün sıfır akış bildirdi. İkinci en büyük spot bitcoin ETF’si olan Grayscale’in GBTC’si 50.39 milyon dolarlık çıkış yaşarken, Fidelity’nin FBTC’si 162.26 milyon dolar ile en büyük çıkışı kaydetti. Ark ve 21Shares’in ARKB fonu 33.6 milyon dolar, Bitwise’in BITB fonu ise 24.96 milyon dolar net çıkış bildirdi. VanEck, Valkyrie, Invesco ve Franklin Templeton tarafından yönetilen birkaç diğer ETF de mütevazı çıkışlar gördü. Bu büyük çıkışlar, ABD’de zayıf ISM verileriyle birlikte Salı günü Wall Street’teki piyasa satışlarıyla paralel gerçekleşti. Ağustos ayı ABD ISM imalat endeksi, Temmuz’a göre 0.4 puan artarak %47.2 olarak açıklandı. Spot bitcoin ETF’lerinin toplam işlem hacmi Salı günü 1.56 milyar dolar olurken, geçen Cuma bu rakam 1.54 milyar dolardı. ABD piyasası Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalıydı. Ether ETF’leri de çıkışlar yaşadı. Ayrıca, ABD’deki spot ether ETF’leri Salı günü 47.4 milyon dolar net çıkış kaydederek, 2 Ağustos’tan bu yana en büyük günlük negatif akışı yaşadı. Grayscale Ethereum Trust (ETHE) o gün için 52.31 milyon dolar çıkış bildiren tek spot ether ETF’si oldu. Fidelity’nin FETH fonu ise 4.91 milyon dolar net giriş kaydetti. Diğer yedi spot ether ETF’si herhangi bir akış kaydetmedi. Bu ether ETF’lerinin günlük işlem hacmi ise Salı günü 163.5 milyon dolara düştü, geçen Cuma ise 173.66 milyon dolardı.
Bitcoin, 60.000 dolar seviyesinden gelen satış baskısıyla birlikte, içinde bulunduğu aralığın alt sınırını aşağı yönde kırarak 55.600 dolara kadar geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla birlikte yeniden 56.000 doların üzerine çıkmayı başardı. Analiz yapıldığı sırada 56.280 dolar seviyesinde işlem gören Bitcoin, eğer bu bölgede tutunamazsa fiyatın 54.000 dolara kadar geri çekilmesi muhtemel. Bu seviyede de destek bulamazsa düşüşün 51.500-50.500 dolar aralığına kadar devam edebileceği öngörülüyor. Buna karşın, Bitcoin 56.000 dolar seviyesinde tutunabilir ve yeterli alım gücü bulabilirse yeniden 58.800 dolara kadar bir yükseliş yaşaması mümkün. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanırsa fiyatın 61.750 dolara kadar yükselmesi beklenebilir. Bu bölgede gerçekleşecek hacimli bir kırılım ise yükselişi 65.000 dolar seviyesine kadar sürdürebilir.
Ethereum, 2.550 dolar seviyesinden gelen satış baskısıyla birlikte 2.300 dolara kadar geriledi. Bu seviyeden bulduğu destekle birlikte 2.350 doların üzerine çıkmayı başardı. Teknik analiz yapıldığı sırada Ethereum, 2.370 dolar seviyesinde işlem görmekte. Eğer 2.300 dolar desteğini kaybederse, fiyatın 2.124 dolara kadar geri çekilmesi olası. Bu seviyede de destek bulamazsa, düşüş 1.916 dolara kadar devam edebilir. Buna karşın, Ethereum 2.300 dolar seviyesini koruyabilirse ve kısa süre içinde 2.500 doların üzerine çıkmayı başarırsa, 2.600 dolara kadar bir yükseliş gerçekleştirebilir. Bu seviyede güçlü bir hacimli kırılım yaşanması durumunda ise yükselişin 2.817 dolar seviyesindeki direnç bölgesine kadar devam etmesi beklenebilir.
Solana, 130 dolar seviyesini kaybettikten sonra 121 dolar destek bölgesine kadar geri çekildi. Bu seviyede bulduğu destekle birlikte 127 dolara kadar bir yükseliş gerçekleştirdi. Eğer Solana 121 dolar desteğini kaybederse, fiyatın 110 dolara kadar geri çekilmesi olası. Bu seviyede tutunamazsa düşüş 105 dolara kadar devam edebilir. Ancak, Solana 130 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başarır ve bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlarsa 140 dolara kadar bir yükseliş beklenebilir. Bu bölge güçlü bir şekilde geçilirse yükselişin 154 dolara kadar devam etmesi mümkün.
DÜNYA
Az önceDÜNYA
Az önceDÜNYA
Az önceREEL EKONOMİ
Az önceFİNANS-BORSA
Az önceDÜNYA
Az önceTEKNOLOJİ
Az önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.