DOLAR 32,6086 0.45%
EURO 35,2174 -0.06%
ALTIN 2.322,120,15
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

KALAN SÜRE

DW Türkçe ve Amerika’nın Sesi sitelerine erişim engellendi

DW Türkçe ve Amerika’nın Sesi sitelerine erişim engellendi

ABONE OL
25 Ekim 2022 14:55
DW Türkçe ve Amerika’nın Sesi sitelerine erişim engellendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle Deutsche Welle (DW) Türkçe ve Amerika’nın Sesi’nin (VOA) Türkiye’deki erişimlerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) istemi üzerine mahkeme kararıyla kısıtlama getirildi. İki haber sitesine de erişim sağlanamadığı görüldü. 

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, kurumun Şubat ayında lisans başvurusu yapılması gerektiği yönündeki kararın ardından geçen 4 aylık zamanda herhangi bir işlem yapılmadığını hatırlatarak, “NATO Zirvesi bittikten sonra, yankıları sürerken birden bire bire alınan bu karar hukuki değil, siyasidir” değerlendirmesini yaptı.
Düne kadar ulusal medyaya yönelik uygulanan baskının, bugün artık boyut değiştirerek uluslararası arenaya taşındığını belirten Taşcı, “RTÜK eliyle televizyon kanalları, Basın İlan Kurumu eliyle de gazeteler uzun süredir zapturapt altına alınmaya çalışılıyordu. Ama gerek haber siteleri gerekse de uluslararası orjinli olmaları bakımından iki yayıncıya yönelik alınan bu kararla Türkiye yeni bir eşiği daha geçmiş oldu” dedi.
RTÜK’ün CHP kontenjanından üyesi Taşcı, ancak bunun bir son olmayacağını savunduğu değerlendirmesinde, “Antidemokratik uygulamalar özellikle seçime giden bu süreçte daha da artarak, daha da belirginleşerek kendini gösterecektir” dedi.
VOA kısıtlama kararını sosyal medya hesabında duyurdu. DW Türkçe’den ise henüz bir açıklama yapılmadı. 

Sendikalardan tepki: ‘Açıkça sansür’

DİSK’e bağlı Basın-İş Sendikası karara “Sansüre hayır” diyerek tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) engelleme kararının “açık bir sansür” olduğunu savundu ve “Beğenmediğiniz her şeyi yasaklamaya çalışmaktan artık vazgeçin. Bu toplum özgürlük istiyor!” dedi.

Twitter paylaşımının sonu, 2

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ise konuyla ilgili yaptığı paylaşımda karar için “Nesnel haberciliğe tahammülsüzlüğün net göstergesidir” dedi.

İnternet yayınlarına RTÜK denetimi nedir?

RTÜK daha önce aldığı bir kararla Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti.

Karar doğrultusunda Amerika’nın Sesi ve DW Türkçe’den lisans başvurusu yapmaları istenmişti.

Yönetmeliğe göre internet üzerinden radyo, televizyon veya isteğe bağlı yayıncılık yapan tüm mecralardaki içerikleri RTÜK denetliyor, yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK’ten yayın lisansı alması gerekiyor.

Düzenlemeyle Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonları RTÜK’ün denetimi altına alındı ancak o dönemde uzmanlar YouTube üzerinden yayın yapan içeriklerin de RTÜK tarafından denetlenebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

İnternet yayıncılığı yapan ve yazılı içerik üreten haber siteleri, yönetmeliğin denetim kapsamında yer almasa da haber sitelerinin sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı video yayınları ya da belirli bir takvim dahilinde yapılan görsel yayınların da RTÜK denetimi kapsamına girme olasılığı vardı.  

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.