DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN %
İstanbul
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Çin’deki “baskıcı yönetimden” kaçan zenginler, soluğu Japonya’da alıyor

Çin’deki “baskıcı yönetimden” kaçan zenginler, soluğu Japonya’da alıyor

Arazi fiyatlarında rekor artış yaşandı

ABONE OL
2 Mayıs 2024 23:00
Çin’deki “baskıcı yönetimden” kaçan zenginler, soluğu Japonya’da alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Çin’deki “otokratik sistemden” kaçmak isteyen zenginlerin Japonya’ya gittiğini yazdı.

Haberde, Çin’deki zenginlerin, “özellikle pandemide gittikçe görünür hale gelen otokratik yönetim ve ülkedeki ekonomik yavaşlamanın” etkisiyle Japonya’ya yerleştiği ifade edildi.

Japon Yeni’nin değer kaybetmesiyle yabancıların ülkedeki emlak piyasasına ilgi gösterdiğine dikkat çekilen haberde, Çinli yatırımcıların özellikle başkent Tokyo’daki lüks konutları tercih ettiği belirtildi.

Aylardır Amerikan doları karşısında değer kaybeden yen, bugün artışa geçti. Bloomberg’in hesaplamasına göre, Japonya Merkez Bankası, para birimini desteklemek için piyasaya yaklaşık 3,5 trilyon yenlik (yaklaşık 730 milyar TL) müdahalede bulundu.

Uluslararası yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık alma işlemlerini yöneten Britanyalı Henley & Partners firmasının haziranda yayımladığı raporda, en az 13 bin 500 yüksek gelirli Çinli yatırımcının 2024’te yabancı ülkelere taşınacağı öngörüsü paylaşılmıştı.

Japonya’da ikamet eden Çinli sayısı, 2023 sonu itibarıyla 822 bine ulaştı. Bu sayı, bir önceki yıla kıyasla 60 binlik artışa denk geliyor.

Tokyolu emlak komisyoncusu Osamu Orihara, 2019’da pandemi öncesine kıyasla gelirinin neredeyse 4 kat arttığını söyledi.

Çin’de bir demir çelik fabrikası işleten Tomo Hayaşi, geçen yıl Tokyo’ya taşındığını belirtti. 45 yaşındaki Hayaşi’nin yaşadığı 48 katlı binadaki dairelerin yaklaşık üçte biri Çinli isimlere sahip kişilere ait. Haberde, Japonya’ya taşınan birçok Çinlinin adlarını değiştirdiğine de işaret edildi.

Japon emlakçılar, Çinli zenginlerin tatil evi olarak kullanmak için konut satın aldıklarını da söyledi. Ülkenin kuzeyindeki Hokkaido adasında, kayak pistine yakın Furano kasabasında arsa fiyatları geçen yıl yüzde 28 artarak, ülke çapındaki en büyük yükselişi yakaladı.

Diğer yandan haberde Pekin yönetiminin, Çinlilerin ülke dışına çıkarabileceği paralara kısıtlama uyguladığına dikkat çekildi. Ancak Japonya’ya taşınan birçok Çinli iş insanı, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren uluslararası şirketlerde çalışıyor. Orihara, müşterilerinin genelde Hong Kong veya Singapur’da banka hesapları olduğunu da söyledi.

Ayrıca sabit bir ofisi ve iki ya da daha fazla çalışanı olan bir Japon firmasına en az 32 bin dolar değerinde yatırım yapan kişiler, iş kurma vizesi satın alabiliyor. Independent Türkçe, Wall Street Journal, Bloomberg

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP