DOLAR 32,4567 -0.11%
EURO 34,8529 -0.37%
ALTIN 2.446,250,43
BITCOIN %
İstanbul
18°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

Borsadaki düşüş toparlanma sürecinin başlangıcı mı?

Borsadaki düşüş toparlanma sürecinin başlangıcı mı?

ABONE OL
25 Ekim 2022 16:09
Borsadaki düşüş toparlanma sürecinin başlangıcı mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İç piyasalarda yoğun gündeme bağlı olarak dalgalı bir seyir var. Borsa İstanbul’da düşüşten sonra toparlama çabaları sürerken, döviz kurlarında kâr satışlarının ardından tekrar tepki yükselişi görüldü. Gösterge faiz oranında ise gevşeme görülüyor. İç ekonomik gündemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynaklı gelişmelerin ağırlığı korunuyor. Özellikle TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları yakından izleniyor. Görev değişikliği sonrası acaba Merkez Bankası para politikasında bir değişiklik olacak mı sorusunun cevabı çok merak edilmişti. Şahap Kavcıoğlu’nun, önce TCMB genel kurulu, daha sonra yerli ve yabancı ekonomistlerle yaptığı toplantıda “Sıkı para politikasının gerekliliği ve enflasyonunun üzerinde faizin tutulmaya devam edileceği, yüzde 5 enflasyon hedefine bağlılık” vurguları piyasalar tarafından olumlu algılandı. ‘Aklın yolu birdir’ hesabı başkan değişti ama politika değişmedi görüşünün hakim olması, döviz kurlarına düşüş, borsaya da tepki yükselişi olarak yansıdı.

BEKLENTİYİ KUVVETLENDİRDİ

Sıkı para politikasının başkanın işaret ettiği üzere gereklilik olduğu görüşünün kabul görmesi 15 Nisan’daki TCMB toplantısında faiz değişimi olmayacağı beklentisini kuvvetlendirdi. Bu durum diğer koşullarda olağandışı bir haber akışı olmazsa iç piyasaların denge bulmasına yardımcı olabilir. Ancak son dönemde yakından izlenen ABD 10 yıllık bono faizi, ABD haftalık işsizlik başvurularının beklentilerin üzerinde gelmesiyle kısa bir geri çekilme yaşamıştı. Ama önce ABD imalat PMI, sonra da ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin çok üzerinde gelmesiyle tekrar 1.70 seviyesinin üzerinde çıktı. ABD imalat PMI son 38 yılın en sert yükselişini yaşarken ABD tarım dışı istihdamı 916 bin gerçekleşti. Bu durum ekonomideki ısınıma sinyali olarak algılandı ve enflasyon kaygılarını tekrar artırdı.

İYİMSERLİK SÜRÜYOR

ABD’de tahvil faizindeki artışla birlikte ABD doları değer kazandı ve Dolar Endeksi tekrar 93 seviyesinin üzerini test etti. Durum böyle olunca Borsa İstanbul’daki tepki yükselişi yerini satışlara, döviz kurlarındaki geri çekilme de tepki alımlarına bıraktı. İçeride bunlar olurken ekonomik verilerden güç alan ve yeni zirveler deneyen öncü dış borsalarda iyimserliğin sürüyor olması olumlu bir gelişme. Bu durum iç piyasalar için de önemli bir referans. Önümüzdeki hafta Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamıyla toparlanma çabaları sürebilir görüşü öne çıkıyor.

YARIN ENFLASYON AÇIKLANIYOR

Pazartesi açıklanacak mart ayı enflasyonu için aylık bazda yüzde 1.00-1.10, yıllıkta yüzde 16.20-16.50 civarında bir beklenti hakim. Mart ayının ikinci yarısındaki faiz ve kur artışlarının etkilerini daha çok nisan ayında görebileceğiz. Beklentilere paralel gelecek bir enflasyon verisi 15 Nisan’daki faiz kararını pek etkilemez. Bu aşamada TCMB faiz kararları için döviz kurlarının seyri daha fazla öne çıkmış görülüyor. TCMB’nin yüzde 19 faiz oranı bu aşamada hem enflasyon hem de diğer ülkeler açısından oldukça yüksek ve TL’ye cazibe kazandıran bir oran. Döviz kuralarındaki yükselişte yerli tasarruf sahiplerinin ciddi miktarda döviz satmalarında yüksek faizin de etkisi fazla. TCMB başkanlık değişiminin sonrası haftada döviz kurlarındaki yükseliş ile birlikte döviz mevduatlarında 8.9 milyar dolar azalış görüldü. Azalış parite etkisinden arındırıldığına 8.1 milyar dolar seviyesinde. Bu rakam son yıllardaki en büyük çözülme. Diğer yandan yine 22-26 Mart haftasında hisse senetlerinde 810 milyon dolar, tahvil bonoda ise 1.104 milyon dolar olmak üzere 1.9 milyar dolar yabancı çıkışı görülmesi kayda değer bir gelişme. Son dönemlerin en yüksek montanlı çıkışlarından biri. Borsa İstanbul’da hisse senetlerinde yabancı payı yüzde 43 seviyesinin altına gerilemiş durumda. Borsa İstanbul’da hakimiyet yerli yatırımcıya geçti. Yabancı sıcak veya soğuk sermaye dış finansman ihtiyacındaki Türkiye için bu dönem çok daha önemli.

VAKA ARTIŞI KISITLAMA GETİRDİ

Salgın hastalıkta artan vaka sayıları Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de ek kısıtlama tedbirlerinin alınmasına neden oldu. Türkiye’de günlük vaka sayısı ilk defa 40 bini geçti. Avrupa’da dillendirilen bir diğer durum aşı uygulamalarının yavaş ilerlediği konusu. Dünya sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa’da aşılama hızı kabul edilemez derecede düşük, dedi. Bu durum Euro’nun dolar karşısında zayıf kalmasına neden olan gerekçelerden biri aynı zamanda. ABD’de ekonomik verilerin daha güçlü gelmesi yanı sıra aşı uygulamalarında daha başarılı olması ve yüksek hedefler koyması ABD dolarına değerine katkı yapan gelişmeler arasında.

BORSADA İLK DİRENÇ 1.440 SEVİYESİNDE

Borsada toparlanma süreci

Borsada tepki çıkışı sürüyor. İlk destekler 1.400 ve 1.360 seviyelerinde görülürken ilk direnç 1.440 seviyesinde bulunuyor. Çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 1.490 ve 1.510 seviyelerinde. Tepki yükselişi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satış denemeleri görülebilir.

DOLAR/TL KURUNDA VOLATİLİTE YÜKSEK

Borsada toparlanma süreci

Dolar/TL kurunda oldukça dalgalı bir seyir hakim. Kısa sürede çıkışın ardından sert geri çekilme ve sonrasında yine tepki çıkışı yaşandı. İlk destekler 8.00 ve 7.70-7.60 seviyelerinde görülürken ilk dirençler 8.20 ve 8.40-8.45 seviyelerinde. Geri çekilmelerde tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerini geçilmekte zorlanıldığı seyir bir süre daha korunabilir.

ALTINDA TEPKİ YÜKSELİŞİ

Altın fiyatında (ons dolar) son dönemde yaşanan geri çekilmenin ardından ABD uzun vadeli faiz oranlarının gevşemesi ve ABD Başkanı Biden tarafından açıklanan 2.25 trilyon dolarlık altyapı paketinin etkisiyle tepki yükselişi görüldü. Ancak Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verilerindeki yükselişin risk iştahıyla uzun dönem faiz oranlarını yukarı çekmesi ve ABD dolarına değer kazandırması tepki yükselişine biraz ivme kaybettirdi. Uzun dönemde parasal genişlemenin süreceği beklentisi altın fiyatını destekleyecek bir parametre olarak görülmeye devam ediliyor.

Borsada toparlanma süreci

Zeynel Balcı / Hürriyet 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.