DOLAR 32,5868 0.29%
EURO 34,8349 0.09%
ALTIN 2.490,300,26
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

KALAN SÜRE

Ata Yatırım, Strateji Raporu’nu açıkladı

Ata Yatırım, Strateji Raporu’nu açıkladı

ABONE OL
25 Ekim 2022 15:46
Ata Yatırım, Strateji Raporu’nu açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı, elektrik tüketimi ve haftalık kredi kartı harcamalarının, pandemi öncesi seviyelere döndüğünün belirtildiği Ata Yatırım Strateji Raporu’nda, 2022 yılı için, 2021’den itibaren baz etkisi ile birlikte, daha düşük faiz oranlarına rağmen hem tüketim hem yatırım kararlarını etkileyen TL’deki volatiliteden kaynaklanan yavaş kredi büyümesi ile, GSYH tahmininin yüzde 3,2 seviyesinde olduğu açıklandı. Enflasyonun, her zaman en önemli makro risk olarak görüldüğü raporda, TCMB’nin, politika faizini belirlerken piyasa beklentilerinin önünde olmasının ve 2023 seçimleri öncesinde fiilen negatif faiz politikası uygulamaya devam etmesinin beklenildiği ifade edildi.

Ata Yatırım takibindeki şirketler için 2021 yılında yüzde 117,5 net kâr artışı beklenirken, 2022 yılı için bu oranın yüzde 10,8 olduğu kaydedildi. 2021’de banka dışı şirketler için yüzde 212 net kâr büyümesi beklendiği, bankalar için ise yüzde 49,5 net kâr büyümesi öngörüldüğü ifade edildi. Değerlendirmeler sonucunda, BIST-100 için 1 yıllık hedef yüzde 32 yukarı yönlü potansiyele işaret eden, 2.000 seviyesinden 2.250 seviyesine yükseltildi.

Düşük Bazdan Sonra Güçlü İyileşme Olacak

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, BIST-100’ün TL bazında yüzde 15 artarken, MSCI Türkiye’nin, MSCI GoÜ’den yılbaşından itibaren yüzde 16 daha düşük performans göstermesiyle, 2021’in yine Türk hisse senetleri için dalgalı bir yıl olduğunu ifade etti.  Demirtaş, “BIST-Bankacılık Endeksi, Mart ayında TCMB başkanının beklenmeyen bir anda görevden alınmasının şokunu atlatırken, BIST-Sanayi Endeksi bir kez daha BIST-Bankacılık Endeksini geçen yıla göre yüzde 21 geride bıraktı. Ana metaller, Ulaştırma, Kimyasallar ve Petrol en iyi performans gösteren endeksler oldu. Yerel yatırımcılar, 2021’de hisse senedi piyasasındaki halka açıklık paylarının Y19’daki yüzde 39’dan yüzde 57’ye ulaşmasıyla daha baskın bir güç haline geldi. Türkiye’nin güçlü üretim bazı ve rekabetçi döviz kurunun, ihracata destek sağlamasıyla, seyahatteki kademeli normalleşme, turizm gelirlerine ve câri açığın finansmanına yardımcı olacaktır. Fakat diğer yandan, yüksek enerji fiyatları, bu avantajı normalize edecektir” dedi. Cemal Demirtaş, GoÜ’lere göre yüksek enflasyonun ekonomi için en önemli risk unsuru olduğunu ve sıkı para politikasında sabırlı olunmadıkça enflasyonun tek haneye geri gelmesinin zaman alacağını düşündüklerini belirtti. Yabancı yatırımcıların TL cinsinden devlet tahvillerine iştahsızlığı, bankacılık sisteminin hem kredi büyümesini hem de kamu harcamalarını finanse etme kabiliyetini sınırlandıracağını ve ekonomik büyüme potansiyelini engelleyeceğini de sözlerine ekledi.

Türk hisse senetleri evreninde belirli hikâyeleri ve rekabet avantajları olan şirketlere odaklandıklarını söyleyen Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, “Önümüzdeki 12 aylık dönemde Türk hisse senetleri için ana temamız, ‘güçlü ihracat potansiyelinin yanı sıra iç pazarda güçlü konuma sahip olan şirketler’. 2021’deki küresel toparlanmanın ve 2022’de devam edecek büyümenin ardından, çelik gibi emtialar konusunda da yapıcıyız” dedi.

Strateji raporunda, Ata Yatırım’ın “En Beğenilen Hisseler” listesinde Arçelik, BİM, Erdemir, Migros, Şişecam, Tav Havalimanları ve Türk Telekom bulunuyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.