DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN %
İstanbul
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

KALAN SÜRE

Altın Fed’i bekliyor: Güçlü yükseliş ne zaman başlar?

Altın Fed’i bekliyor: Güçlü yükseliş ne zaman başlar?

Alb Yatırım Menkul Değerler Baş Ekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'ın paramevzu.com'daki yazısı...

ABONE OL
12 Mayıs 2024 23:31
Altın Fed’i bekliyor: Güçlü yükseliş ne zaman başlar?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nisan ayının ortasında yaşanan düzeltme sonrasında altın fiyatlarında ağırlıklı olarak 2300-2360 dolar arasında yatay bir fiyatlama görüyoruz. Düzeltme öncesinde ABD’den faiz indirimlerini öteleyen veriler geliyor olmasına rağmen ons altın tarihi zirvesi olan 2432 dolar seviyesini test etmişti. O dönemde altını baskılaması gereken verilere rağmen altın fiyatlarındaki bu güçlü yükselişin en önemli sebebi tırmanan İsrail-İran gerginliğiydi. Artan jeopolitik risklerle güvenli liman talebindeki artış altına yaradı. Altın fiyatları için o dönemdeki bir diğer itici güçte Çin Merkez Bankası’nın dedolarizasyon kaynaklı altın talebinin yanı sıra Çin halkından da gelen güçlü güvenli liman talebi etkili oldu. Hatta bu dönemde altının, dolar endeksi ve ABD 10 yıllıklarından bir diğer deyişle Fed fiyatlamalarından kopuk “muamma” olarak nitelendirdiğimiz bir fiyatlama içine girdiğine de sıklıkla değinmiştik.

Fakat Nisan ayının ortasından bu yana bu kez ağırlıklı olarak Fed fiyatlaması yapan bir altın görüyoruz. Peki fiyatlamalarda bu terse dönüşün sebebi ne? İlki İsrail-İran geriliminin karşılıklı yapılan misillemeler sonrasında ortadan kalkmış olması. Şimdilik Ortadoğu’daki gerginliğin büyük bir savaşa dönüşmeyeceği ve savaşın tıpkı Rusya ve Ukrayna’da olduğu gibi yerelde kalacağı fiyatlaması var. Son haftalarda Çin’deki altın talebinin de azaldığına dair raporlar okuyoruz. E tabi bir de büyük fonlar tarafındaki kar alma amaçlı pozisyon azaltımı da altın fiyatlarındaki baskı da etkili diye düşünüyorum.

Ons altın fiyatları üzerinde yukarıda bahsettiğim yukarı yönde itici güçler ortadan kalkınca altın Fed baskısı altına girdi demek çok yanlış olmaz. Hatta öyle ki altın birden bire şahin Fed kojonktürüyle karşılaşıverdi. Bu baskı ile 2277 dolar seviyesine kadar gerileyen altın 2300-2360 dolar arasında dalgalanıyor. Ben bu yazıyı kaleme alırken ons altın çok güçlü direnci 2374 dolardan fiyatlanıyordu, yani şimdilik 2360 dolar üzerine çıkan bir altın görüyoruz. Ons tarafındaki Perşembe gününden bu yana ivmelenen bu yükselişin sebebi ABD’den beklenti üstü gelen haftalık işsizlik maaşı başvuruları oldu. Verinin beklenti üstü gelmesi sonrasında “ABD’de işgücü piyasası soğuyor, Fed erken faiz indirecek” fiyatlaması güçlenince altın biraz olsun toparlandı.

Tabi kritik soru şu; bundan sonra altın fiyatlarında yön ne olur? Ons altın için aşağıda 2300 dolar yukarıda da 2375 doların çok kritik olduğunu düşünüyorum. Yakın vadede kırılım hangi yöne olursa o tarafa doğru bir yönelim görebiliriz. Eğer bu kırılma 2300 dolar altına olursa 2250-2150 bölgesine bir geri çekime mümkün olabilir. Ve bu da orta ve uzun vadeli portföyler için çok iyi bir alım fırsatı oluşturabilir. Gram altın tarafında da 2300-2350 TL arası alım için çok uygun fiyatlar diye düşünüyorum. Yeri gelmişken hemen belirteyim, kurdaki son dönemdeki baskı ile birlikte yılın geri kalanında kurda enflasyon kadar bile değil, enflasyonun daha altında bir performans olası görünüyor. Buda demektir ki gram altın yılın geri kalanında asıl desteği ons altından almaya devam edecek. Ons tarafındaki tarihi zirve gram altında da yeni tarihi zirveler gündeme getirecektir. Eğer olurda ons altında kırılma 2375 dolar üzerine olursa bu kez 2432 dolar üstünde yeni tarihi zirveler mümkün olabilir. Haliyle kısa vadeli pozisyon olmak isteyenler için 2375 dolar üstü tutunma görmenin şart olduğunu düşünüyorum.

Peki yakın vadede kırılım hangi yöne olabilir? Açıkçası burası çok belirgin değil, bunu veriler belirleyecek. Yukarıda da değindiğim üzere yakın vadede eğer bir savaş riski oluşmaz ise altında yönü Fed beklentileri haliyle veriler belirleyecek. Bu konuda en belirsiz olan kısım Fed bu yıl bir faiz indirimi yapacak mı, yapacaksa kaç tane yapacak meselesi. Dikkat ederseniz faiz artırımı demiyorum, çünkü Fed’den yakın vadede bir faiz artırımını çok olası görmüyorum. Haliyle faiz indirimlerinin zamanı ve miktarını da ABD’den gelen enflasyon ve büyüme rakamları belirleyecek. Ekonominin hala sıcak olduğunu ve aynı zamanda enflasyonun katı olduğunu gösteren veriler altın fiyatlarında baskı yaratmaya devan edebilir. Hatta beklenti üstü (altı) gelmeye devam eden enflasyon verileri ile ekonomik büyüme ve büyüme öncü göstergeleri altını baskılamaya (yükseltmeye) devam edebilir. Hemen şunu da belirteyim altın fiyatlarında bir baskı olsa bile çok güçlü düşüşlerin olduğu en kötü senaryo beklemiyorum. En kötü ihtimal belirli desteklerden güç alarak bir süre daha yatay konsolidasyonda giden bir altın olur diye düşünüyorum. Tabi veriler Fed’in daha erken faiz indirimini destekler nitelikte olursa bu kez 2700 dolar teknik hedefine ilerleyen bir altın hiç sürpriz olmaz. Bu arada hemen şu bilgiyi de iliştireyim; yakın vadede Çin Merkez Bankası’nın yeniden altın alımlarını artırması da bekleniyor. Ezcümle altında kısa vadede bir baskı olsa da orta ve uzun vadede yönün yukarı olmaya devam edeceğini düşünüyorum.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP