DOLAR 33,1078 0.35%
EURO 35,9623 0.27%
ALTIN 2.524,740,69
BITCOIN %
İstanbul
24°

HAFİF YAĞMUR

KALAN SÜRE

Dolar neden 20 lira olmuyor? Kozanoğlu açıkladı

Dolar neden 20 lira olmuyor? Kozanoğlu açıkladı

ABONE OL
25 Ekim 2022 14:45
Dolar neden 20 lira olmuyor? Kozanoğlu açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de altın, dolar, euro kırdığı rekorları bugüne kadar hiç unutmadı. Her seferinde rekorlarını egale etmeyi sürdüren altın, dolar ve euroda uluslararası bankalar da tahminlerde bulunuyor. Genel olarak yakın zamanda 22 lira seviyesine çıkacağına dair iddialarda bulunan yabancı bankalar halkı ve şirketleri döviz alımına teşvik ediyor.

İktisatçı Hayri Kozanoğlu da doların neden hemen 20 liraya ulaşmadığına dair tweet dizisi başlattı. Kozanoğlu 10 insan tipi üzerinden doların neden ılımlı yükseliş gösterdiğini açıkladı.

İşte o tweetler…

Dolar bugün niye 20 TL değil?
Bu önümüzdeki günlerde dövizin yükselmeyeceği anlamına gelmiyor.
Ancak neden tüm insanların hemencecik koşup da dolar almadığını açıklıyor.
İsterseniz 10 ayrı insan tipi üzerinden düşünelim.

1)Hans,George,Filip:İşlerin sarpa saracağını görünce hemen çıkış kapısına koştular.Özellikle 2020 yazında doların zorlamayla 6,85 TL’de tutulduğu dönemde arkalarına bakmadan kaçtılar.Geri gelmeye de niyetleri yok.

2)Hatice hanım:Paralarını KKM’ye geçirdi.
Şimdilik kazandığı getiriden de memnun.
Ürkmesini gerektirecek bir sinyal gelmedikçe de burada kalmaya devam edecek.Zaten döviz almasının nedeni TL’nin satın alma gücünün erimesini önlemekti.

3)Mehmet bey:Zaten parasının tümü döviz hesaplarında.Daha fazla dolar avro alacak kaynağı yok.Kulaklarından döviz fışkıracak durumda.

4)Fabrika işçisi Hüseyin,market kasiyeri Gonca:İki yakalarını bir araya getirme derdinde.Döviz alacak kadar paraları hiç olmadı.Ayrıca onların alacağı 40-50 dolar da kurları zaten etkilemez.

5)Emekli Hüseyin bey:Doların daha da yükseleceği kanaatinde.Ancak emekli maaşı enflasyon karşısında eridiği için,yaşamını sürdürmek amacıyla döviz almak bir yana isteksiz de olsa ufak ufak döviz satmak zorunda kalıyor.

6)Küçük şirket sahibi Okan bey:Döviz alıp dikkati çekmekten korkuyor.Daha evvel hammadde stoklarını artırarak kur artışına karşı korunuyordu.Son aylarda piyasanın durgunlaşması nedeniyle stok alımlarını da durdurdu.

7)Banka genel müdürü Hakan bey:Merkez bankası %14’ten fonlama yapmaya devam ettikçe kar yazmaya devam ediyor.Yurttaşın döviz mevduatlarını da swap yoluyla verip TL alıyor.Şimdilik durumdan memnun.

8)Ayşe hanım:Eline ufaktan para geçtiğinde 5 litrelik ayçiçeği yağı,deterjan,tuvalet kağıdı almayı sürdürüyor.Son dönemlerde zorunlu ihtiyaç maddelerinin dövizden daha fazla prim yaptığını düşünüyor.Enflasyondan böyle korunmaya çalışıyor.

9)Rantiye Akif bey:Emlak yatırımlarının getirisinden son derece memnun.Banka kredi faizlerinin de enflasyonun altında olması nedeniyle yatırım amaçlı konut alımından vazgeçmiyor.Bu arada kiracılarının iflahını kesiyor.

10)Hacı efendi ve Bozkurt reis:Döviz artışının dış güçlerin oyunu olduğuna inanıyorlar.Yerli ve milli hükümete destek amacıyla dövizden uzak duruyorlar.Ben henüz böyle bir vatandaşa rastlamadım.Ama “neden olmasın?” diyerek listeye aldım.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP