Küresel piyasalarda Fed’den ‘jumbo’ indirim beklentisi

Küresel piyasalarda Fed’den ‘jumbo’ indirim beklentisi

Piyasa aktörleri ABD'de çekirdek enflasyon ve üretici enflasyonundan gelen sinyallere rağmen Fed'in gelecek toplantıda 50 baz puanlık indirim yapacağı beklentisiyle pozisyonlanıyor. Eski Fed yetkilisi Dudley’e göre de Fed’in faizleri 50 baz puan düşürmesi için güçlü gerekçeler var.

ABONE OL
13 Eylül 2024 12:17
Küresel piyasalarda Fed’den ‘jumbo’ indirim beklentisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’de bu hafta açıklanan enflasyon verileri Fed’in gelecek hafta 25 baz puanın ötesinde faiz indirmesine yönelik çok sinyal vermese de ABD tahvil getirilerindeki son düşüş ve doların genel olarak zayıf seyretmesi bazı yatırımcıların hâlâ 50 baz puanlık bir indirim ihtimaline yönelik pozisyon aldığını gösteriyor.

TD Securities Kıdemli Asya Pasifik Faiz Stratejisti Prashant Newnaha, ABD devlet tahvillerindeki yükselişin Fed’in 50 baz puanlık bir indirim yapabileceğine dair yenilenen spekülasyonlardan kaynaklandığı görüşünde.

Gecelik endeksli swaplar, federal fonlama faizinde 50 baz puanlık bir indirim olasılığını yüzde 33 olarak fiyatlarken, Wall Street Journal’da çıkan bir haberde Fed yetkililerinin çeyrek ya da yarım puanlık bir indirime gitmeyi düşündüklerinin belirtilmesi de bu beklentiyi destekledi.

ABD 2 ve 10 yıllık tahvillerinin getirisi hafta başından bu yana 6 baz puan düşüş kaydetti. Bloomberg Dolar Endeksi’nin 3 günlük kaybı yüzde 0,8’e ulaştı.

Wall Street endeksleri Perşembe gününü yükselişle noktaladı. S&P 500 yüzde 0,75, Nasdaq 100 yüzde 0,97 yükseldi.

Yeni işlem gününde vadeli endekslerde ABD tarafında yatay bir görünüm, Avrupa tarafında yükseliş etkili oldu. Yenin dolar karşısında aralıksız 4. işlem gününde yükselmesi ile Nikkei 225 diğer Asya Borsalarından olumsuz ayrıştı. Diğer Asya hisse endeksleri ise genel olarak artıda. Altın, önümüzdeki haftaki Fed toplantısı öncesinde doların düşüşünü sürdürmesiyle Perşembe günü yaklaşık yüzde 2’lik bir artışla rekor seviyeye yükseldi.

Dudley ve Bloomberg’e göre 50 baz puanlık indirim için gerekçe var

Eski New York Fed Başkanı William Dudley, ABD Merkez Bankası’nın gelecek haftaki toplantısında yarım puanlık bir faiz indirimi için alan gördüğünü söyledi.

Dudley Cuma günü Singapur’da Bretton Woods Komitesi tarafından düzenlenen bir zirvede yaptığı konuşmada, “Bence 50 baz puanlık indirim için güçlü bir gerekçe var” dedi. 2018 yılında New York Fed’den ayrılan ve şu anda Bretton Woods Komitesi’nin başkanı ve Bloomberg Opinion köşe yazarı olan Dudley, eski görevinde olsaydı 17-18 Eylül FOMC toplantısı için 50 baz puanlık bir indirim için diğer yetkililere baskı yapacağını söyledi.

Bu arada Bloomberg Economics de Eylül toplantısında 50 baz puanlık bir indirim için güçlü bir gerekçe görse de bu yönde Fed üyelerinden çok fazla açıklama gelmemesini bu konuda bir fikir birliği oluşmamasına bağladı.

Bloomberg Ekonomisti Anna Wong, bu nedenle de 25 baz puanlık bir indirim beklediklerini belirtti. Wong, Fed yetkililerinin gelecekte faiz oranlarının hangi seviyede oluşmasını beklediklerini gösteren “dot plot”un bu yıl toplam 75 baz puanlık indirime işaret etmesini beklediklerini ifade etti.

2024 yıl sonu için işsizlik oranı tahminin yüzde 4’ten yüzde 4,2’ye yükselmesini bekleyen Wong, “İşsizlik oranının yüzde 4,2’nin üzerinde seyrettiği ya da noktaların 75 baz puandan fazla indirime işaret etmesi, büyük faiz indirimlerine gidilebileceğini gösterecektir. Çok fazla görmeyi beklemiyoruz” diye ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP