Fed öncesi gözler AMB’de

Fed öncesi gözler AMB’de

Küresel para politikası döngüsünün senkronize biçimde faiz indirimlerine yöneldiği bir ortamda Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu hafta yeni bir faiz indirimi yapması bekleniyor.

ABONE OL
10 Eylül 2024 16:51
Fed öncesi gözler AMB’de
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Euro Bölgesi yetkililerinin bu hafta gerçekleşecek toplantısında 2. kez faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

Haziran ayında faiz indirim döngüsüne başlayan AMB’nin bu yıl en az bir kez daha indirime gideceği beklentisi hakim. Bankanın bu hafta 25 baz puan indirimle mevduat faizini yüzde 3,50’e çekmesi öngörülüyor.

Gelişmiş ekonomilerde enflasyonist risklerin ortadan kaybolması ve büyümeyi destekleyen politikalara kaymasıyla Kanada ve Avrupa Merkez Bankaları faiz indirimlerine devam ederken, Fed’in de haftaya indirim döngüsüne başlaması bekleniyor.

Bloomberg Economics Ekonomisti David Powell AMB’nin Aralık’ta da 25 baz puanlık indirime gideceği tahminini paylaştı. Ekonomist “Ancak ücret artışlarının yüksek seyri ve yapışkan hizmet enflasyonu bankanın Yönetim Konseyi’nin önceden bu konuda taahhütte bulunmaktan kaçınmasına neden oluyor” değerlendirmesini yaptı.

ING Bank da bankadan bu hafta faiz indirimi beklediklerini belirterek “Manşet enflasyon yüzde 2’ye yakın, uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 2 civarında stabil. AMB’nin para politikasını daha fazla gevşetmek için gerekçeleri var” değerlendirmesini yaptı.

AMB Haziran’da beklentilere paralel olarak faiz oranlarında 25 baz puanlık indirime gitmiş, karar metninde “Faizleri gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı tutacağız. Yönetim Konseyi belirli bir oran için önceden taahhütte bulunmuyor.” ifadesine yer verilmişti.

AMB’nin toplantısı 12 Eylül’de gerçekleşecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP