Ev sahiplerine önemli uyarı! 15 Eylül’de hayata geçiyor

Ev sahiplerine önemli uyarı! 15 Eylül’de hayata geçiyor

Ticaret Bakanlığı, taşınmazların ticaretine ilişkin ilan platformlarındaki emlakçılara yönelik doğrulama yükümlülüğü getirerek, bakanlıkça oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) ikinci fazının uygulamasını 15 Eylül itibarıyla devreye alınacağını duyurdu.

ABONE OL
10 Eylül 2024 16:40
Ev sahiplerine önemli uyarı! 15 Eylül’de hayata geçiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

15 Eylül 2024’te yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemeyle, emlak sektöründe “Doğrulanmış İlan” uygulaması hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) ikinci aşamasıyla, yalnızca yetki belgeli emlakçılar emlak ilanlarını dijital platformlara koyabilecek. Sahte ilanların ve fiyat manipülasyonlarının önlenmesi hedeflenirken, tüketici mağduriyetlerinin de büyük oranda azaltılması amaçlanıyor.

Bu sistemde, emlakçılar taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ne uygun olarak Ticaret İl Müdürlüğü’nden alınmış yetki belgeleri ile ilan verebilecekler. Ayrıca ilanlar, emlakçılar tarafından birden fazla platformda yayımlanacaksa, platformlar arasında bağlantı vererek tüketicilerin doğru bilgiye ulaşması sağlanacak. Yetkilendirme sonrası emlakçılar, ev sahipleri adına ilanları platformlara yükleyebilecek.

Uygulama ile birlikte sahte emlak projeleri ve yetkisiz aracılar üzerinden yapılan işlemler de kontrol altına alınmış olacak. Ayrıca, yasalara aykırı davranan ev sahipleri ve emlakçılara 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek.

“Doğrulanmış İlan Düzenlemesi” ile amaçlanan temel hedefler şunlar:

Sahte İlanların Önlenmesi: Kendilerine ait olmayan mülkleri satışa veya kiraya veren kişilerin sahte ilanlar oluşturmasını engellemek ve bu tür manipülasyonları ortadan kaldırmak.

Sahte Projelerin Önlenmesi: Gerçek olmayan devre mülk projeleri gibi sahte projelerle tüketicilerin yanıltılması, ön avans, kaparo gibi ödemelerin alınması gibi dolandırıcılıkların önüne geçmek.

Yetkisiz Aracılıkların Engellenmesi: Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ne göre yetki belgesi olmayan kişilerin gayrimenkul satış ve kiralama işlemlerine aracılık ederek haksız kazanç sağlamalarını durdurmak.

Bu uygulama ile yetki belgesi olan emlak danışmanlarının yasal çerçevede işlem yapmalarını sağlayarak, tüketicilerin korunması ve sektörde güvenli bir ticaret ortamı oluşturulması amaçlanıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP