ABD ekonomisi için durgunluk endişesi büyüyor

ABD ekonomisi için durgunluk endişesi büyüyor

ABD ekonomisindeki durgunluk endişeleri, işsizlik oranındaki artış ve beklentilerin altında kalan istihdam verileriyle güçleniyor. Yatırımcılar, Fed'in faiz indirimine ilişkin belirsizlikler karşısında tedirginliğini koruyor.

ABONE OL
9 Eylül 2024 15:59
ABD ekonomisi için durgunluk endişesi büyüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yatırımcıların ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin endişeleri artıyor.

ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek dönem atacağı faiz indirimi adımlarının büyüklüğüne ilişkin belirsizlikler sürerken ülkede açıklanan makroekonomik verilerin resesyon (durgunluk) korkularını besliyor.

Geçen ay işsizlik oranındaki beklenmedik artış resesyon korkularını tetiklerken risk iştahını da azaltıyor.. Bu ay beklentilerin altında kalan istihdam verisi de ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin endişeleri artırdı.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre temmuz ayında tarım dışı istihdam 142 binle beklentilerin altında artış gerçekleştirdi. Beklenti 160 bin olması yönündeydi.

Öte yandan yatırımcılar Fed’in ne kadarlık bir faiz indirimi yapacağını merakla bekliyor. Piyasa aktörleri borçlanma maliyetlerinde daha büyük bir indirim istiyor. Ancak büyük bir indirim Fed’in ABD ekonomisinin sağlığı konusunda ciddi endişeleri olduğu anlamına gelebilir.

‘FED GÜNÜ KURTARAMAYABİLİR’

Araştırma Şirketi BCA Research’in baş küresel stratejisti Peter Berezin Financial Times’a konu ile ilgili değerlendirmesinde, Berezin, “Piyasa şu anda Fed’in önümüzdeki 12 ay içinde faiz oranlarını iki puandan fazla düşürmesini bekliyor” dedi.

Berezin, “Fed’in günü kurtarması pek mümkün görünmüyor. Ekonomi, Merkez Bankası’nın Ocak 2001 ve Eylül 2007’de faiz oranlarını düşürmeye başlamasından sadece aylar sonra resesyona girmişti” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP