Küresel piyasalar fırtınayı atlatmaya çalışıyor

Küresel piyasalar fırtınayı atlatmaya çalışıyor

Küresel piyasalardan bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon verileri merakla beklenirken, tahvil yatırımcıları Fed’in ne kadar ve hangi hızda faiz indireceği konusunda ayrıştı.

ABONE OL
9 Eylül 2024 15:55
Küresel piyasalar fırtınayı atlatmaya çalışıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD hisse senetleri cuma günü açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinin işgücü piyasasındaki soğumayı göstermesi ve Fed faiz indirimleri konusunda belirsizliğin sürmesiyle geçen yılki bölgesel banka krizinden bu yana en kötü haftayı geride bıraktı.

Cuma günü S&P 500 Endeksi üst üste dördüncü seansta düştü ve yüzde 4,25 ile Mart 2023’ten bu yana en büyük haftalık kaybını yaşadı. Endeksteki 11 sektör alt endeksinin 10’u geriledi.

Microsoft Corp. ve Alphabet Inc. gibi büyük teknoloji öncülerinin çoğunu barındıran iki grup olan teknoloji ve iletişim hizmetleri kayıplara öncülük etti. Nasdaq 100 Endeksi yüzde 5,89 ile Kasım 2022’den bu yana en kötü haftasını yaşadı ve Nvidia Corp. hafta boyunca 400 milyar dolardan fazla değer kaybetti. VIX endeksi cuma günkü zayıf tarım dışı istihdam verisinin ardından ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı, 22’den kapandı.

Bu sabah TSİ 07:47 itibarıyla ABD ve Avrupa vadeli endeksleri artıda. MSCI Asya Pasifik Endeksi ABD’den Japonya’ya beklenenden kötü gelen ekonomik verilerin daha geniş çaplı bir yavaşlama endişelerini artırmasıyla üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Nikkei 225 zayıf Japonya büyüme verisinin ardından beşinci gününde de düştü. Çin hisse senetleri geriledi ve demir cevheri talebin zayıfladığına dair işaretlerle değer kaybetti. Tayvan ve Hong Kong Borsaları yüzde 1’den fazla ekside.

Geçen hafta yüzde 0,20 gerileyen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yükselişini sürdürüyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi geçen haftaki düşüşlerin ardından bu sabah 4 baz puan yükselirken, 2 yıllıkların getirisi 5 baz puan artıda.

Dolar/TL sabah saatlerinde 34 seviyesinden işlem gördü. Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin yeniden ihracı ile 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP