Esnek çalışma geliyor: Sosyal güvenlik sistemi de masada! Kıdem tazminatı tartışması sürecek
  • Ekonomi Manşet :
  • Gündem
  • Esnek çalışma geliyor: Sosyal güvenlik sistemi de masada! Kıdem tazminatı tartışması sürecek

Esnek çalışma geliyor: Sosyal güvenlik sistemi de masada! Kıdem tazminatı tartışması sürecek

Yeni Orta Vadeli Programa (OVP) göre, sosyal güvenlik mevzuatı değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getirilecek. Programın önemli bir detayı da tamamlayıcı emeklilik sistemi... Sistem aynı zamanda "kıdem tazminatına alternatif" olarak görüldüğü için tartışılıyor.

ABONE OL
7 Eylül 2024 14:48
Esnek çalışma geliyor: Sosyal güvenlik sistemi de masada! Kıdem tazminatı tartışması sürecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Esnek çalışma, sosyal güvenlik reformu ve kıdem tazminatı tartışmaları yeniden başlıyor. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Orta Vadeli Program’a göre, yılın ilk çeyreğinde yeni nesil çalışma modelleri olarak geçen esnek çalışma modelleriyle ilgili mevzuat düzenlemeleri hayata geçirilecek.

Hürriyet’in haberine göre, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ise sosyal güvenlik sistemi masaya yatırılacak, yılın ikinci çeyreğindeki sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeler tamamlanacak. Programın önemli bir detayı da tamamlayıcı emeklilik sistemi olacak. İşverenlerin de katkı vereceği sistem “kıdem tazminatı alternatifi olduğu” gerekçesiyle eleştiriliyor.

Çalışma mevzuatında şu anda esnek çalışmaya ilişkin düzenlemeler var. Ancak bu kez, düzenlemelerin tekrar gözden geçirilip yeni bir esnek çalışma mevzuat oluşturulması planlanıyor. Bu konudaki takvim de netleştirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan programa göre, TBMM’de yeni yasama yılı açılıp 2025 yılı bütçesi geçtikten sonra esnek çalışma yasaları gündeme gelecek. Yapılacak düzenlemeler içinde iki kritere yer verildi. İş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek değişiklikler yapılacak. Yatırım Ortamını İyileştirme Kurulu’nun son toplantısında da bu konu gündeme gelmişti.

OVP’deki yapısal düzenlemeler arasında “Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır” ifadesi de yer aldı. Yapılacak düzenleme ise kanun olacak. Tamamlayıcı emeklilikle ilgili düzenleme yapılacağı daha önce de programlara girmiş ancak itirazlar nedeniyle uygulanmamıştı.

Tamamlayıcı emeklilik sistemine işverenlerin de dahil olması ve zorunlu olarak uygulanması durumunda bu sistemin kıdem tazminatının yerine geçmesi öngörülüyor. Bu durumda işverenler kıdem tazminatı yerine aylık belirli bir tutarı bu sisteme yatıracak, çalışan da emekli olunca tamamlayıcı bir maaş alarak sistemden yararlanacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP