Beyaz Saray ile Netanyahu arasında ateşkes polemiği

Beyaz Saray ile Netanyahu arasında ateşkes polemiği

Beyaz Saray, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Gazze'de ateşkes yakın değil" şeklindeki sözlerine rağmen görüşmelerin sürdüğünü ve ateşkesten umutlu olduklarını bildirdi.

ABONE OL
5 Eylül 2024 21:29
Beyaz Saray ile Netanyahu arasında ateşkes polemiği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde Gazze’deki son duruma ilişkin gündemi değerlendirdi.

Kirby, Doha ve Kahire’deki ateşkes müzakerelerinden henüz net sonuç çıkmamasına rağmen birçok başlıkta ilerleme sağlandığını ancak özellikle esir takası konusunda halen anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

ABD olarak Gazze’de bir an önce ateşkesin sağlanmasını çok istediklerini ve bunun için çok çalıştıklarını vurgulayan Kirby, bölgeden gelen haberlerin aksine halen ümitli olduklarını ifade etti.

Netanyahu’nun, “ABD’nin anlaşmanın yüzde 90’ında mutabık kalındığı söylemi doğru değil” ve “Gazze’de ateşkese yakın değiliz” şeklindeki son açıklamaları hatırlatılan Kirby, İsrail Başbakanı’nın sözlerine doğrudan cevap vermekten kaçındı.

Netanyahu’ya üstü kapalı yanıt

Kirby, “Başbakan kendi adına ve nerede duruyorsa ona göre konuşur ancak bizim İsrailli muhataplarımızla görüşmelerimiz devam edecek. Fazlasıyla zor olmasına rağmen, bazı tavizler verilirse ve liderlik gösterilirse hala bu ateşkes anlaşmasına ulaşabiliriz, buna inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

ABD’li bir yetkilinin, “anlaşmanın yüzde 90’ı tamam” şeklindeki açıklamasını da değerlendiren Kirby, “Siz buna optimizm dersiniz, ben doğru derim. Bu, (anlaşmaya) ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor, bu geldiğimiz yeri gösteriyor. Anlaşmanın ana çerçevesinde mutabık kalındı, şu anda biz özellikle esir takasıyla ilgili uygulama konusunda görüşüyoruz.” dedi.

ABD olarak halen ateşkes anlaşmasına varılamamasından “rahatsız” olduklarını kaydeden Kirby, isim vermeden Netanyahu’nun kamuoyuna açık şekilde “anlaşmanın yakın olmadığı” yönündeki açıklamalarının sürece yardımcı olmadığını kaydetti.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, dün düzenlediği telekonferansta, Gazze’de ateşkes anlaşmasının yüzde 90’ının esas olarak tamamlandığını, “tutuklularla esirlerin takası” ve “Philadelphi Koridoru” ile ilgili müzakerelerin ise taraflar arasında sürdüğünü belirtmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu da Amerikan Fox News kanalında katıldığı bir programda, ABD yönetiminin, “Gazze’de ateşkes anlaşmasının yüzde 90’ının tamam olduğu” yönündeki söylemini reddederek, bir ateşkes anlaşmasının yakın olmadığını söylemişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP