Varlık Fonu’ndan önce manipülatörler mi öğrendi?

Varlık Fonu’ndan önce manipülatörler mi öğrendi?

Ereğli ve Batıçim hisselerinden sonra bir insider trading olayı da Koza Altın hisseleriyle gündeme geldi. Koza’nın Varlık Fonu’na devredildiği gün yüklü miktarda hisse satanların bu bilgiyi nereden aldığı merak konusu. Borsa çevrelerinde manipülatörlerin devir işlemini Varlık Fonu’ndan önce öğrendiği iddia ediliyor.

ABONE OL
6 Eylül 2024 13:58
Varlık Fonu’ndan önce manipülatörler mi öğrendi?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

EKONOMİMANSET.COM / ÖZEL HABER

Türkiye’de ekonomi gündemi yoğun. Günlük hayatta herkes enflasyon, döviz kurlarıyla ilgilenirken Borsanın gündemi ise daha farklı. Hisse senedi piyasalarını takip edenlerin işi ise daha zor. Hem ekonominin gündemini takip etmek durumundalar, hem de hisse bazında yaşanan hareketleri izlemek durumundalar. Kapanan şirketler, yeni açılanlar, el değiştirenler, satılanlar, yeni yatırım alanlar, Türkiye pazarından çıkanlar vs…

Hisse bazında yaşanan gelişmeler ise tabiri caizse ‘baş döndüren’ cinsten. Her gün yeni bir ‘haberle’ uyanıyoruz. Bu haberlerin en önemlilerinden biri de 20 Ağustos 2024 tarihinde yaşandı. Sözkonusu tarihte Resmî gazetede yayınlanan bir kararla FETÖ şirketlerinden Koza Altın İşletmeleri AŞ (KOZAL) Varlık Fonu’na devredildi. Kısacası ekonomi ve borsayla ilgilenen herkes sabah uyandığında Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri A.Ş.(KOZAA), İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş.’nin (İPEKE) Türkiye Varlık Fonuna devir edildiğini öğrendi.

RESMİ GAZETE’DEN ÖNCE BİLENLER ‘MALI GÖTÜRDÜ’

Buraya kadar her şey normal. Bu olayda ne var diyebilirsiniz. Biz de öyle düşünüyoruz. Ancak bu açıklamadan sonra yaşananlar ve bu konuda borsa çevrelerindeki iddialar hiç de normalmiş gibi durmuyor. Zira Koza halka açık bir şirket olunca işin rengi değişiyor. İddialara göre bu haberi önceden bilenler var ve buna göre pozisyon alıp, kelimenin tam anlamıyla ‘malı götürünce’ olayın şekli de değişiyor.
Evet, yanlış duymadınız Koza’nın Varlık Fonu’na devredileceğini Resmi Gazetede yayınlanmadan önce öğrenenler, önceden aldıkları hisseyi haberin yayınladığı gün satarak parayı götürdü.
Peki bu normal mi? Elbette değil. Hatta suç. Daha önce de Ereğli ve Batıçim hisselerinde insider trading ile anılan bir manipülatör Koza Grubu hisselerinde de aynı operasyonu gerçekleştirdiği iddia ediliyor. Hem de aynı aracı kurumlar üzerinden işlem yapmaya devam etti.

İÇERDEN BİLGİ Mİ SIZIYOR?

Kısacası önceden öğrendikleri haberlerle pozisyon alan ve hisse toplayan manipülatörler, Varlık Fonu’na devir haberinin açıklanmasıyla birlikte ellerindeki hisseleri eritmeye başladılar. Bu durumu aracı kurum dağılımı ve takasları incelendiğinde görmek mümkün.
Yapılanları ve yaşananları kısaca açıklamak gerekirse; KOZAL’da Kemal Akkaya ve ortağı Enver Çevik’e ait olan Bulls Yatırım’ın Varlık Fonu’na devir haberi gelmeden 1-2 gün önce aldığı 10 milyon lot civarı hisseyi haber geldiği gün satıyor. Şimdi soruyoruz, bu işlemler normal mi? Piyasaların tek akıllı yatırımcısı bunlar mı?

Yine grubun diğer hissesi KOZAA’ya baktığımızda da haber öncesi aldıkları 1 milyon lotu haber sonrasında sattıkları görülüyor…
Ve son olarak İPEKE’ye baktığımızda da haber öncesi aldıkları hisseleri haber sonrası sattıkları dikkat çekiyor.

HEP AYNI SENARYO

Diğer insider trading iddiası olan Ereğli ve Batıçim ile benzer aracı kurumlardan yüksek miktarlarda işlemler yapıldığı da gözümüze çarpan detaylar arasında… Kısacası burada bir haksız kazanç yok mu? Bu İnsider trading değil mi? Öyleyse bu suç değil mi?
Bu bilgiler nereden gitti? Bu manipülatörler kimler tarafından korunup kollanıyor, özellikle araştırılması gerekmez mi?

ENVER ÇEVİK KİMDİR?

Enver Çevik 1975 doğumlu aile üyeleri Erzincanlı olduklarını söyleseler de aslen Şanlı Urfa Siverek kökenli bir aile. Enver Çevik Mübarek Kardeşler olarak bilinen 3 kardeşin ortancası. Abisi Mehmet Nureddin Çevik ve küçük kardeşi Masum Çevik’tir. Enver Çevik’e 2019 yılında Denizbank hisselerinde eşi ile birlikte SPK tarafından manipülasyon cezası verildi.

2020 yılında QNB Finansbank AŞ hisselerinde, 2018 yılında da DenizGYO hisselerinde, 2020 yılında İheva hisselerinde 7 kişi ile birlikte manipülasyon cezası aldı. Borsa çevrelerince 3 kardeş borsada yaptıkları işlemlerden ötürü ve zaman zaman birlikte hareket ettikleri için bazen ‘Mübarek Kardeşler’ bazen de ‘Vicdansız Kardeşler’ hatta bir dönemde ‘Dalton Kardeşler’ olarak anılıyorlar. Enver Çevik’in borsada rakip gördüklerine kumpas kurduğu da iddia ediliyor, konunun mahkemelik olduğu duyumlar arasında. SPK tarafından onlarca ceza alan Enver Çevik binlerce yatırımcıyı mağdur etmesiyle de borsada gündemden düşmeyen bir manipülatör, borsacıların deyimi ile de ‘TAHTACI’ ….

Borsa çevrelerinde Enver Çevik’in ve kardeşlerinin yaptığı manipülasyon yüzünden intiharların bile olduğu söyleniyor. Son dönemde Enver Çevik ve yancılarının ismi Tetemat (Taze Kuru Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.) MIPAZ Hisse – Milpa Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Sanayi Ve Ticaret A.Ş. yeni ismi ile Lydia Yatırım Holding EC yatırımlar Holding ile anılıyor.

Grubun manipülatif hareket ettiği hisseler ise Denizbank, İCBC, QNB Finansbank, DenizGYO, Alyağ Madencilik (ALMAD), Etiler Marmaris, Odaş, Cante, Torunlar GYO, İzmir Demir Çelik, Binho 1000 Yatrımlar Holding, İhlas Grubu hisseleri, Oncosem Onkolojik Sistemler Sanayi ve Ticaret AS, Uşak Seramik, Batı Çimento, Batı Söke, Türk İlaç, Son Dönemde İnsider Trading ile isimleri çokça anılmaya başladı. İnsider Trading yapıldığı öne sürülen hisseler Btcim Koza/Kozal/İpeke Eregl Enver Çevik ve Kardeşleri ile ilgili en çarpıcı iddialar arasında İzmir Demir Çelik te para kaybeden 2 çocuklu bir küçük yatırımcının ailesine mektup bırakarak intihar ettiği de yer alıyor.

Bir diğer iddia da basında yer almış olan Bağdat Caddesi’nde Paralel Borsa Cinayeti başlıklı o dönemde Halim S.nin Rıfat Ekşi ve Süleyman Kakşi’yi öldürdüğü cinayette BANK ASYA hisselerini Enver Çevik ve kardeşlerinin manipüle ettiği zarar edenlerinde anlaşmazlık yaşayarak bir tartışma neticesinde birbirini öldürdüğü yönünde…

KEMAL AKKAYA KİMDİR?

1974 Adana Ceyhan doğumlu. Kariyerine uzun yıllar Oyak Yatırım’da dealer olarak çalıştı. Kariyeri 2021 yılında Enver Çevik ve kardeşleriyle tanıştıktan sonra değişti. Birlikte Bulls GSYO ve Bulls Yatırım’ı kurdular.

KEMAL AKKAYA VE ENVER ÇEVİK ORTAKLIĞI!

Bulls yatırımın sahibi olan Kemal Akkaya, 2021 yılında Çevik Kardeşler ile tanıştıktan sonra emanetçilik yapmaya başlıyor. Enver Çevik ile birlikte kurdukları yapılanma sayesinde iş adamlarına kumpas kurdukları iddia ediliyor, mahkeme kayıtlarına geçiyor. Hisse senedi piyasalarında Türk ilaç vurgunu olarak bilinen operasyonda adları geçiyor. Malum, Enver Çevik Lydia Yatırım Holding’in sahibi MİPAZ’ı devralarak ismini Lydia Holding olarak değiştirdiler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP