Enver Çevik ve Nureddin Çevik bu vurgunda baltayı taşa vurdu

Enver Çevik ve Nureddin Çevik bu vurgunda baltayı taşa vurdu

Mübarek kardeşlerden CANTE vurgunu! Baltayı taşa vurdular 3,50 TL fiyattan halka arz edilen hisse 175,00 TL seviyelerini gördü. Borsa çevrelerinde bu durum, yüzde 4.400 yani 44 kat artış haksız kazanç yaratan bir manipülasyon olarak değerlendiriliyor. Evet yanlış duymadınız tam 44 kat haksız kazançtan bahsediyoruz. Mağdurlar olsa da vurgun tam anlamıyla başarılı olamadı…Mağdurlar Çevik Kardeşlerin peşine düştü

ABONE OL
4 Eylül 2024 13:03
Enver Çevik ve Nureddin Çevik bu vurgunda baltayı taşa vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekonomimanset-ÖZEL HABER

Borsa çevreleri yeni bir vurgun iddiasıyla çalkalanıyor. Sürekli adları borsa manipülasyonlarıyla anılan malum kardeşler bu kez başarısız olduğu ve mal aldırdıkları herkesi mağdur ettiği iddiaları dillerden düşmüyor. Borsa çevrelerince ‘Mübarek Kardeşler’, ‘Vicdansız Kardeşler’ kimi zaman da ‘Dalton Kardeşler’ olarak anılan Enver, Mehmed ve Nureddin Çevik kardeşler bu kez birlikte iş yaptıkları ve hisse senedi piyasalarında ‘Takara Murat’ olarak bilinen Murat Buran ile anılıyor. Bu isimler daha önce Odaş Elektirik (#odas) hisselerinde üst üste yapılan bedelli sermaye arttırımları ve fiyat hareketleriyle anılıyordu.
Bulls Yatırım’ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan ve hisse senedi piyasalarında Enver Çevik’in emanetçisi olduğu iddia edilen Kemal Akkaya’nın da bazı fonlara ve bireysel müşterilere mal pazarladığı ve Mübarek Kardeşler’e destek verdiği iddialar arasında.

Borsada yapılan manipülasyon operasyonunda yöntem aynı, isimler aynı. Yüzlerce kez oynanan oyun tekrar oynanıyor. Yaptıkları bir çok işlemde bir çok kez bir çok yasak alan SPK tarafından manipülasyon yaptığı gerekçesiyle bir dönem ceza alan malum isimlerin bu kez vurgun yaptıkları hissenin adı Odaş’ın iştiraki olan Çan2 Termik AŞ (#cante) hisseleri… Evet yanlış duymadınız bir hissede aynı oyunu oynayan aynı isimler bu kez Çan2 Termik AŞ (#cante) hisselerinde aynı oyunu oynuyor.
Şirketin halka arzını da Nureddin Çevik’in gerçekleştirdiği, Burak Altay ile yakın ilişki içerisinde olduğu, Murat Buran (Takara) tarafından tanıştırıldıkları hatta Nureddin Çevik’in sahibi olduğu Altın Yağ Madencilik şirketinin (#almad) çıkartmış olduğu kömürü Çan2 Termik AŞ’ye sattığı resmi kayıtlara geçmişti. Borsa çevrelerinde bu işbirliğinin bununla sınırlı kalmadığı ve borsada hisse pazarlama işleriyle devam ettiği konuşuluyor.

ALENGİRLİ İŞLER KAFA KARIŞTIRAN BİRLEŞME
Herkesin bildiği gibi Altın Yağ Madencilik adını almadan önce yani 2020 yılına kadar bir yağ fabrikası olarak İzmir’de faaliyet gösteren şirketin kaderi patronların Odaş Elektrik ve Burak Altay ile tanışmalarıyla birlikte değişiyor. Odaş hissesinde iş yaptıktan sonra Alyağ Kombinaları AŞ, olmuştu. Faaliyet ve unvan değişikliği ile Altınyağ Madencilik ve Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ’ye dönüştü.

BALLI BÖREK OPERASYON
Malum kardeşlerin borsadaki oyunlarına ve işbirlikçileriyle bağlantılarını anlattıktan sonra şimdi de gelelim CANTE vurgununun boyutlarına… 0.24TL fiyattan (3.90TL bölünmemiş hali ile) halka arz edilen hisse 9.64 (175 TL bölünmemiş hali ile) seviyelerini gördü. Borsa uzmanlarına göre bu durum tam 44 katı haksız kazanç yaratan bir manipülasyonu işaret ediyor. Evet yanlış duymadınız tem 44 kat haksız kazançtan bahsediyoruz.
Biz de soruyoruz? Bu 44 kat haksız kazanç kimlerin cebine gitti? 44 kat yükselen hisseyi bu seviyelerden kimlere satıldı? Hepsi tek tek araştırılması gereken ayrıntılar olarak dikkat çekiyor. Peki kim araştırmalı? Elbette MASAK ve SPK…

YÜZDE 15 KOMİSYON
Çevik kardeşlerin şirket patronları ile anlaşarak yüzde 15 komisyon ile iş yaptıkları borsa çevrelerince sürekli dile getirilen bir iddia.
Yine iddia o ki Mübarek Kardeşler bu kez bu hissede aradıklarını bulamadılar. Küçük yatırımcıyı mağdur etme planları tutmamış. Piyasada konuşulanlara bakılırsa ‘çantacı’lara aldırdıkları ve daha da yükselme sözü verdikleri hisseyi istedikleri seviyelere çıkaramadılar ve ne olduysa bundan sora oldu. Küçük yatırımcıların elinde patlatmayı bekledikleri hisse çantacıların elinde patlayınca zarar edenler Enver Çevik’in peşine düşmüş.

Bu, ‘Malum Kardeşler’in ilk operasyonu değil. Halka açıldığı günden bu yana adı Çevik kardeşler ile anılan Cante hisselerinde milyonlarca lot patron satışı yapıldığı ve bedelsiz sermaye arttırımı yapılarak çok sayıda küçük yatırımcının ve mal aldırdıkları insanları da mağdur ettikleri söyleniyor.

İddialara göre bu süreç şöyle gelişiyor:
Şirket sermayesi 938 milyon iken 26 Haziran 2024 tarihindeki yüzde 646 oranındaki rekor bedelsiz sermaye artışından sonra şirketin sermayesi 7 milyar TL ye çıkartılıyor. Bu işlemden 2 gün sonra 28 Haziran 2024 tarihinde (www.kap.org.tr/tr/bildirim/1303195) Kap bildirimi ile öğreniyoruz ki Odaş Elektirik bünyesinde bulunan 596.940.528 lot Cante hissesini 2 TL fiyattan kurumsal yatırımcıya satıyor. Bu işte hisselerin pazarlamasını bizzat Kemal Akkaya’nın gerçekleştirdiği ve Mübarek kardeşlerin bu hisseleri büyük yatırımcılara ve fonlara aldırdıkları konuşuluyor.
Sonra ne mi oluyor? Oluşan büyük zararlar neticesinde ‘çantacı’ların Enver Çevik’in peşine düştükleri fakat Enver Çevik çeşitli bahaneler ile her seferinde atlatmaya çalıştığı sık sık yurtdışına çıktığı konuşuluyor.
Şimdi piyasada herkes, bahanesi kalmayıp kaçamadığında Mübarek Kardeşler’in bu olayı nasıl izah edeceğini merak ediyor.

ANCAK YÜZDE 40’INA ORTAK OLABİLİYOR
Evet, Odaş bu rekor hisse satışından sonra şirketin ancak yüzde 40’ına iştirak edebiliyor.
Bu oranda yüksek halka arz oranına sahip Odaş ve Cante’nin EPDK dan usulsüzlük nedeniyle 1.2 milyar TL ceza kesildiğini unutmamak lazım. Bu ceza halka arz oranına bakıldığına şirketten çok yatırımcılar, bu hisselere güvenerek hisse alanlar mağdur olacak gibi görünüyor.

4 AYAKLI OPERASYON
Bu operasyonda adı geçen şirketlerden Odaş’ın halka açıklık oranı yüzde 78.51, Cante nin halka açıklık oranı yüzde 51.40. Yüzde 15 ile çalışan Çevik kardeşlerin bu operasyonu 4 aşamalı bir plana dayandığı iddia ediliyor.
1-Nureddin Çevik şirketleri ve hisseleri bularak gerekli görüşme ve anlaşmaları organize ediyor.
2-Enver Çevik hissede patronlarla anlaşıldığı gibi tahtalarda istediği fiyat hareketlerini gerçekleştiriyor. Bu açıdan manipülasyonun en önemli kısmını Enver Çevik gerçekleştiriyor.
3-Murat Buran, tahtalarda Enver Çevik’in elini güçlendirmek için yardımcı oluyor. ‘Maldan çıkma’, ‘tahtayı çalkalama’ işlerini Enver Çevik’in isteği üzerine gerçekleştiriyor.
4-Kemal Akkaya, Bulls Yatırımın sahibi ‘Emanetçi Kemal’ olarak biliniyor. Hisseleri fonlara aldırarak ve Bulls Yatırım üzerinden sözde analiz yapmış gibi olumlu raporlar sunarak hisselerin pazarlamasını gerçekleştiriyor.

Son dönemlerde insider trading ve kara para aklama ile isimleri anılan bu grup Ereglli Demir ve Çelik (#eregl) Altın Madeni, Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii AŞ (#btcim) yüksek bedelsiz ve Koza grubunun (#Koza #Kozaa #İpeke) Varlık Fonuna Devrini önceden haber alarak insider trading yaptıkları gündeme gelmişti.
Bu haberler öncesi işlem yapan Aracı Kurumlar ve önceden alım yapan haberlerin düşmesi ile birlikte satış gerçekleştiren hesapların MASAK ve SPK tarafından inceleneceği ve gereken cezai yaptırımların uygulanacağı borsa çevrelerinde bekleniyor.
İlerleyen günlerde konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

ODAŞ VE CANTE’DE SERT KAYAYA TOSLADILAR
Bu operasyon planlandığı gibi ilerlemeyince sorunlar çıkmaya başlıyor. Odaş ve Cante hisselerinde çıkan problemler nedeniyşe karşılarına çıkan nüfuslu bir kişinin bu yapıyı muma çevirdiği, operasyon aktörleri arasında panik yarattığı da iddia ediliyor. Taahütlerini yerine getiremedikleri ve işlerin daha çok büyüyeceğinden de endişe ederek adli mercilere başvurmayan bu üçlü anlaşma masasına oturmak zorunda kaldılar.

MANİPÜLASYONUN EDİRNE AYAĞI TAKARA MURAT
‘Takara Murat’ olarak bilinen Murat Buran bu gelişmeler sonrasında Enver Çevik’in talimatıyla Edirne’ye 15 dakika mesafedeki Ekmekçi köyüne yerleştiği, orada kendine bir ev yaptırarak oraya yerleştiği söyleniyor.
Bu olaydan sonra Enver Çevik’in Murat Buran ile aralarının bozulduğu ve iş yapmadıkları söylense de bazı iddialara göre de işbirliğinin devam ettiği ve Murat Buran’ın bu yapıya Edirne’den destek verdiği söyleniyor.
Kısa bir süre öncesine kadar maddi durumu iyi olmayan Murat Buran’ın şimdilerde Enver Çevik sayesinde ultra lüks bir hayat sürdüğü de konuşuluyor. İddialara göre Murat Buran’ın Edirne’den sonra Türkiye’yi terk edip etmeyeceği de borsa çevrelerinde merak konusu oldu.

ÇEVİK KARDEŞLER KİMDİR?
Mehmed Nureddin Çevik 1972 doğumlu kardeşlerin en büyüğüdür. Enver Çevik 1975 doğumlu aile üyeleri Erzincan’lı olduklarını söyleseler de aslen Şanlıurfa Siverek kökenli bir ailedir. Enver 3 kardeşin ortancasıdır. Abisi Mehmet Nureddin Çevik ve Küçük kardeşi Masum Çevik’tir.
Kardeşler yüzde 15 Komisyon hisselerde patron satışına aracılık etmekte ve halka arzlara yasal olmayan bir şekilde aracılık ettikleri iddia ediliyor.

FETÖCÜ HAKAN ŞÜKÜR VE ENVER ÇEVİK İLİŞKİSİ
Bir dönem Fetöcü Hakan Şükür ve Kardeşi Gökhan Şükür ile de iş yaptıkları hatta manipülasyondan Gökhan Şükür ile birlikte yasaklandıkları ve Hakan Şükür ile oluşan zararlardan ötürü aralarının açıldığı hatta milletvekili olduğu dönemde Meclise haklarında önerge vermek için dosya hazırlayarak Enver Çevik’i tehdit ettiği de iddialar arasında.

Enver Çevik’e 2019 yılında Denizbank hisselerinde manipülasyon yapmak suçundan eşi ile birlikte SPK tarafından cezalandırılmıştır.
2020 yılında QNB Finansbank AŞ hisselerinde, 2018 yılında Deniz GYO hisselerinde, 2020 yılında İheva hisselerinde 7 kişi ile birlikte manipülasyon cezası almıştır

MURAT BURAN (TAKARA MURAT) KİMDİR?
1974 doğumlu Murat Buran’ın, bir dönem Fetö sempatizanı olduğu, kayınbiraderinin Fetö üyeliğinden ceza aldığı iddia ediliyor. Buran’ın Enver Çevik ile tanışana kadar normal bir hayat sürdüğü, Çeviklerle iş yapmaya başladıktan sonra hızla zenginleştiği konuşuluyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP