DOLAR 33,9584 0.23%
EURO 37,5439 0.01%
ALTIN 2.730,040,28
BITCOIN %
İstanbul
25°

AÇIK

KALAN SÜRE

Piyasaya ‘yen’i şok uyarısı

Piyasaya ‘yen’i şok uyarısı

T. Rowe Price Uluslararası Sabit Getiri Direktörü ve CIO’su Arif Husain, yen kaynaklı ikinci bir piyasa şokunun yolda olduğunu belirtti.

ABONE OL
3 Eylül 2024 09:14
Piyasaya ‘yen’i şok uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2023 yılında Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) ultra gevşek para politikasını sonlandırarak faiz artırmasının küresel finans piyasalarına şok dalgaları gönderebileceği uyarısını yapan T. Rowe Price Uluslararası Sabit Getiri Direktörü ve CIO’su Arif Husain, ABD’nin California eyaletinden geçen fay hattına atıfta bulunarak, “Japon para politikası küresel finansın San Andreas fay hattı olabilir” uyarısını yapmıştı.

Husain şimdi de bu fay hattındaki ilk kırılmanın görüldüğünü söylüyor ve daha fazlasının olabileceği konusunda uyardı.

BOJ’un Temmuz ayında faiz artırmasının ardından, ağustos ayının başlarında Japon yeni borçlanarak alınan carry trade pozisyonları çözülmeye başlamış, ABD büyümesine ilişkin endişelerin de eşlik etmesiyle, küresel finans piyasalarında büyük bir satış dalgası yaşanmıştı.

Husain yayımladığı bir notta bu konuda erken uyarı yapanlardan birisi olduğuna işaret etti ve piyasalarda daha derin bir satış dalgası riskinin göz ardı ediliyor olabileceğini söyledi. “Yen carry trade’inin günah keçisi ilan edilmesiyle daha büyük ve derin bir trendin başlangıcını görmezden geliniyor” diyen Husain, “BOJ’un parasal sıkılaştırması ve bunun küresel sermaye akışı üzerindeki etkisi basit olmaktan çok uzak ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca büyük bir etkiye sahip olacak” öngörüsünde bulundu.

Husain, getiriler yükseldikçe sermayenin ülkeye geri akacağı görüşüyle Japon devlet tahvillerinde alım tavsiye ediyor.

Pimco’nun BOJ analizi

Pimco Japan BOJ’un Ocak ayı gibi faizleri yeniden artırmasını bekliyor. Kurumun Japon Tahvilleri Portföy Yöneticisi Tadashi Kakuchi, jeopolitik gelişmeler ile Ağustos piyasa dalgasına rağmen BOJ’un duruşunun değişmediğini belirtti.

Öte yandan BOJ Başkanı Kazuo Ueda Temmuz faiz artışına yönelik olarak hükümetin ekonomik ve mali politika paneline bu sabah sunduğu yazıda ekonomi ve fiyatların merkez bankasının beklediği gibi performans göstermesi halinde bankanın faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini belirtti.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP