DOLAR 33,9015 -0.5%
EURO 37,6016 -0.15%
ALTIN 2.723,83-0,66
BITCOIN %
İstanbul
27°

AÇIK

KALAN SÜRE

İngiltere, İsrail’e bazı silahların satışını askıya alacak

İngiltere, İsrail’e bazı silahların satışını askıya alacak

İsrail'e sağlanan 350 silah ihracat lisansının yaklaşık 30'unun askıya alınacağı belirtildi.

ABONE OL
2 Eylül 2024 21:03
İngiltere, İsrail’e bazı silahların satışını askıya alacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkesinin İsrail’e bazı silahların satışını askıya alacağını bildirdi.

Bakan Lammy, İngiltere Parlamentosunda yaptığı konuşmada, ülkesinin İsrail’e sağladığı silah ihracat lisanslarının bazılarını askıya alacağını duyurdu.

Lammy, İngiltere’nin silah ihracat lisanslarının “uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesi veya ihlal edilmesinin kolaylaştırılması için kullanılabileceğine dair açık risk” bulunduğunu tespit eden incelemenin ardından bu kararın alındığını söyledi.

Bakan Lammy, 350 lisansın yaklaşık 30’unun askıya alınacağını belirterek, “Bunun gibi bir çatışma karşısında İngiltere’nin ihracat lisanslarını gözden geçirmek bu hükümetin yasal görevidir. Bu genel bir yasak ya da silah ambargosu değil.” dedi.

İsrail’in uluslararası insancıl hukuku ihlal edip etmediği konusunda hakemlik yapmadıklarını ve yapamayacaklarını vurgulayan Lammy, “Bu ileriye dönük bir değerlendirmedir, masumiyet ya da suçluluk tespiti değildir. Yetkili mahkemeler tarafından gelecekte yapılacak herhangi bir tespite halel getirmez.” diye konuştu.

İngiltere “İsrail’in savaş suçlarına ortak olmakla” eleştiriliyor

İsrail’in Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’ten bu yana süregelen aralıksız saldırılarına ve savaş suçları işlediği uyarılarına rağmen İngiltere’nin bu ülkeye silah satan şirketlere verdiği ihracat lisanslarını sonlandırmaması hem halkın hem de uluslararası toplumun tepkisine neden olmuştu.

Ülkedeki insan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşlar, Gazze’de uluslararası insancıl hukuku ihlal eden İsrail’e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle İngiltere’yi “İsrail’in savaş suçlarına ortak olmakla” eleştiriyor.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, 7 Ekim 2023’ten bu yana ülkeden İsrail’e silah, askeri teçhizat ve diğer kontrollü ürünlerin satışı için 100’den fazla ihracat lisansına onay verildi. Mayıs itibarıyla “varış noktasının İsrail olduğu belirtilen” mevcut silah ve askeri teçhizat ihraç lisanslarının sayısı 345 oldu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP