DOLAR 33,9978 -0.22%
EURO 37,6726 0.06%
ALTIN 2.732,32-0,35
BITCOIN %
İstanbul
25°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

RTÜK’ten YouTube hazırlığı: ‘Sokak röportajlarına düzen getirilecek’

RTÜK’ten YouTube hazırlığı: ‘Sokak röportajlarına düzen getirilecek’

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, video platformu YouTube'a ilişkin yeni bir düzenleme hazırlandığını belirterek, "Sokak röportajlarına düzen getirilecek. YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar da RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacaklar." dedi.

ABONE OL
2 Eylül 2024 09:20
RTÜK’ten YouTube hazırlığı: ‘Sokak röportajlarına düzen getirilecek’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, konuk olduğu ve Armağan Çağlayan’ın sunduğu “Sorgusuz Sualsiz” programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

YouTube ve sokak röportajlarıyla ilgili düzenlemelere de değinen Şahin, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. “Sokak röportajlarına düzen getirilecek” diyen Şahin, “Dikkat etmeleri gerekecek. İftira atamayacaklar, yanlış bilgi veremeyecekler. YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar da RTÜK’ten lisans almak zorunda kalacaklar.” ifadelerini kullandı.

Şahin’in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

*Gündüz kuşağı ile ilgili şikayetler çok fazla. Sadece vatandaştan değil, muhalefetten, iktidardan, STK’lardan şikayetler var. Ama bir dizi önlem alacağız. Kanunlar haricinde uyulması gereken ilkeler de olacak.

Biz yayınların tamamının denetim yetkisine sahibiz. Devlet sanki acziyet içerisindeymiş gibi algı yaratılıyor. BTK veya Youtube üzerinden bu röportajları hep uyardık. Gördük ki, çeki düzen vermek şöyle dursun, global anlamda yayın yapan haber programlarından sonra verilmeye başlandı. Sokak röportajlarına düzen getirilecek. Benim açıklamamdan sonra sanki harekete geçilmiş gibi. Hayır o söylenenleri kim söylerse söylesin gözaltına alınır ve bir soruşturma geçirir. Çalışmalarımızı yaptık. Normal bir röportajdaki kurallar neyse aynısını burada da uygulayacağız. Dikkat etmeleri gerekecek. İftira atmayacaklar, yanlış bilgi, doğruluğu tartışılır bilgi veremeyecekler.

“YouTube ile ilgili çalışma yürüyoruz”

YouTube ile ilgili çalışma da yürütüyoruz. Ama kapatmak için değil, düzene sokmak için uğraşıyoruz. YouTube’da hiçbir içeriğe bugüne kadar müdahale etmedik. Kişisel yayınlar hariç tüm yayınlar RTÜK denetimindedir. Yeni dijital mecralar da Türk kanunlarına uymak zorunda. Lisans almak zorundalar. YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar RTÜK’ten lisans almak zorunda kalacaklar. Cüzi bir rakamla bu verilecek. Lisans süresi 10 yıllık. Her yıl düzenli ödeme yapılıyor. Youtube ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Teklifimizi değerlendirecekler, haber bekliyoruz. Bu yasa çıkmadan da lisans alınabilir.

YouTube yayınlarından ücret mi alınacak?

YouTube veya diğer dijital medyalarda yapılan yayıncılıklardan gelen toplam yayıncılık gelirinin yüzde 1,5’i alınır. TV ve radyo uygulaması ise ayrı. Türkiye’de yayıncıyı garanti altına alan çok iyi yönetmeliklerimiz var. Dünyanın en iyilerinden birisiyiz.

Sosyal medya yasakları

Instagram, Roblox vs kapatılması BTK denetiminde. Bizim alanımız değil. Ama şahsi görüşüme göre ben olsam ben de aynı kararı verirdim. 6 yıldır RTÜK başkanıyım ama 1 tane lisans iptali kararı aldık. Ben bir sürü tehdit hakaret alıyorum. Günde binlerce defa tehdit edildim ailem tehdit edildi, bunlara dava açtım, gencecik çocuklar, çoğundan vazgeçtim. Instagramla ilgili bile bana hakaret ettiler ‘sen kapattın’ diye. Bir taraftan bunları kolayca yayınlayan platformlar, kendisine gelince hassas oluyorlar. Hala burada bir temsilcilik açmadılar. Kanunların istediği şartlarda değil, merkezleri var sadece. Oyun ise, çocukları her türlü tehlikeye sokacak duruma gelmişti. Instagram için başka uygulama indirilmesini de doğru bulmuyorum. Çünkü her şeye açık hale geliyorsunuz. Son derece tehlikeli.

RTÜK üyeleri

RTÜK üyelerini siyasi partiler seçiyor. Bu sistemin değişmesini istemem. Çünkü bu sistemin güzelliğini biliyorum. Siyasilerin seçmediği RTÜK üyeleri olsa, bu sefer kuralların uygulanması ne kadar olur, kanunun uygulanması ne derece olur, biraz orada tereddüt olur. İçerisinde profesyonellerin olduğu bir gruba taraftarım. Ama tamamının onlardan oluşması halinde biraz daha kanun ve kuralların uygulanması konusunda kendi açımdan tereddüdüm var. Tüm üyeler insani manada çok iyiyiz. Farklı partilerden üyeler var ama iş biraz bazen tartışmaya varabiliyor.

X’te yorumları neden kapattı?

Tüm gönderilere yorumları kapattım. Çünkü o platformdan hakaret ediliyor, tehdit alıyorum. Korktuğumdan değil. Üzüldüğüm şeyler oldu. Çünkü ben şikayetlerimin çoğundan da vazgeçtim. Çünkü bilinçsizce yorum yapanlar oldu. Uzun süre de açmayı düşünmüyorum.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP