DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN %
İstanbul
26°

PARÇALI BULUTLU

KALAN SÜRE

Rus bakandan müthiş iddia: Türkiye Suriye’den asker çekmeye hazır

Rus bakandan müthiş iddia: Türkiye Suriye’den asker çekmeye hazır

Türkiye-Suriye arasında normalleşme adımları yavaş yavaş ilerlerken, Şam'ın hamisi Rusya'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Türkiye, Suriye'den askerlerini çekmek için görüşmelere hazır. Ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadı" dedi.

ABONE OL
1 Eylül 2024 14:54
Rus bakandan müthiş iddia: Türkiye Suriye’den asker çekmeye hazır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

TV kanalı Russia Today’e konuşan Sergey Lavrov, Rusya, Türkiye, Suriye ve İran’ın yakın gelecekte Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere bir toplantı daha yapmayı planladıklarını söyledi.Lavrov, “Geçen yıl hem savunma hem de dışişleri bakanlıkları ve özel kurumların katılımıyla toplantılar düzenlemek için büyük çaba sarf ettik. Bu toplantıları Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yol açabilecek koşulları görüşmek için kullandık. Bu toplantılara Suriye, Türkiye, Rusya ve İran’dan temsilciler katıldı” ifadelerini kullandı.

Lavrov, “Şimdi başka bir toplantı hazırlamanın makul olacağına inanıyoruz. Öngörülebilir bir gelecekte bunun gerçekleşeceğinden eminim” değerlendirmesinde bulundu.

Sergey Lavrov, açıklamasında, “Türkiye’nin Suriye’den askerlerini çekmeyi görüşmeye hazır olduğunu ancak henüz belirli koşullar üzerinde anlaşmaya varılmadığı”na vurgu yaptı.

“Türkler buna hazır ama henüz belirli parametreler üzerinde anlaşmaya varılmadı” diyen Lavrov, “Mültecilerin geri dönüşü, Türk birliklerinin varlığını gereksiz kılacak terör tehdidini bastırmak için gerekli önlemler hakkında konuşuyoruz. Tüm bunlar üzerinde çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Lavrov’un “Suriye hükümetine göre Ankara ile ilişkilerin normalleşmesi için Türk askerlerinin Suriye’den nihai olarak çekilme sürecine ilişkin net bir karar alınması gerekiyor” sözleri de dikkati çekti.

“NORMALLEŞEME KONUSUNDA OLUMLU İŞARETLER VAR”

Suriye’nin eski Ankara Büyükelçisi Dr. Nidal Kabalan, Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme gündemiyle ilgili “havada olumlu işaretlerin olduğu” yorumunu yaptı.

Şam’dan telefon yoluyla BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kabalan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın son konuşmasında normalleşmenin başlaması için Türk ordusunun Suriye’den çekilmesinin ön şart olmadığını söylemesini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye açıklamalarına karşılık olarak yorumladı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad’la kişisel tanışıklığı olduğunu, bakanların da birbirini tanıdığını bildiğini söyleyen Kabalan, önümüzdeki süreçte karşılıklı adımların atılması durumunda dışişleri bakanları seviyesinde bir görüşme beklediğini belirtti.

Suriye’nin son Ankara Büyükelçisi Kabalan, ordu dışında hiçbir silahlı gücü sahada kabul etmediklerini, 14 yıllık süreçte gelinen aşamada Suriye’nin önceliğinin değiştiğini ve artık tam kontrolün hedeflediğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP