DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN %
İstanbul
24°

HAFİF YAĞMUR

KALAN SÜRE

Sendika, Fernas Madencilik’teki koşulları paylaştı: İşçiler tehlike altında çalışıyor

Sendika, Fernas Madencilik’teki koşulları paylaştı: İşçiler tehlike altında çalışıyor

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik'te işçilerin işten çıkarılmasının ardından başlayan eylem devam ederken Bağımsız Maden İş Fernas maden ocağındaki işçilerin çalışma koşullarını videolarla yayımladı. Sendikadan yapılan açıklamada "İşçiler gaz kaçağı, elektrik çarpması tehlikesi olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadan çalışıyor" denildi.

ABONE OL
1 Eylül 2024 12:24
Sendika, Fernas Madencilik’teki koşulları paylaştı: İşçiler tehlike altında çalışıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bağımsız Maden İş, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Manisa Soma’da bulunan Fernas Madencilik’teki işçilerin çalışma koşullarını yayımladı.

7 işçinin sendikal gerekçeyle işten çıkarılmasının ardından başlayan eylem devam ederken Bağımsız Maden İş Soma’daki madenden görüntüler yayımladı.

Sendikanın yaptığı açıklamada, “İşçiler sürekli kablo ve ekipmanlarla suya batık şekilde gaz kaçağı, elektrik çarpması tehlikesi olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadan çalışıyor” denildi.

UZUN VADEDE KANSER, KISA VADEDE KÖRLÜK TEHLİKESİ

İşçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarından mahrum bir şekilde işçilerin çalıştığı madendeki görüntüleri paylaşan sendika açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Gördüğünüz su, işçiler çalışırken kesintisiz şekilde akan yer altı suyu. İşçiler sürekli kablo ve ekipmanlarla suya batık şekilde gaz kaçağı, elektrik çarpması tehlikesi olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadan çalışıyor. Gördüğünüz makine jumbo makinesi, arkada görülen sarı lekeler göze değdiği anda hızlıca kör eden ağır kimyasallar. Çatlakların kapatılabilmesi için hem kesim hem de kimyasal koruyucu işlem yapılıyor. Yönetmeliğe göre kimyasal yapılan alanda kimsenin durmaması gerektiğinden şerit çekili alan vardiya amirleri ve şirket yöneticileri tarafından kaldırılmış durumda. Madenciler kimyasala uygun koruyucu tek ekipman, gözlük, tulum, maske olmadan uzun vadede kanser, kısa vadede kör olma tehlikesi altında çalışıyor.”

‘TEK BİR DENETİM YAPILMIYOR’

Bağımsız Maden İş, ağır kimyasalların karıştığı yer altı suyunun toprağa ve bölgede kullanılan su kaynaklarına karışmaması için önlem alınmadığını belirtirken “Bu suya batık halde çalışan madenciler başta olmak üzere binlerce kişi kanserojen madde karışan sular ile yavaş yavaş zehirlenirken tek bir denetim yapılmıyor” dedi.

Sendika konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Ağır kimyasallar karışan yer altı sularının toprağa ve bölge halkının su kaynaklarına karışması için tek bir önlem alınmıyor. Bu suya batık halde çalışan madenciler başta olmak üzere binlerce kişi kanserojen madde karışan sular ile yavaş yavaş zehirlenirken tek bir denetim yapılmıyor.

Bırakın çalışırken düzenlemelere uygun şekilde önlem alınmasını işçilerin yemek molalarını kullanabilecekleri bir alan dahi yok. Kimyasal bidonlarının üzerinde, kablolara oturarak yemek yeniliyor.

Çalışma alanında yüksek yerlere çıkmaya uygun araç dahi yer almıyor. Makine üzerine çıkılmaması gerekirken üç işçi aynı anda, metrelerce yukarıda elektrik akımına kapılma ve düşme tehlikesi altında hiçbir önlem alınmadan çalışıyor. ‘Loder’ isimli yükleyici makinede, İSİG düzenlemelerine göre sadece malzeme yüklemesi yapabilir, üzerine çıkmak yasaktır ancak işçiler daha önce düşüp yaralananlar olmasına rağmen sürekli halatsız şekilde çalışmaya zorlanıyor. Patron milletvekili olmasına rağmen İSİG önlemlerini, yönetmelikleri, kanun maddelerini uygulamayarak suç işliyor, madencileri ölüme gönderiyor.”

NE OLMUŞTU?

Fernas Maden’de Bağımsız Maden İş Sendikasına üye oldukları gerekçesiyle 7 işçi işten çıkarıldı.

İşten atmalara tepki göstermek ve işten atılan arkadaşlarına destek olmak için iş durduran 70 işçi jandarma müdahalesine maruz kalarak gözaltına alındı. Serbest bırakılan işçiler maden önüne dönerek direnişi sürdürdü.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ve örgütlenme uzmanı Başaran Aksu’nun da olduğu 4 kişi gözaltında tutuluyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP